Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ni ud af ti boligejere vil beholde F1-lån trods advarsler

Boligejere bør overveje fordelene ved fastrentelån, mener økonomer.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad kan egentlig bedst betale sig: et fastforrentet lån eller et F1-flekslån?

Der er mindre risiko ved at tage et fastrentelån, fordi renten bliver låst fast i hele lånets løbetid – dermed kommer der ingen ubehagelige overraskelser i form af eventuelt store rentestigninger. Til gengæld er fastrentelånet dyrere end det billige og populære F1-lån, hvor renten i øjeblikket er historisk lav – men hvor man til gengæld ikke kan vide, om renten pludselig eksploderer.

Her kan et flekslån i sidste ende blive rigtig dyrt både for kunderne og i sidste ende også for samfundet, advarer flere økonomer.

Men et flekslån er risikoen værd, mener knap 9 ud af 10 boligejere med F1-lån. Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet Epinion har gennemført for Realkreditrådet.

Her er 1.000 boligejere blevet spurgt, hvorvidt de mener, at muligheden for at tage F1-lån bør begrænses eller helt afskaffes.

Ubegrænset adgang
62 procent svarer, at der fortsat skal være ubegrænset adgang til F1-lån. 24 procent svarer, at man bør begrænse adgangen til F1-lån. 13 procent af de adspurgte har ikke taget stilling, mens blot 1 procent svarer, at F1-lån skal afskaffes.

»Langt de fleste F1-låntagere ønsker at bevare F1-lånet. Det skyldes især, at de ønsker frihed til at vælge den låntype, de foretrækker, og så selvfølgelig også, fordi F1-lån er de billigste«, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

LÆS OGSÅ Boligejerne ønsker at bevare F1-lånene, på trods af at de kender risikoen for store rentestigninger, viser undersøgelsen. 85 procent af boligejerne svarer, at de er forberedte på, at ydelsen på deres rentetilpasningslån kan stige ved næste rentetilpasning. 11 procent svarer, at de i mindre grad er forberedte, og 2 procent mener slet ikke, at de er forberedt på rentestigninger. Overvejelser»F1-låntagere er i de fleste tilfælde klar over den risiko, der er, i det øjeblik renten begynder at stige. Ifølge vores undersøgelse har over 70 procent af låntagerne overvejet at skifte deres F1-lån ud med et 3,5-procents fastforrentet lån. Men det har altså ikke fået folk til at lægge om og gå væk fra F1-lånene«, siger Ane Arnth Jensen og tilføjer, at der kan være flere grunde til, at man bliver i et F1-lån på trods af risikoen:»Der kan være mange familier, hvor man har en økonomi, der er robust nok til at kunne klare en pæn rentestigning. Men der er nok også nogle familier, der tænker, at renten nok ikke stiger så meget igen, og derfor går ud fra, at det stadig er en god forretning med et F1-lån«, siger hun.

Lave renter varer ikke ved
F1-lånets renter har været historisk lave i 2012. Det har givet nogle boligejere et rentefald, der svarer til en besparelse på 1.100 kroner om måneden før skat, viser undersøgelsen.

60 procent af boligejerne bruger de ekstra penge til opsparing, investering eller til at betale af på gæld.

Resten bruger pengene til øget forbrug eller som kompensation for lavere indtægt, eksempelvis på grund af ledighed.Men på et tidspunkt stiger renterne igen, og derfor skal F1-lånerne tænke sig grundigt godt om, mener Ane Arnth Jensen:

»Nu kan man glæde sig over, at man har fået denne besparelse. Men den lave rente bliver jo ikke ved med at være så lav. Det er helt ekstraordinære vilkår, der gør, at renten er så lav i øjeblikket, fordi udlandet køber masser af danske stats- og realkreditobligationer, og fordi vi har en rigtig lav vækst og lav inflation. Alt, der overhovedet kan trække renten ned, trækker den i bund i øjeblikket. Så det kan næsten kun gå den anden vej. Spørgsmålet er bare hvornår«, siger hun og tilføjer, at F1-lånerne derfor med fordel kan overveje at gå over til et fastrentelån:

»Det er ikke nogen tosset idé at begynde at overveje, om det er nu, man skal lægge om til noget med fast rente og sikre sig mod fremtidige rentestigninger. Der er jo en risiko ved F1-lån, og hvis man vil skærme sig mod fremtidige rentestigninger, så er det i hvert fald på tide at overveje at tage et fastrentelån, fordi det er rekordbilligt lige nu«.

Der er grænser for, hvor meget billigere F1-lånene kan blive, mener Kim Valentin, boligøkonom i rådgivningsfirmaet Finanshuset.

Tæt på nul
»Der er ikke noget i vejen med et F1-lån. Låntagerne har ret til selv at vælge. Men man skal være opmærksom på, at hvis man nu vælger at fastholde et F1-lån, så kan renterne ikke falde særlig meget mere, fordi de er så tæt på nul«, siger Kim Valentin, der er enig i, at man skal overveje fastrentelån, fordi det giver en positiv effekt på økonomien:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»F1-lånerne kan gøre sig selv en tjeneste ved at kigge på, hvordan de kan sætte renterisikoen ned i deres økonomi. Det kan godt være, at F1-lånene er meget billige i øjeblikket, men det er fastrentelånene også, og man skal jo altså kigge fremad i en 30-årig horisont«, siger han og tilføjer:

»I 2008 steg renten med 3 procentpoint i løbet af en måned – og det kan sagtens ske igen. Det er faktisk det, der normalt sker: at renten stiger rigtig hurtigt. Og når renten stiger, kan man ikke forvente, at man kan nå at reagere«.

Positiv effekt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kim Valentin påpeger, at der ikke er mange dele af privatøkonomien, som giver en positiv effekt, når renten stiger – det gør et fastrentelån, men ikke et flekslån, siger han: »Ved F1-lån kender man restgælden, uanset om renten falder eller stiger. På et fastrentelån på 3 procent over en 30-årig periode vil restgælden falde, hvis renten begynder at stige. Det skal man altså lige huske på, hvis man er flekslåner i dag, for der er ikke særlig mange dele i ens økonomi, som bliver positive, hvis renten begynder at stige«, siger Kim Valentin og tilføjer, at det derfor er særlig vigtigt for flekslånerne i øjeblikket at kigge på, hvordan de kan få sådan nogle positive effekter ind i deres privatøkonomi: »Når renten stiger, falder kurserne. Det betyder, at hvis man har optaget et fastrentelån, så bliver restgælden på lånet mindre, hvis renten stiger. Hvis renten begynder at stige, vil huspriserne falde, så vil aktier i eksempelvis pensionsordninger falde, og obligationer vil falde i værdi – men hvis man har lån med fast rente, så vil det blive bedre for én«, siger han.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden