Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spar 1.000 kroner om måneden på bankernes priskrig

Der er stor forskel på de andelsboliglån, som bankerne tilbyder.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har man andelsbolig og orden i økonomien, kan der være en formue at spare ved at skifte bank.

En række banker er nemlig begyndt at kappes om at tilbyde billige andelsboliglån til folk, der ses som gode kunder.

Det viser en opgørelse, analysefirmaet Mybanker har foretaget for Politiken.

OVERBLIK

»De billigste andelsboliglån i markedet er markant billigere nu end for et år siden«, siger Morten Westergaard, der er partner i Mybanker, som lever af at sammenligne bankers renter og gebyrer.

Flere hundredtusind at spare
For et år siden havde landets billigste andelsboliglån en årlig omkostning på 5 procent. I dag kan andelsboliglån fås ned til 4,5 procent i årlige omkostninger, som det fremgår af grafikken her på siden. Det viser opgørelsen, der sammenligner bankernes billigste tilbud på et lån, hvor kunden skal låne hele beløbet til køb af en andel til 800.000 kroner, og hvor lånets løbetid er 30 år.

»Det kan umiddelbart lyde af lidt, men selv en lille renteforskel giver en effekt på flere hundredtusind kroner i det samlede beløb, som man kommer til at betale«, siger Morten Westergaard.

Selv for folk, som blot skifter fra en bank midt i prisfeltet til den billigste bank, er der en formue at spare. I Sydbank betaler man godt 5.000 kroner om måneden for det nævnte lån på 800.000 kroner. I Sparekassen Sjælland, som er billigst, koster lånet ned til 4.000 kroner om måneden.

En besparelse på godt 1.000 kroner om måneden og en samlet besparelse på hele 363.000 kroner for hele lånets løbetid.

Jan Dyhr Thomsen, afdelingschef for privatkunder i Sydbank, forklarer, at banken godt kan tilbyde lavere rente, men det kræver, at kunden kun skal låne op til 80 procent af andelens værdi, så lånet kan optages som andelsboligkredit. Låner man til hele købet som i eksemplet med andelen til 800.000 kroner, er renten højere.

Når I har højere rente på andelsboliglån, skyldes det altså, at I gerne vil have en vis sikkerhed bag lånet, før I sænker renten?

»Ja, vi har bevidst valgt at dele det op, så man får lavere rente, hvis man har sparet lidt op selv. Jo bedre dit pant er, des lavere er risikoen for os«, siger afdelingschefen.

Dyr bank: Man kan forhandle renten ned

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et skifte fra Nordfyns Bank, som ligger i den dyre ende, til Sparekassen Sjælland, giver en enorm samlet besparelse på en million kroner gennem hele lånets løbetid, viser Mybankers opgørelse. Skal man låne til hele købet af en andelsbolig hos Nordfyns Bank, oprettes lånet som standard under produktet ”Boliglån”, hvor laveste rente ifølge bankens hjemmeside er 9,50 procent med samlede årlige omkostninger på 10,1 procent.

I Nordfyns Bank påpeger personale- og administrationschef Flemming Tholsgaard dog, at kunderne behandles individuelt, og at vilkår fastsættes med udgangspunkt i den enkelte kundes økonomi. Der findes ikke så mange andelsboliger i bankens område, og de få lån, der ydes, er ofte til en rente, der er væsentlig lavere, fordi krav til sikkerheden forhandles individuelt, forklarer Flemming Tholsgaard.

Flere banker tilbyder billige lån
Ikke nok med at de billigste lån er blevet billigere – der er også flere banker i den billigste ende end for et år siden.

»Nogle banker har haft høje priser på deres andelsboliglån, ofte fordi de mest har haft fokus på, hvor meget de kunne tjene på lånene. Nu har flere banker fået øjnene op for, at de må konkurrere på prisen for at få flere kunder i butikken«, siger Morten Westergaard.

Det kan umiddelbart lyde af lidt, men selv en lille renteforskel giver en effekt på flere hundredtusind kroner i det samlede beløb, som man kommer til at betaleMest markant har Danske Bank flyttet sig. For et år siden kostede lånet på 800.000 kroner mindst 5.000 kroner om måneden i Danske Bank. Siden har banken sat renten så meget ned, at lånet i dag kan fås ned til 4.200 kroner om måneden.

»Andre banker har skærpet deres priser, og vi har fulgt med«, siger Kim Fuglsang Kristoffersen, afdelingsdirektør i Danske Bank, og fortsætter:

»Vi kunne godt se, at vi prismæssigt lå i midterfeltet på andelsboliglån, og det ville vi gerne gøre noget ved. Vi undersøgte vores priser og fandt frem til, at for kunder med både god personlig økonomi og god økonomi i andelsboligforeningen kunne vi godt tilbyde lavere renter«.

Ikke alle får lov
Det er dog langtfra alle kunder, som vil kunne få bankens laveste rente.

Først skal banken sikre sig, at både kunden og andelsboligforeningen har solid økonomi, forklarer Kim Fuglsang Kristoffersen.

»Vi ser på kundens forretningsomfang hos os, rådighedsbeløbet, anden gæld og endelig, hvilken historik kunden har hos os. Desuden ser vi på, hvor stor gælden er i andelsboligforeningen, og hvad værdien af andelsboligen er«.

LÆS OGSÅ

Hos Mybanker anbefaler Morten Westergaard dog alle at forsøge at få en lavere rente på deres lån:

»Start med at se, hvilken rente du har i dag. Derefter tjekker du, hvad renten er i andre banker, for eksempel ved at se på bankernes hjemmesider eller på prisportaler som Pengepriser.dk eller Mybanker.dk. Hvis din rente ligger over det, du kan få den til andre steder, beder du om en samtale med din rådgiver om, hvorfor din rente ligger så højt. Hvis det ikke virker, kan du skifte bank. Det er ikke alle, som kan få den laveste rente, men de fleste vil få en lavere rente ud af det«. Handlen med andelsboliger stiger

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konkurrencen på andelsboliglån stiger blandt andet mellem bankerne, fordi kundernes efterspørgsel på lånene vokser, vurderer Mybanker. Firmaet oplever lige nu en heftig aktivitet fra brugere, som sammenligner renter og gebyrer på andelsboliglån på prisportalen mybanker.dk. »Vi har aldrig set så stor interesse for andelsboliglån, som der er nu. Det er eksorbitant. Det tyder meget på, at handlen med andelsboliger er i fremgang«, siger direktør John Norden fra Mybanker. Og det er lige, hvad den er, viser tal fra landets ejendomsmæglere. Salget af andelsboliger har i årets første otte måneder været 17 procent højere end i samme periode sidste år, viser tal, som Boligsiden.dk har opgjort for Politiken. LÆS OGSÅ Det mærker man hos Arbejdernes Landsbank, som i en årrække har specialiseret sig i andelsboligmarkedet. »Vi kan se på vores långivning, at der hele tiden har været handel med andelsboliger i København, Frederiksberg, Aarhus og Odense – også for nogle år siden, da man sagde, at boligmarkedet ellers stod helt stille. Nu ser vi en stigning i ejerskifter. Der er gang i andelsboligsalget«, siger andelsboligchef Jens Damgaard fra Arbejdernes Landsbank.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden