Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Masser af boliger til studerende - hvis de tør dele lejlighederne

I hovedstadsområdet findes over 500 boliger, som man kan leje og dele med andre boligsøgende. Urealistisk løsning, mener de studerende.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligdesperationen har for længst indfundet sig blandt de mange studerende, som i sidste uge fik svar på, om de er kommet ind på deres ønskeuddannelser. Men faktisk findes der over 2.000 ledige lejligheder i landets fire største byer, som to eller flere personer har mulighed for at leje sammen.

Det viser en optælling, som direktøren for boligsiden findroommate.dk, Kristian Matthes, har foretaget på virksomhedens søsterside lejebolig.dk.

»Det er en stor uudnyttet ressource, vi står med her. Hvis to eller tre studerende slår sig sammen, er det ret mange unge, der lige pludselig står med en bolig. Det kræver selvfølgelig initiativ og tager tid, men det kan bestemt lade sig gøre«, siger direktøren for hjemmesiden, der via personlige opslag faciliterer kontakt mellem boligsøgende personer.

God mulighed for studerende Alene i hovedstadsområdet er der lige nu 550 boliger, hvor man for maksimalt 5.000 kroner om måneden per person kan få tag over hovedet, og ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen er det en god mulighed for studerende til at finde husly inden studiestart.

»Sådan som boligsituationen er nu, gælder det om, at man lægger berøringsangsten fra sig og tager chancen. Når man flytter på kollegie, ved man jo heller ikke, hvem de 17 andre er«, siger hun.

5.000 kr. er urealistisk
At flytte sammen med andre studerende i delelejligheder løser dog langtfra boligproblemet, mener formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob L. Ruggaard.

Det er ifølge ham urealistisk at få unge til at give op til 5.000 kroner i månedlig husleje for at bo sammen med mennesker, de ikke kender.»Vi er ikke berøringsangste, tværtimod. Vi søger ekstremt bredt og accepterer boligforhold, som ingen andre ville gøre. Man kan ikke forvente, at unge skal give 100 procent af deres indkomst for et sted at bo, og desuden er mange udlejere for kræsne til at lade flere unge bo sammen«, siger han.

Ikke alle udlejere vil sige ja

Hans synspunkt deles af direktøren for boligportal.dk, Henrik Løvig, der sagtens kan se potentialet i, at flere studerende slår sig sammen, når de søger bolig. Men de skal være forberedt på en del nej'er fra udlejere.

»Jeg er overbevist om, at der vil være rigtig mange udlejere – op mod halvdelen – der ikke er villige til at leje ud til flere studerende på én gang på grund af de fester og den ustabilitet, der kan være«, siger han og opfordrer lejere og udlejere til at være ærlige i deres udmeldinger, når de går ind på lejemarkedet.

Stiller lejere i dårlig situation

Også Lejernes Landsorganisation ser med skeptiske øjne på konceptet omkring delelejligheder, fordi det juridisk stiller lejerne i en umulig situation. Det er pest eller kolera, forklarer cheføkonom i organisationen Jesper Larsen. »Enten har man ingen rettigheder og kan opsiges med en måneds varsel, fordi det kun er en person, der står på lejekontrakten. Ellers står alle på lejekontrakten og har lige rettigheder, hvilket betyder, at den enkelte har svært ved at frigøre sig af lejekontrakten«, forklarer Jesper Larsen.

LÆS OGSÅ

Kristian Matthes fra findroommate.dk er opmærksom på de juridiske forhold, der med hans ord er med til at sætte en dæmper på konceptet. Han opfordrer i stedet lejerne til at
lave alternative aftaler uden om kontrakten, eller at der i kontrakten skrives et ekstra punkt med eventuelle forbehold.

»Det er helt klart en udfordring – men det kan godt lade sig gøre. Jeg ser, at de, der danner et boligfællesskab, er oprigtigt interesserede i at få det til at fungere«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden