Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sælg din bolig selv og spar masser af penge

Påsken er højtid for boligjagt, og flere og flere boligsælgere sparer mægleren væk.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sæglersalærer på 50-100.000 kroner får stadig flere boligsælgere til at overveje, om de kan sælge boligen selv.

Det vurderer Ricco Zuschlag, som ejer Danmarks mest anvendte boligportal, Boliga.dk. Her kan annoncer fra alle ejendomsmæglere og private boligsælgere søges frem af boligsøgende.

LÆS OGSÅ

»'Sælg selv' er en stigende tendens, særligt når det gælder andels- og ejerlejligheder. Og der er jo kommet gode muligheder for at gøre opmærksom på sin bolig på nettet«, siger Ricco Zuschlag.

Han peger på, at et salær på 50.000 kroner virker som en voldsomt stor procentdel af overskuddet, hvis du skal sælge en lejlighed til 800.000 kroner.

»Så tænker folk, at de hellere vil sælge den selv, og på den måde slippe meget billigere«, siger han.

Ingen har præcise tal for, hvor mange boligejere der sælger selv, men hos ejedomsmæglerne i Robinhus steg antallet af helårsboliger solgt med selvsalg med 19 procent fra 2011 til 2012. Ser man på boligannoncerne i Den Blå Avis, er 83 ud af 7.987 ejerboliger indrykket af forbrugere, der sælger selv. På andelsområdet er 89 ud af 838 lejligheder sat til salg uden om mægleren.

Men det kræver omtanke at sælge sit hus selv, for det er ofte den største investering, en forbruger kan gøre, siger Tina Dhanda fra Forbrugerrådet.

»Selve købsaftalen er kompliceret, så lad være med at stå for den selv. Sørg for, at både køber og sælger har en advokat med ind over, ellers kan det blive helt skævt«, siger Tina Dhanda.

Selv om man sælger selv, slipper man altså ikke for udgifter til juridisk bistand, tilstandsrapport og andre udgifter i forbindelse med hushandlen. Men de kan som regel klares for 10-20.000 kroner.

Nettet gør det lettere
Før i tiden kunne boligsælgere dårligt komme uden om boligannoncer i avisen, men i dag finder 92 procent af huskøberne deres nye hjem på nettet.

Det har givet nye muligheder for mennesker, som gerne vil prøve af, om de selv kan få solgt deres bolig. Uden at det behøver at koste dyrt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceFor eksempel kan man tage nogle billeder med sin iPhone, strikke en tekst sammen og for 100 kroner om måneden sætte en annonce i Den Blå Avis. Eller man kan oprette en hjemmeside eller blog med billeder og oplysninger om sin bolig og bruge de sociale medier til at udbrede budskabet.

»Med internettet er det både blevet lettere at finde de oplysninger, du skal bruge i forbindelse med dit boligsalg, og at bruge nogle af de redskaber, som ejendomsmæglerne normalt bruger«, siger Torben Andersen fra ejendomsmæglerkæden Robinhus, som med et fast salær på 34.995 kroner udfordrer de gængse mæglerkæder. Også Facebook er ny salgskanal


»Har du 600 venner på Facebook, som deler med deres venner, som igen deler, så kan dit boligsalg, før du ved af det, være delt med op mod 40.000 mennesker«, siger Ricco Zuschlag fra Boliga.dk.

Til sælg selv-folket tilbyder Robinhus sammen med Boliga en annoncepakke, hvor man for 3.495 kroner får et halvt års placering bl.a. Boliga.dk og dermed optræder på lige fod med boligannoncer fra alle ejendomsmæglere.Flere mæglere tilbyder, at man selv viser frem, men at de kommer på, når handlen skal lukkes.

Ricco Zuschlag peger på en række fordele for boligejere, der sælger selv.

Sælger du dit hus via en mægler, skal formaliteter som tilstandsrapporter, energimærke og eleftersyn være på plads, før annoncen sendes ud i verden. Men rapporterne forældes på et halvt år, og er huset til salg længe, skal de fornys. Det kan blive meget dyrt.

Som privat sælger kan du vente med at få rapporterne på plads, til en interesseret køber har meldt sig på banen.

Alternative salgsmetoder
En anden fordel er, at du selv bestemmer, om du vil bruge alternative salgsmetoder.

»Du kan lave en lukket budrunde, sælge til højeste bud over 2 millioner eller – som jeg så en sælger, der gjorde – lave hollandsk auktion, hvor man dag for dag sætter prisen en tak ned. Det tvang folk til at holde øje med boligen af frygt for, at den blev solgt billigt til andre.Men der er også en række ulemper.

Ejendomsmæglere har erfaring i deres lokalområde og kundekartoteker, hvor købere har meldt deres ønsker ind. På den måde kan de finde den rette køber til din bolig hurtigt og effektivt – hvis den rette er i kartoteket vel at mærke.

Mæglere er også omfattet af regler, forsikringer og klagenævnssystemer, som beskytter både sælger og køber på forskellige måder i løbet af salgsprocessen.

Endelig er mæglere uddannet til at kende de juridiske spidsfindigheder og til at lukke en handel.

»Nogle private boligejere vil være meget socialt udadvendt og tør sælge selv, men andre vil ikke have lyst og være mere passive. Og så er det svært at sælge«, siger Ricco Zuschlag. Find den rette pris

Forbrugerrådets Tina Dhanda opfordrer boligsælgere til at gå ind og få overblik over deres bolighandel, uanset om de selv sælger helt eller delvist, eller om de vil have en mægler til at sælge deres hus. »Undersøg, hvad en handel indebærer, og vurder, om du har tid og kræfter til selv at stå for en del af arbejdet. Så er der penge at spare. Du kan også bruge dit overblik til at forhandle mæglerens pris«, siger Tina Dhanda, som opfordrer til, at man altid får tilbud fra to-tre ejendomsmæglere, før man træffer sit valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Er der en mægler, som du bedre kan lide, men en anden, der er billigere, så brug den billige pris til at handle din favoritmægler ned i pris«, siger hun og opfordrer sælgere til at gennemgå ejendomsmæglernes kontrakt punkt for punkt og sætte spørgsmålstegn ved de enkelte priser i tilbuddet. For eksempel skal man som boligsælger vide, at en mægler ikke skal betale for, at boligannoncen kommer på Boliga.dk eller Boligsiden.dk. Hvis det står som en udgift i tilbuddet, bør man altså sige, at det vil man ikke betale. Som boligejer kan du på den uvildige hjemmeside boligejer.dk få styr på regler, salgsforløb og prisleje, der er i dit område. Den er drevet af Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter, og der er oplysninger til både køberne og sælgerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden