Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

boliggæld. Tre ud af fire af disse mursten ejes af andre end dem, der bor i dem. Det viser nye beregninger over danskernes boliggæld.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

boliggæld. Tre ud af fire af disse mursten ejes af andre end dem, der bor i dem. Det viser nye beregninger over danskernes boliggæld.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Friværdien falder: Pengene fosser ud af boligejeres mursten

Husejerne ejer hver fjerde mursten. Friværdier faldt 45 milliarder på et år.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes friværdier fortsætter med at sive ud af murstenene, og hvor danskerne for seks år siden så at sige ejede hver anden mursten i deres parcelhus, ejer de i dag kun hver fjerde.

Det viser nye beregninger fra Realkredit Danmark.

LÆS OGSÅ

Friværdier mere end halveret

I øjeblikket regner realkreditinstituttet med, at danskerne samlet har friværdier i deres boliger for cirka 930 milliarder kroner, og det er under halvdelen af, hvad friværdierne var på i sommeren 2006, da de toppede.

Det samlede fald på de seks år er 960 milliarder kroner, og alene det seneste år er friværdierne faldet med 45 milliarder kroner.

LÆS ARTIKEL

Set på enkelte boligtyper, er den gennemsnitlige friværdi lavest for parcelhuse. Her er friværdien omtrent 470.000 kroner mod 730.000 kroner for det gennemsnitlige sommerhus og næsten 800.000 kroner per ejerlejlighed.

Friværdinedturen har også været størst for parcelhusene - friværdien er gennemsnitligt set blevet reduceret med omkring 60 procent siden toppen i 2006.

Dengang lå den gennemsnitlige friværdi af et parcelhus på cirka 1,15 millioner kroner.

Den gennemsnitlige gæld i et dansk parcelhus er nu på cirka 73 procent af husets værdi - og dermed ejer parcelhusejeren i princippet blot kun lidt mere end hver fjerde mursten i huset mod tidligere omkring hver anden mursten.

»De betydelige fald i friværdierne er ikke ensbetydende med, at danske boligejere generelt har en skrøbelig privatøkonomi. Det er klart, at en del danskere gennem de seneste år er blevet ramt af teknisk insolvens, men selve den daglige økonomi løber fornuftigt rundt for de fleste, og vi har på trods af krisens omfang været vidne til et overraskende lavt niveau for både restancer og tvangsauktioner«, siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at selv om formuerne har været på kraftig skrump, er de stadigvæk historisk set på nogle pæne niveauer.

»De store fald i friværdierne viser først og fremmest sin effekt i økonomien via en lavere forbrugslyst, og er dermed en vigtig forklaring på, at det private forbrug stadig er langt fra tidligere topniveauer - på trods af rekordlave renter, SP-penge, skattelettelser og senest efterlønspenge«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden