Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

boligrun. Der er gang i boligsøgningen hvert år, når et nyt hold unge skal begynde på deres studier. I 2011 udløste det denne happening, hvor nogle boligløse unge 'flyttede ind' på Københavns Rådhus.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF vil give 500 unge københavnere nøglerne til plejehjemsboliger

Flere og flere studerende flytter ind i ældreboliger.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig har så mange ældreboliger i Københavns Kommune været lejet ud til studerende. For tiden er 300 ældreboliger, der ellers ville have stået tomme, fordi der bor færre ældre i hovedstaden end tidligere, beboet af studerende. Det er 120 flere end i 2011, og nu foreslår SF at skaffe op mod 500 nye studieboliger i Danmarks største plejehjemsområde, Bystævneparken.

»Mange politikere falder over deres egne ben lige nu for at finde løsninger til de studerende, der mangler tag over hovedet. Det her er et helt konkret forslag, hvor 100.000 af kommunens egne kvadratmeter kan nytænkes og komme især unge til gavn«, siger Ninna Thomsen, der er politisk leder af SF i København samt sundheds- og omsorgsborgmester.

I en helhedsplan for plejehjemsområdet i Brønshøj, som endnu ikke er forelagt borgerrepræsentationen, foreslår hun og hendes partifæller at bløde den store koncentration af ældre i området op ved blandt andet at omdanne nuværende ældreboliger til attraktive studieboliger.

Boligerne kan være klar om to-tre år »Selv om København er en utrolig åben og mangfoldig by, er vi også meget opdelt i aldersgrupper. Det her er en god måde at sørge for, at man mødes på tværs af generationer«, siger Ninna Thomsen om forslaget, der – hvis det bliver stemt igennem i Københavns Borgerrepræsentation inden sommeren 2014 – kan sikre de nye studieboliger i løbet af to-tre år. Dertil kommer, at årligt 70 ældreboliger forventes at blive frigivet til studerende de næste seks år.

Også i Aarhus Kommune barsler man med planer om at lade studerende flytte ind i ledige ældreboliger. Indtil videre er der fundet otte egnede plejeboliger i Malling syd for Aarhus, som studerende kan overtage, og det er håbet, at der fremskaffes yderligere 50 ledige boliger inden begyndelsen af september.

»Det her tiltag er med til at løse de enorme flaskehalsproblemer, der kommer op til studiestart, og giver studerende rimelig mange kvadratmeter til en fornuftig pris, samtidig med at det skaber liv i de kvarterer, der normalt er meget stille«, siger Thomas Medom (SF), der er næstformand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune.

Forvaltningen er netop i gang med at finkæmme antallet af ubeboede ældreboliger i kommunen, og ifølge Thomas Medom kan det meget vel frigive flere hundrede nye boliger til studerende i de kommende år.

Udlejning sparer penge
At det i stigende grad bliver en mulighed for studerende at rykke ind i tomme ældreboliger hænger i København sammen med, at der er blevet færre ældre i kommunen, og at en del ældre stiller andre krav til boligerne, end da de blev bygget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Faktisk sparer kommunen penge på at leje ledige ældreboliger ud til studerende. For hvis de 300 ældreboliger, der lige nu er lejet ud til unge, stod tomme, ville det hvert år koste kommunen 25 millioner kroner i såkaldt tomgangshusleje, som betales til de almennyttige boligselskaber for at kunne råde over boligerne.

Når vi står

med så stort

et politisk

problem i

forhold til manglende

studieboliger, så giver det selvfølgelig god mening at

udnytte de

boliger, der erTilsvarende ville det i Aarhus Kommune, hvor der langtfra er lige så mange tomme ældreboliger som i hovedstaden, koste op mod halvanden million kroner, hvis ikke ældreboligerne var beboet af de omkring 20 unge, der bor der nu, vurderer forvaltningen. Studerende: Det giver god mening

De studerende tager da også vel imod ideen om at lade studerende besætte pladserne i uudnyttede ældreboliger. »Når efterspørgslen på ældreboliger falder, og når vi står med så stort et politisk problem i forhold til manglende studieboliger, så giver det selvfølgelig god mening at udnytte de boliger, der er, så længe forholdene er acceptable«, lyder det fra formanden for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Jakob L. Ruggaard. Chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler bifalder ligeledes de politiske tiltag om at lade unge overtage ældreboliger. »Mange ældreboliger opfylder slet ikke de krav og behov, der eksisterer nu til dags, hvilket gør det svært at få ældre til at bo der, så det er rigtig positivt, at unge kan udnytte boligerne og få en god start på studiet uden at skulle fare rundt på venner og bekendtes sofaer«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden