Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
kortlagt. Hovedstadsområdet blev hårdt ramt af det voldsomme skybrud i juli 2011. Nu har Miljøministeriet lagt et kort på nettet, som viser, hvilke områder der er truede af oversvømmelser ved voldsomme regnvejr.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

kortlagt. Hovedstadsområdet blev hårdt ramt af det voldsomme skybrud i juli 2011. Nu har Miljøministeriet lagt et kort på nettet, som viser, hvilke områder der er truede af oversvømmelser ved voldsomme regnvejr.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Realkreditten forsøger at berolige vandforskrækkede danskere

Der er ingen, der planlægger at bruge det nye danmarkskort over oversvømmelses-truede områder i morgen.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så kom kortet, der gør livet surt for boligejere, fordi realkreditinstitutterne nu kan finde og straffe de ejendomme, som ligger i områder, der er truet af oversvømmelser ved voldsomme regnskyl.

Eller hvad?

Nej, ikke hvis man skal lytte til kommentarerne fra den del af realkreditten, som politiken.dk har talt med. Der er ingen af dem, der i morgen vil gå ud og bruge det nye oversvømmelses-danmarkskort, som Miljøministeriet har offentliggjort i dag.

Men det kan være, at det vil komme på tale at bruge kortet.

Når det får betydning for salget, kan kortet trækkes frem »Når vi kreditvurderer, tager vi ikke højde for risikoen for oversvømmelser. Og det er heller ikke noget, vi tænker at gøre. Først i det øjeblik, hvor det vil få betydning for omsætteligheden for ejendommen, så vil vi gøre det, men ikke på kort sigt«, siger kreditdirektør i BRFkredit Torben Hansen.

»I det øjeblik vi konstaterer, at ejendommen ligger et sted, hvor man kan blive bekymret for, at det vil blive totalt oversvømmet, og vi kan se, at folk ikke vil købe, så vil vi tage højde for det. Så kan det få indflydelse på prisen, og så vil vi anlægge en mere konservativ værdiansættelse«, siger han.

Så kan huset blive mindre værd, og det vil være muligt at låne mindre i det.

»Det kan også betyde noget, om et hus ligger tæt på en motorvej, men hvis det er i København, så har det ikke haft den store betydning for prisen, så det er svært at forudse«, siger Torben Hansen.

Så I vil ikke kaste jer over kortet med glubske øjne?

»Nej, ikke på den måde. Vi interesserer os altid for de ting, men det vil ikke indgå, at medarbejderne skal tjekke, om huset ligger dér eller dér på kortet«, siger Torben Hansen.

Nordea: Betal til tiden, og lånet er uopsigeligt

Hos Nordea fokuserer de først og fremmest på, om kunderne betaler til tiden. Og gør du det, så er lånet uopsigeligt.

Selv om de også i Nordea med kortet kan spotte risikoområderne, så har de ikke planer om at bruge det, siger Lise Bergtoft Nymann, boligøkonom i Nordea:

»Her og nu er det ikke noget, vi bruger til noget. Hvis boligejeren vedligeholder sit lån, så er det uopsigeligt«.

Er det et kort, I vil til at bruge?

»Det kan jeg ikke sige nu«.

LÆS OGSÅ

Lise Bergtoft Nymann gør opmærksom på, at det er et lovkrav, at man skal kunne tegne en brandforsikring for få et realkreditlån.

»Og i de fleste tilfælde er det kutyme, at man også tegner en tillægsforsikring, som dækker de øvrige dele af huset, herunder vand, og vi har ikke haft tilfælde, hvor boligejerne ikke har haft adgang til at kunne tegne en sådan forsikring«.

»Hvis boligejeren af sit forsikringsselskab får at vide, han ikke længere kan tegne en tilllægsforsikring, så vil vi i generelle tilfælde ikke være bekendt med, at han ikke har vandforsikring. Vi får ikke oplysningerne ind«.

Hvad vil det betyde, hvis I får kendskab til, at et forsikringsselskab har opsagt tillægsforsikringen?

»Vi har som sagt ikke haft nogle tilfælde, så det har vi ikke nogen fast procedure for, men hvis boligejeren vedligeholder sit lån, så er det uopsigeligt«.

Vi holder ikke op med at give lån, selv om kloaken flyder over

Nykredit: Kortet ændrer ikke noget
Nykredit har heller ikke revolutionerende planer med det nye vandkort:

»Det er ikke nyt. Det ændrer ikke vores kreditpolitik. Vi holder ikke op med at give lån, selv om kloaken flyder over«, lyder det kortfattede svar fra seniorkommunikationskonsulent Carl Johan Corneliussen.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Nykredits ansvarlige på området.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden