Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Klint
Foto: Peter Klint

Selvgjort. Mikkel Christoffersen og hans kæreste klarede selv salget af den gamle lejlighed uden ejendomsmægler og fotograf. Dermed kom salget til at koste 500 kr. alt i alt.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere klarer selv salget af boligen

Boligportaler bliver løbet over ende af folk, der vil spare 50.000-100.000 kr. på salget.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mikkel Christoffersen har selv svært ved at fatte bundlinjen.

Han har lige solgt sin andelslejlighed på Østerbro. Det tog få dage. Men det er ikke så meget det, han har svært ved at fatte.

Det er udgifterne til hele handelen. 500 kroner, alt inklusive, har det kostet Mikkel Christoffersen at sælge de 50 kvadratmeter. Ingen ejendomsmægler, ingen advokat, ingen dyre fotografer.

LÆS OGSÅ

Alting har han klaret selv, fra annoncetekst til fotografier af lejligheden taget med mobiltelefonen. Det eneste, han har brugt penge på, er annoncen på boligsiden Boliga:

»Min lejlighed solgte nærmest sig selv. Det kan man jo ikke altid regne med. Men her gav det mening at spare det grotesk høje salær til ejendomsmægleren«.

Kan næsten ikke få armene ned
Flere og flere gør som Mikkel Christoffersen. Står selv for boligsalget, sparer ejendomsmæglerens salær, der typisk svinger mellem 50.000 og 100.000 kroner, og nøjes med at købe annonceplads på en af de store boligsider på nettet.

Et af de nyeste skud på stammen er Boligas selvsalgskoncept, der ifølge Boliga har udviklet sig over al forventning siden lanceringen 9. april i år.

På fire måneder har 1.232 danskere sat boligen til salg som ’selvsælgere’ hos Boliga, og indtil videre er 212 af disse boliger også blevet solgt.

»Vi kan næste ikke få armene ned«, siger direktør og partner i Boliga, Ricco Zuschlag:

»Vi havde regnet med, at cirka 100 boliger blev sat til salg på denne måde om måneden, men nu er vi altså oppe på det tredobbelte. Lige nu er det omkring 4 procent af alle boliger, der er selvsalg, men vi regner med at selvsælgerne udgør 10 procent af de udbudte boliger om et år.

Hvis tendensen fortsætter i samme tempo som nu, hedder det måske 20-25 procent af alle boliger, der bliver sat til salg på denne måde inden for de næste fem år. Det er vores forventning,« siger direktøren, der blandt andet forklarer den store interesse med, at hele boligsalget er blevet digitalt.

Ikke raketvidenskab
»I gamle dage købte man søndagspapiravisen, når man skulle finde en bolig. I dag er det 92 procent af alle boliger, der bliver fundet på nettet. Så det er ikke svært selv at finde ud af, omtrent hvor prisniveauet ligger på den bolig, man gerne vil sælge.

Nettet er en enorm og effektiv port til de interesserede købere, og fotografierne og annonceteksten kan de fleste jo også selv klare. Det er ikke raketvidenskab«, siger Ricco Zuschlag, der dog på det kraftigste advarer boligejerne mod at spare advokatudgifterne væk i en bolighandel.

Hos konkurrenten BoligPortal.dk kan administrerende direktør Henrik Løvig bekræfte tendensen.

»Vi oplever en kraftig vækst i antallet af selvsalg; det er steget 200-300 procent inden for de sidste måneder, hvor vi er gået fra 100 til cirka 300 annoncerede boliger per måned. Jeg tror, forklaringen er to ting:

For det første har både vi og Boliga lavet nogle enklere og billige pakker for, hvordan man selv kan sælge boligen, og samtidig er der ved at komme godt gang i boligmarkedet. Jeg er enig i, at dette marked vil vokse voldsomt de kommende år. Mit bud er, at vi lander på et sted mellem 20 og 25 procent af alle boliger, der bliver selvsalg«.

Man skal tænke sig om

For Mikkel Christoffersen og hans gravide kæreste er de 50 kvadratmeter på Østerbro byttet ud med 80 kvadratmeter og en lille altan på Vesterbro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det har især overrasket Mikkel Christoffersen, hvor stor tilfredsheden har været med hans egne fotografier af den lejlighed, han satte til salg.

Ikke fordi han er nogen mesterfotograf. Men fordi folk er »dødtrætte« af vidvinkler og polerede ejendomsmæglerfotografier, der får boligerne til at se meget bedre ud, end de egentlig er.

LÆS OGSÅ

Men selv om Mikkel Christoffersen har al mulig grund til at anbefale andre selv at sælge deres bolig, skal man tænke sig godt om, lyder hans råd:

»Havde det nu været en lejlighed, der lå i en eller anden skummel gyde i et skummelt nabolag, så havde jeg i den grad haft brug for en ejendomsmægler, der kunne sælge varen for mig, også selv om deres priser er groteske.

Og så er det vist ikke nogen god hovedregel at spare advokaten væk. I mit tilfælde kunne jeg trække på andelsboligforeningens juridiske ekspertise«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden