Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØREN SCHNOOR (arkiv)
Foto: SØREN SCHNOOR (arkiv)

Forbudt. Konkurrence og Forbrugerstyrelsen har anmeldt en række store ejendomsmæglerkæder for at boykotte det uafhængige boligsite boliga.dk.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Styrelse: Ejendomsmæglere har skadet boligsalget

Ejendomsmæglerbranchen har skadet deres kunders chancer for at få solgt huset. Mæglerne kan få millionbøde.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En række danske ejendomsmæglerkæder har direkte skadet deres kunders chancer for at sælge huset.

Sagen er så alvorlig, at kæderne risikerer en både på flere millioner kroner.

Det mener Konkurrence- og Forbrugersstyrelsen, som nu politianmelder seks store ejendomsmæglerkæder: EDC, Home DanBolig, Nybolig, Estate og RealMæglerne, for at boykotte boligportalen Boliga.»Når man skader konkurrencen, skader man stort set altid forbrugerne. Konkurrencen er helt afgørende for, at man får gennemsigtige og gode priser«, siger direktør Agnete Gersing i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til Politiken.dk:

»Konkurrencebegrænsende aftaler som denne er meget skadelige. Effektiv konkurrence mellem boligportaler skaber større gennemsigtighed på boligmarkedet og giver boligsælgerne bedre mulighed for at få solgt deres bolig«.

Sagen begyndte, da Politiken i juni 2010 kom i besiddelse af en intern mail fra RealMæglerne, hvor det fremgik, at kæderne havde aftalt med hinanden, at de vil opfordre deres mæglere til at boykotte Boliga.dk for at beskytte mæglernes egen portal, Boligsiden.dk, mod konkurrence. Boykotten indebar, at mæglerne skulle undlade at stille annoncebilleder af boligerne til rådighed for Boliga.dk.

Det er normalt den enkelte ejendomsmægler, der har ophavsretten til annoncebillederne. Billederne har stor betydning ved boligsalg. Formålet med boykotten har været, at gøre Boliga.dk mindre attraktiv for potentielle boligkøbere, og dermed svække konkurrencen.

Siden dengang har konkurrencemyndighederne arbejdet på at udrede sagen:

»Efter at vi blev bekendt med forløbet, gik vi ud på kontrolundersøgelse i 2010 hos virksomheder, som kan have været involveret, for at finde bevismateriale. Det tilvejebragte en række dokumenter, som viser, at der har været en adfærd, som har været alvorlig. Det er en meget stor del af branchen, som har lavet en meget alvorlig overtrædelse af loven, og bevismaterialet er meget klart«, siger Agnete Gersing.

Hun politianmelder nu kæderne. Hvis anklagemyndigheden tager sagen op, og domstolene er enige i Konkurrencerådets afgørelse, kan det ende med millionbøder:

»Vi mener umiddelbart, at der er tale om en alvorlig overtrædelse, og så er bøden på mellem 400.000 og 15 millioner kroner«, siger Agnete Gersing.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden