Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Risikofyldt. Boligejere har i stort omfang brugt deres afdragsdrie lån til at øge forbruget.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Husejere risikerer at knække halsen på afdragsfrie lån

Boligrådgivere advarer mod afdragsfrie lån.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lån penge og betal kun renterne. De afdragsfrie lån så dagens lys i 2003 - og i dag er det 56,3 procent af danske boligejere, der har et sådant lån, viser tal fra Realkreditrådet.

Og det kan gå hen og blive et problem for mange, når lånet skal til at betales tilbage. Især for de boligejere, der købte, da boligpriserne var på deres højeste. Det vurderer Ret&Råd, der rådgiver tusindvis af danskere om privat- og boligøkonomi.

Flere danskere får det svært
Det er især de boligejere, der købte på toppen af boligmarkedet, lige inden boligboblen brast, der kan få det svært.

»Markant flere danskerne får svært ved at betale afdrag på deres boligkreditlån, når vi nærmer os 10-året for boligmarkedets boom i 2015/16 - især i en situation med uændrede boligpriser«, siger Inge Lindeer, boligrådgiver i Ret&Råd og fortsætter:

»De lavere huspriser i dag betyder, at en sælger ikke kun kommer ud af salget med et underskud, men også risikerer at skulle tage boligens gæld med sig«.

Problemet er, at boligejerne i stor grad har brugt de afdragsfrie lån til at øge forbruget. Og markant flere danskere vil få svært ved at betale afdrag på deres boligkreditlån, påpeger Ret&Råd.

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe siger, at mange danskere har netop brugt penge frem for at spare op:

»Afdragsfriheden har helt klart øget danske boligejeres forbrug. De har følt sig rigere de seneste par år, hvilket vi både ser i forbruget og på boligmarkedet«, siger han om problemet og fortsætter:

»Mange har endda taget forskud på den afdragsfri glæde og har også taget penge fra deres formuer og opsparinger til merforbruget«.

I 2011 var det under halvdelen af boligejere med et afdragsfrit kreditlån, der brugte besparelsen til at betale af på en anden gæld.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden