Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Risikabelt. Det er billigere end nogensinde at finansiere et forældrekøb, men risikoen skal man ikke undervurdere, advarer privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Risikabelt. Det er billigere end nogensinde at finansiere et forældrekøb, men risikoen skal man ikke undervurdere, advarer privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældrekøb er næsten gratis lige nu

Det er omkostningsfrit, men også forbundet med en stor risiko, advarer økonom.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

80.000 kommende studerende har i dag fået at vide, om de er blevet optaget på deres hedeste drøm af en uddannelse.

Måske overvejer et tilsvarende antal forældre, i den forbindelse om det er nu, de skal investere i et såkaldt forældrekøb. I så fald er der godt nyt. Omkostningerne ved at købe en lejlighed, som studenterne betaler husleje til, har nemlig aldrig været billigere.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten betyder det kombinerede boligprisfald og rentefald, at det på et år er blevet minimum 500 kr. billigere hver måned at finansiere et forældrekøb – og potentielt op til et par tusind kroner.

5 kroner om måneden
Beregninger fra Realkredit Danmark viser, at forældre ligefrem kan hente penge, hvis de benytter sig af flekslån.

»I nogle år har det kun været flekslånene, man har sagt det om, men nu kan man sidde for næsten ingenting i et fastforrentet lån. Tidligere har det altid kostet et par tusinde kroner om måneden,« siger Sonia Khan, økonom i Realkredit Danmark, som over for Jyllands-Posten kalder forældrekøbet for omkostningsfrit netop nu.

Ifølge Realkredit Danmark kan man købe en lejlighed på 50 kvadratmeter til sit barn i København, og slippe med en månedlig omkostning på 5 kroner. En lejlighed af samme størrelse i Aarhus vil koste 29 kroner, hvis man benytter fastforrentede lån.

Køber man en københavnerlejlighed på 80 kvadratmeter til sin pode, kan den kan indbringe over 1.500 kroner i månedligt overskud, mens forældre kan score over 1.100 kroner på en tilsvarende bolig i Aarhus.

Fordi de lave renter bærer en stor del af fortjenesten for de lave omkostninger, vil overskuddet selvsagt ebbe ud og blive til underskud, når eller hvis renterne på et tidspunkt stiger igen.

Langsigtet investering er bedst
Privatøkonomisk rådviver i Finanshuset Fredensborg, Kim Valentin, advarer forældrekøbere mod jubeloptimisme trods de rekordlave omkostninger netop nu.

»Det er rigtigt at omkostningerne ikke har været lavere i mands minde, men risikoen ved at købe fast ejendom har til gengæld heller aldrig været højrere«, siger han til Poiltiken.dk's forbrugersite, Tjek.

Han er generelt ikke den store fortaler for forældrekøb.

»Jo større risiko der er forbundet med din investering, jo længere tid skal du binde dine penge for at undgå at risikere at ende med et stort tab«, siger han.

Og netop derfor kan forældrekøb være problematisk. Typisk bor de studerende kun i lejligheden et par år eller fem, og hvis det er tilfældet er købet en ekstrem risikobetonet investering, mener rådgiveren.

»Jeg vil kun råde til at lave et forældrekøb, hvis du har flere børn, der skal bo der i en længere periode, eller hvis du på længere sigt har planer om selv at bo der. Både fordi det betyder, at du binder dine penge i en lang årrække, men også fordi du ved selv at bo i lejligheden slipper for at betale skat af et eventuelt overskud, når du en dag sælger igen«, siger Kim Valentin.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden