Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Demonstration. 7. september sidste år demonstrerede studerende mod mangel på boliger. Her er det foran overborgmester Frank Jensens (S) kontor på Københavns Rådhus.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Råd til studerende: Søg bredt, hvis du vil have tag over hovedet inden studiestart

Aarhus opstiller barakker i midtbyen for at huse kommende studerende i nød.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere og flere studerende begynder på de videregående uddannelser landet over. Derfor er boligpresset på landets fire største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg også stort.

Alene i København vil cirka 7.000 gå på jagt efter en bolig fra 1. september, lyder vurderingen fra de boligpolitiske organisationer.

TIP OS

Politiken.dk har ringet til de fire byer for at få gode råd til, hvordan nye studerende skal forholde sig, hvis de ikke allerede har styr på deres boligsituation.

København
I hovedstaden er udfordringen stor, fortæller Annette Panduro, der er administrationschef i Kollegiernes Kontor i København.

»Søg så bredt som muligt. Der er ikke nogle ledige boliger pt. for dem, der er omfattet af akutlisten«, siger hun.

Annette Panduro står med ansvaret for cirka 6.000 boliger og kan berette om ingen ledige boliger.

»Det er klart, at når optaget er så meget større, så bliver der et større behov for boliger. De må belave sig lidt med tålmodighed. Der er nogen, der skal sige en bolig op, før vi kan tilbyde dem til en anden«.

For at komme boligproblemerne til livs er der oprettet en akutliste, man kan ansøge fra 1. august. Du skal dog være 1. årsstuderende og have mere end en times transport til uddannelsen for at komme i betragtning til den.

Samme mønster gør sig gældende hos Centralindstillingsudvalget, CIU, fortæller daglig leder Lasse Harder.

»Der er ikke flere boliger, og der er større optag. Det er jo ikke sådan, at ejerlejlighederne er faldt til det halve i pris. Så der er ikke noget, der taler for, at presset bliver mindre voldsomt«, siger han og tilføjer.

»Det skulle da lige være, at folk synes, det er så håbløst, at de ikke søger. Men det vil være dumt«.

Når der bliver åbnet op for ansøgningerne til akutbolig torsdag regner Lasse Harder med, at telefonerne vil kime Centralindstillingsudvalget ned for at få fingre i et af selskabets 5.000 boliger..

Sidste år modtog udvalget mere end 200 henvendelser alene den 1. august.

Lasse Harder anbefaler derfor, at studerende hurtigst muligt udfylder ansøgningerne korrekt, uagtet om du ansøger om en akutbolig eller almindelig ungdoms- eller kollegiebolig. Ansøgningsprocessen har været åben siden 1. juni.

Hvis du ikke finder en bolig, anbefaler Lasse Harder alternativer, hvor man eksempelvis kan låne en sofa.

Aarhus
Hos Kollegiekontoret i Aarhus har direktør Per Juulsen haft en rolig dag.

»De studerende har på forhånd styr på, hvad det er, de vil, så vi har ikke noget panikbillede. Det er vel et tegn på, at de generelt har sat sig ind i, hvad de skal gøre, hvis de kommer ind«.

Kan de få noget at bo i i Aarhus?

»Næ, ikke hvis de først begynder at søge nu. Der er selvfølgelig nogle, der først begynder nu, fordi de først ved nu, hvilken by, de skal bo i til studiestart. Så kan man først forvente at få et boligtilbud i Aarhus i oktober eller november. Og så skal de selv finde noget midlertidigt inden da«.

For første gang har kommunen besluttet sig at lave et forsøg med at opstille barakker, hvor studerende kan leje sig ind på døgnbasis. Det vil i alt dreje sig om 22 enheder, hvor man skal bo fire i hver, så der vil være 88 pladser i alt til særligt nødstedte nye studerende.

»Det er ikke en egentlig bolig - det er nærmest en seng, for der skal bo flere i hver bolig, og man får ikke sit eget værelse. Det er sådan nogle barakker eller skurvogne, som man enten har brugt som midlertidige flygtningelandsbyer eller ved store til mandskab ved byggeprojekter. Så de er beregnet til at bo i«.

Per Juulsen kender endnu ikke prisen på en overnatning i en af barakkerne, men den vil »være studentervenlig«, som han siger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og så er der jo de midlertidige løsninger, der hidtil har været, med vandrehjem, billige hoteller, campinghytter, den slags«.

Odense
Ansøgningstallet stiger også i Odense, og Studiebolig Odense kan berette om flere ansøgere end de seneste år, fortæller Henning Blume Islund fra boligsammenslutningen af boligorganisationer under www.studiebolig-odense.dk.

»Hvis folk skal forvente at få bolig til studiestart eller lidt efter, skal de søge alt. For det er praktisk talt kun dem, der modtager tilbud i øjeblikket«, siger han.

Boligorganisationerne under www.studiebolig-odense.dk tilbyder både 1., 2 og 3. værelses boliger samt boliger med delt køkken og / eller bad i alle postnumre, der begynder med Odense.

Så hvis du er kommet ind på en uddannelse i Odense og omegn, behøver du ikke frygte for boligfremtiden.

»Odense har en tag over hovedet-garanti, så alle nye studerende kan få en bolig. Det kræver dog, at du ikke siger nej til boligtilbud, da du så ikke er akut boligsøgende«, siger Henning Blume Islund.

Det kræver dog, at den boligsøgende søger alt. Har du ikke har fået en bolig en uge inden studiestart, omfattes du af tag over hovedet-garantien.

Men det gælder om at komme ud af fjerene, for hvis du ikke har søgt om bolig senest tre uger før studiestart, kan det ikke garanteres, at den enkelte får en bolig.

Aalborg

I Aalborg har AKU-Aalborg (Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg) taget imod mange opkald fra studerende, siden det blev offentliggjort, hvem der kom ind på de videregående uddannelser.

LÆS OGSÅ

Eigil Johansen, der er forretningsfører i AKU, er optimistisk med hensyn til byens evne til at huse de mange nye studerende.

»Desuden har vi en tag over hovedet-ordning i Aalborg, som betyder, at dem vi ikke kan tilbyde ungdomsboliger, eller som ikke kan finde privat lejlighed eller værelse, de kan blive indkvarteret på Aalborg Vandrerhjem i en periode«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Byen har da også en del nye lejligheder til udlejning i de seneste år. 1.300 sidste år, 1.000 her i foråret og yderligere 500, som står klar i august og september.

Ordningen er for alle nye studerende, som »bor udenbys«, som det hedder i vejledningen fra Aalborg Kommune. Og trods de mange nye lejligheder, skal vandrehjemmet nok få besøg af nye studerende igen i år, fortæller Eigil Johansen.

De fleste af de nye lejligheder er toværelseslejligheder på lige under 50 kvadratmeter. Inklusive forbrug og medregnet boligstøtte koster de omkring 3.400 kroner om måneden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden