Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Arkivfoto: THOMAS BORBERG
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye regler skal gøre andelsboliger sammenlignelige

Ejendomsmæglere på vej med et nyt sæt fælles udspil.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overvejer du at købe en andelsbolig, men er nervøs for, om du i virkeligheden investerer i en forening med dårlig økonomi, som du kan risikere at komme til at hæfte for, så skal du måske vente med at handle til efter 1. november.

Her indfører ejendomsmæglerne nemlig nogle nye fælles regler, som betyder, at det bliver både mere gennemsigtigt, hvordan foreningens gæld er skruet sammen, og hvilke månedlige udgifter, man som køber er stillet over for.

Forbrugerne har svært ved at orientere sig

»Vi mener, at andelsboligmarkedet er langt bedre end sit rygte, men vi må desværre også konstatere, at forbrugerne helt forståeligt har svært ved at orientere sig på markedet«, siger næstformand i Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm.

»Det kan være svært at gennemskue, hvad man reelt kommer til at sidde for om måneden, og det er besværligt at sammenligne de udbudte andelsboliger, der er på markedet. Derfor kommer de nye regler«, siger han.

Når ejendomsmæglerne udbyder en andelsbolig til salg, skal det nu fremgå af salgsopstillingen, hvad brutto- og nettoudgifterne bliver med en standartfinansiering af boligkøbet.

Både Finansrådet og Forbrugerrådet har blåstemplet beregningerne.

»Man får et langt bedre indsigt i, hvad de månedlige udgifter vil blive, og det vil gøre andelsboligerne langt mere sammenlignelige med det øvrige boligmarked«, siger Torben Strøm.

Derudover indfører ejendomsmæglerne en såkaldt 'anslået teknisk pris', der inkluderer andelsforeningens gæld og det beløb, man som andelshaver hæfter for.

»Det giver en gennemsigtighed i forhold til den enkelte andelsforening, og man kan på den måde sammenligne de enkelte foreninger og deres økonomi«, siger Torben Strøm.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden