Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Lavt boligsalg overrasker eksperter

Stigende pris på lejligheder i København får ikke antallet af handler til at stige.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Markedet for ejerlejligheder fortsætter med at overraske boligøkonomer.

Antallet af handler med ejerlejligheder er kun steget relativt lidt i foråret. Det viser en analyse, som Realkredit Danmark har foretaget på endnu ikke offentliggjorte tal fra mæglerkæden Homes handelsindeks.

Fra årets begyndelse til 1. april er handlen vokset med 16 procent. Går man to år tilbage, er handlen vokset med 27 procent. Det kan umiddelbart lyde af meget, men da stigningen sker fra et ekstremt lavt niveau, er handlen med lejligheder stadig langt under det historiske gennemsnit siden 2004, som det ses i grafikken her på siden.

LÆS ARTIKEL

Den lave handel vækker undren blandt iagttagere, fordi priserne på ejerlejligheder i samme periode er steget ganske voldsomt.

»Det er lidt overraskende, at det ikke ser bedre ud på markedet for ejerlejligheder, også med tanke på de store prisstigninger, vi har set på dette marked, især med Københavnsområdet i spidsen. Det understreger, at prisfesten på dele af markedet for ejerlejligheder i højere grad kan tilskrives et særdeles lavt udbud af ejerlejligheder til salg frem for en decideret salgsfest«, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

Minder om boligboble
Flere økonomer har de seneste uger advaret om, at det seneste års prisstigninger på københavnske ejerlejligheder minder om den boligboble, som indfandt sig på markedet fra 2004 til 2006. Men den lave handelsaktivitet viser, at markedet slet ikke opfører sig som under den kraftige optur i 00’erne:

»Sammenligner vi med tiden under boligboblen, da aktiviteten på markedet for ejerlejligheder toppede, lå aktiviteten dengang cirka tre gange højere end i dag«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Den lave handel ses i sammenhæng med, at der stadig er historisk få ejerlejligheder til salg. Den lave handel tyder dermed på, at mange lejlighedsejere nu afventer, om priserne stiger yderligere, inden de sætter til salg. Det vurderer Morten Skak, der er lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

»Der er sket et skift i forventningerne omkring prisudviklingen. Forventningen var før, at priserne ville falde, nu forventer folk en yderligere stigning. Det får sælgerne til at holde sig tilbage og vente på endnu højere priser«, siger Morten Skak.

Den afventende holdning kan også skyldes, at folk er blevet mere forsigtige med at handle boliger, efter at markedet styrtdykkede i 2008 og 2009.

Desuden er priserne endnu ikke steget så meget, at alle er kommet ud af den såkaldte tekniske insolvens. Teknisk insolvens betyder, at man skylder mere i boligen, end den kan sælges for nu.

Som Politiken skrev mandag vil flere københavnske bydele dog være ude af den situation allerede om et til to år, hvis prisstigningerne fortsætter som nu.

Forskning har vist, at flere arbejdspladser og studiepladser i dag skabes i København, hvilket kan betyde, at folk er mindre tilbøjelige til at flytte fra byen, end de tidligere var.

Endelig er markedet formentlig præget af, at mange lejlighedsejere, som gerne vil sælge, har lejet deres lejlighed ud og nu er bundet til en kontrakt, som de ikke kan komme ud af med kort varsel for at sælge lejligheden, påpeger Morten Skak.

Skal føle sig mere trygge

Han forventer dog, at handlen vil stige i den kommende tid:

»En del vil ønske at flytte fra byen og ud i omegnen. De skal blot føle sig mere trygge end nu, før de sætter lejligheden til salg«, siger Morten Skak.

Boligmarkederne hænger sammen, så det vil brede sig som ringe i vandet. Man kan ikke have så voldsomme prisstigninger et sted og slet ikke et andet. Det vil brede sig jævnt ud til omegnskommunerne, som formentlig allerede mærker det lidt.

Det samlede boligmarked, inklusive huse og sommerhuse, viser også tegn på, at handlen vokser, men ligeledes fra et lavt niveau. Fra årets begyndelse til 1. april voksede bolighandlen med 7 procent. Går man to år tilbage, er der sket en stigning på 18 procent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

»Selv om det umiddelbart lyder imponerende, kommer vi ikke uden om, at aktiviteten har rykket sig fra et ekstremt lavt niveau til et stadig lavt niveau«, siger Christian Hilligsøe Heinig og fortsætter:

»Handelsaktiviteten har været i pæn bedring over de seneste par år, men vi er stadig langt fra noget, der kan minde om en normal handelsaktivitet«.

Ser man på perioden fra 2004 og frem til nu, ligger det samlede boligsalg i årets andet kvartal 27 procent under den gennemsnitlige handelsaktivitet i perioden.

»Den lave handelsaktivitet skyldes især de stadig usikre økonomiske tider, der er med til at holde potentielle boligkøbere tilbage. Det spiller også ind, at udbudspriserne stadig sættes for højt til en start på mange boliger«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

----------------------

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der, at teknisk insolvens betyder, at man har købt boligen for mere, end den nu kan sælges for. Købsprisen er dog ikke det centrale: hvis restgælden er højere end boligens mulige salgspris, er man teknisk insolvent.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden