Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bolig er en fin investering - hvis alternativet er at leje

Aktier giver bedre afkast end fast ejendom på lang sigt, men hvis alternativet er at bo til leje, skrumper forskellen, påpeger økonomer.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du har 100.000 kroner at investere, giver det klart mere afkast at sætte dem i aktier end i fast ejendom – medmindre altså ejendommen er din egen bolig.

Det påpeger økonomer, efter at Politiken i mandags skrev, at et hus er en dårlig investering.

»Du skal jo bo et eller andet sted, og derfor er du nødt til at vurdere lejeudgiften som alternativ, før man dømmer et hus som en dårlig investering i forhold til aktier. Du kan trods alt ikke bo i dine aktier«, siger Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver ved Finanshuset i Fredensborg.

Beskattes ikke på samme måde
En analyse i mandagsavisen viste, at en investering i aktier på den lang bane giver næsten ti gange mere i afkast end en lignende investering i en bolig. Men det gør ikke nødvendigvis en bolig til en dårlig investering, påpeger Kim Valentin.

LÆS OGSÅ

Skatteforskelle gør blandt andet, at avancen på fast ejendom ikke beskattes på samme måde som gevinsten på aktier. Det betyder, at fast ejendom kun skal give 2,9 procent i afkast, når aktier skal give 5 procent, viser Valentins beregninger.

Samtidig viser historiske data, at en bolig aldrig har givet tab, hvis man har beholdt den i mere end ti år.

En 'tvungen' insvestering
»Med en lejebolig har man betalt pengene til nogen. I ejerboligen får man pengene med igen, hvis man bor der i mindst ti år«, siger Kim Valentin.

Mange steder er lejeboligen end ikke et reelt alternativ, så ejerboligen har til dels også karakter af at være en ’tvungen’ investering. Samtidig er der også en anden sikkerhed i boligkøb, som man bør tage højde for, påpeger Valentin:

LÆS OGSÅ

»En bolig ligger på en grund, og jord er et råstof, der altid er brug for. Selv om det i perioder kan falde i pris og være svært at sælge, bliver det aldrig nul kroner værd, sådan som en aktie kan«.

Aktier giver stadig bedst afkast
Nordeas økonomer, som har foretaget beregningerne, er enige i Valentins nuancering. De beregninger, som er bragt i artiklen, ser kun på pris- og kursudviklingen på henholdsvis ejendomme og aktier, understreger cheføkonom Helge Pedersen.

LÆS OGSÅ Resultatet bliver noget anderledes, hvis man medregner forskellige beskatningsregler, forskelle i transaktionsomkostninger, udgifter til vedligeholdelse af sin aktieportefølje og lejeværdien af egen bolig. »Tager man højde for alle de parametre, når man frem til en mindre forskel i afkastet på de to aktiver. Aktier er dog fortsat en lidt bedre investering«, siger Helge Pedersen. Ikke en decideret dårlig investering Han understreger, at analysen ser på fast ejendom som investeringsobjekt – ikke som alternativ til egen ejerbolig. »Beregningen ser på fast ejendom i den forstand, at man for eksempel køber en ejerlejlighed med henblik på at sælge den videre senere. Set i den sammenhæng er aktier en bedre investering«. »Men køb af egen bolig er ikke på nogen måder en decideret dårlig investering, og mange steder er lejeboligen ikke et reelt alternativ, så det har til dels også karakter af at være en slags tvungen investering«, siger Helge Pedersen. Ved køb af egen bolig bør man tænke helt andre forhold ind, end når man køber for at investere. Ellers kan køb af ejerbolig ødelægge ens økonomi. Gik galt for mange

»Det altafgørende er, at man har en god tidshorisont. Op igennem nullerne så jeg masser af mennesker, som investerede i en ejerlejlighed, vel vidende at de skulle flytte til noget andet få år senere. Så er boligkøb en dårlig idé, og det gik da også galt for mange, da markedet vendte«, siger Kim Valentin. LÆS OGSÅ Selv om en bolig med tiden kan give et godt afkast, skal man dog ikke købe sin egen bolig som en investering: »Når man køber egen bolig, skal man se på det som et sted at bo, ikke en investering. Man kan godt tænke på det som en investering i form af den opsparing, der kommer til at ligge i ejendommen, efterhånden som man afdrager på lånet. Men man skal være forberedt på at bo der i mange år«, siger Kim Valentin.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden