Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BOLIGKØB. En andelsboligforening på Amager. (Arkivfoto)
Foto: BORBERG THOMAS

BOLIGKØB. En andelsboligforening på Amager. (Arkivfoto)

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andelsboligkøb: Sæt dig ind i markedet, hvis du vil undgå Sorteper

Du risikerer at betale overpris for din andelsbolig, hvis du ikke er regnskabskyndig.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et gigantisk spil sorteper er i disse år i gang på det danske andelsboligmarked.

Spillet er sat i gang i kølvandet på de voldsomme prisfald på boligmarkedet, som har efterladt tusinder af andelshavere med dybt forgældede boliger. De forsøger nu med ejendomsmæglerne og revisorers hjælp at skubbe gælden videre til blåøjede debutanter på det indviklede andelsboligmarked.

LÆS OGSÅ

Det siger Tejs Volfsberg Carstensen fra Andelsbasen.dk, der har gennemgået tusindvis af andelsboligers økonomi og rådgiver Finanstilsynet om en ny køberguide til potentielle andelsboligkøbere.

»Der er nogle ejendomsmæglere, som prøver at få solgt boligerne til en højere pris, end de reelt er værd. Det er der intet ulovligt i som sådan, da mæglerne skal prøve at få den højeste pris for boligen. Men risikoen er, at du kommer til at købe en bolig, du aldrig kan komme af med igen«, siger Tejs Volfsberg Carstensen.

Han tilføjer: »Hvis du ikke har hjælp fra en regnskabskyndig person, som også kender til andelsboligmarkedet, risikerer du at sidde tilbage med sorteper. Det, som umiddelbart virker som et godt tilbud, kan vise sig at blive en meget dårlig forretning«.

Kig dybt i regnskaberne
For at undgå, at du bliver snydt på andelsboligmarkedet, opfordrer Tejs Volfsberg Carstensen til, at du gør dit hjemmearbejde meget grundigt, før du skriver under på en købsaftale.

Her gælder det blandt andet om, at du gennemgår ikke blot det seneste års regnskab, men går mindst fem år tilbage for at få et dækkende overblik over andelsboligforeningens økonomi.

»I dag er der kun lovkrav om, at det seneste årsregnskab skal foreligge. Men det er vigtigt at få et indblik i foreningens mere langsigtede økonomiske dispositioner. Er det eksempelvis en forening, der går efter en lav boligafgift på bekostning af en lav vedligeholdelsesstandard«, siger Tejs Volfsberg Carstensen.Som eksempel nævner han, at han for nylig gennemgik økonomien i to andelsboligforeninger på Amager.

Umiddelbart var foreningerne økonomisk stort set identiske. Men hvor den ene forening brugte 70 kroner per kvadratmeter på vedligehold årligt, brugte den anden 120 kroner. Med al sandsynlighed vil boligforeningen med det lave vedligehold derfor fremtidig få større udgifter til vedligehold og dermed en højere boligafgift.

Søg hjælp
Et andet og endnu sværere gennemskueligt punkt er sammensætningen af andelsforeningens lån.

Hvorvidt foreningen har fastforrentede eller afdragsfrie lån eller har indgået finansielle kontrakter, kan have afgørende indflydelse på foreningens langsigtede økonomi, og hvad deres boliger bør sælges for, mener Tejs Volfsberg Carstensen fra Andelsbasen.dk.

»Som køber har du ikke altid kompetence til at vurdere, om økonomien i foreningerne er sund. Derfor vil jeg mene, at du altid bør have en uafhængig rådgiver med ind over«, siger han.

I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er man grundlæggende enig i, at udviklingen på andelsmarkedet har øget kravet til købernes kompetence.

Flere detaljer i regnskaberne

»Hvis jeg skulle købe en andelsbolig i dag, skulle jeg have rigtig mange informationer, og så ville jeg tage en grundig snak med min rådgiver. Det skyldes især udviklingen i de finansieringsprodukter, som bruges af foreningerne i dag«, siger formand for ABF Jan Hansen. Set i lyset af udviklingen har ABF opfordret medlemsforeningerne til at inkludere flere detaljer i deres regnskaber.

LÆS OGSÅ Blandt andet opfordres foreningerne at beskrive, om og hvordan de afdrager deres gæld, og hvorvidt de har indgået finansielle kontrakter. Desuden har ABF foreslået, at man også udvider med lidt referater fra generalforsamlingen, så potentielle købere kan danne sig et fuldt overblik over økonomien.
Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden