Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

forældrekøb. En opgørelse lavet af Realkredit Danmark og ejendomsmæglerkæden Home viser, at hver fjerde solgte lejlighed i første halvdel af 2013 var købt af forældre.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studiebolig på 50 m² koster »utopisk mange penge«

Antal udbudte ejerlejligheder er lavt, og kun studerende med mange penge har råd.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om rekordmange unge er blevet optaget på en videregående uddannelse, skorter det ikke på antallet af ledige ejerlejligheder i landets fire største byer.

Det viser tal fra Realkreditrådets boligudbudsstatistik, som bliver offentliggjort i dag.

I øjeblikket står 1.584 ejerlejligheder på mindre end 75 kvadratmeter til salg i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Det er samlet set 176 ejerlejligheder flere end for en måned siden, men udbuddet er stadig lavt, forklarer direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.

LÆS ARTIKEL

»Vi har set, at der er kommet gang i ejerlejlighedsmarkedet det seneste år, så der er selvfølgelig noget at vælge imellem. Men antallet af udbudte ejerlejligheder i de fire store studiebyer er lavere end for to år siden, og samtidig er prisen på lejlighederne steget mærkbart i løbet af det seneste år«.

Utopisk mange penge

Hvis man er på udkig efter en lille lejlighed på 50 kvadratmeter i hovedstaden, skal man være indstillet på at komme af med omkring 1,5 millioner kroner.

I Aarhus bliver en tilsvarende lejlighed typisk sat til salg for 1,2 millioner kroner, mens udbudspriserne i Odense og Aalborg er nogle hundrede tusind kroner lavere.

Generelt er priserne på ejerlejligheder steget med 9,1 procent i løbet af det seneste år, fortæller Ane Arnth Jensen. Forbrugerøkonom i Danske Bank, Las Olsen, mener, at det er urealistisk, at unge, der snart begynder på deres drømmestudie i en af de store byer, rykker ind i en ejerlejlighed. Det er priserne ganske enkelt for høje til. »Det er helt utopisk mange penge for en studerende, medmindre man har arvet en masse penge. Så høje priser gør kun ejerlejligheder relevante, hvis der er tale om forældrekøb«, siger han. Ifølge ham bekræfter Realkreditrådets analyse, at markedet for ejerboliger ikke fylder særlig meget, og at det på ingen måde kan imødekomme den voldsomme efterspørgsel af studievenlige boliger op til semesterstart. LÆS OGSÅ»Det er slående, hvor lille markedet for ejerlejligheder er. Ikke engang i København er der særlig mange ledige lejligheder, så i forhold til antallet af nye studerende er udbuddet langt fra tilstrækkeligt«, siger han.

Til gengæld er låneomkostningerne på et realkreditlån lave, forklarer Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet.

»Hvis man står og overvejer et forældrekøb, betyder det, at man billigt kan låne penge til køb af sit barns nye studiebolig«.

LÆS OGSÅ

Det tyder da også på, at antallet af forældre, der gerne vil hjælpe deres barn med at finde en bolig i hovedstaden, er på vej op. I sidste uge fremgik det i en opgørelse lavet af Realkredit Danmark og ejendomsmæglerkæden Home, at hver fjerde solgte lejlighed i første halvdel af 2013 var købt af forældre.

Sidste år gjaldt det hver femte solgte lejlighed i Københavns og Frederiksberg kommuner.

Analysen fra Realkreditrådet viser desuden, at en ejerlejlighed i København i gennemsnit sælges til 3,8 procent under den pris, som den oprindeligt blev udbudt til.

Det største gennemsnitlige nedslag i prisen bliver givet i Odense og er 7,7 procent under udbudsprisen, mens prisnedslagene i Aarhus og Aalborg er omkring 5 procent.

»Selv om udbudspriserne er temmelig høje, er der plads til forhandling, og der gives stadig pæne rabatter«, siger Ane Arnth Jensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden