Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Bankøkonom tror på rentesænkning i dag

Dårlige signaler fra økonomien burde få ECB til at sænke renten, siger økonomer.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere ting trækker i hver sin retning, når den øverste ledelse i den Europæiske Centralbank (ECB) efter frokost mødes for at beslutte, om den ledende eurorente skal sænkes eller forblive på den nuværende ene procent.

Både finansmarkeder og økonomer er i vildrede om, hvorvidt eurorenten vil få et nyk ned. Og dermed sandsynligvis også afstedkomme en ny dansk rentenedsættelse.

Vil holde 'krudtet tørt'

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, venter en sænkning.

»Der er tal for den økonomiske vækst i Europa, der burde få ECB til at sænke renten, men der er også en sandsynlighed for, at centralbanken vil holde krudtet tørt«.

»De finansielle markeder har mistet tilliden til de europæiske politikere, der er finansiel uro og markederne er også delt om, hvorvidt renten sænkes«, siger Steen Bocian.

Hvis eurorenten sænkes, vil den danske Nationalbank følge med tilsvarende sænkning af den danske rente, der nu er på 0,45 procent - 0,55 procentpoint lavere end den europæiske rente på 1,0 procent.

Og det kan ikke udelukkes, at Nationalbanken vil sænke renten med mere på grund af udlandets store appetit på at investere i danske kroner.

Den stærke danske økonomi gør, at udenlandske investorer ser Danmark som en sikker havn for det sydeuropæiske gælds-uvejr, og nogle analytikere spå, at Nationalbanken vil skære 0,25 procentpoint af udlånsrenten, så den rammer historisk lave 0,20 procent.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven er enig i, at der er gode økonomiske grunde til at sænke renten. Men han venter alligevel, at ECB holder renten i ro - i hvert fald indtil efter parlamentsvalget i Grækenland den 17. juni.

»En sænkning af renten fra det nuværende lave niveau er et af de sidste skud i bøssen for ECB. Falder valget i Grækenland ud til fordel for euroskeptiske partier, er det sandsynligt, at Grækenland forlader eurosamarbejdet«.

»Det vil grundlæggende skabe kaos på de finansielle markeder, og der vil blive brug for alle de redskaber ECB har til at inddæmme krisen og lidt til«, siger Jacob Graven.

Selvom ECB ikke sænker renten, vil den danske Nationalbank formentlig komme på banen igen med endnu en selvstændig dansk rentesænkning. Presset mod kronen fortsætter.

»Den seneste rentesænkning torsdag i sidste uge hjalp ikke meget, kronen blev fortsat styrket, og derfor er en ny dansk rentesænkning på trapperne«, siger Jacob Graven.

Den danske krone er bundet til euroen i fastkurssamarbejde og må højst svinge med 17 øre til hver side af den fastsatte centralkurs. Nationalbanken er kendt for at vogte kronekursen med stor troværdighed.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden