Foto: LÆRKE POSSELT
Bolig

Guide: Sådan ved du, om forældrekøb er en god idé

10 gode råd til familien, der overvejer køb af studiebolig.

Bolig

Det er stadig svært at finde en god og billig lejebolig i de store studiebyer. Og den rekordlave rente kombineret med relativt attraktive priser på ejerlejligheder i storbyen gør det interessant at overveje et køb af lejlighed i stedet.

Men gør jer nogle grundige overvejelser som familie forinden:

1.

Tal grundigt igennem, om forældrekøb er den rigtige løsning for jer som forældre.

I giver nemlig afkald på en del af jeres privatøkonomiske råderum.

Tænk også det scenarie igennem, at forældrekøbet i sidste ende kan give et økonomisk tab, men at jeres barn trods alt fik en god studietid i en tryg bolig. Hvordan har I det med det?

--

2.

Har jeres barn tænkt sig at bo i lejligheden længe? Barnet kan naturligvis ikke give garantier, men det er vigtigt, at det i udgangspunktet er planen at bo i lejligheden i et stykke tid, fordi der er store omkostninger ved at købe og sælge boligen.

Lav samtidig også klare aftaler med barnet om, hvordan lejligheden skal passes og vedligeholdes, så den ikke taber værdi.

--

3.

Find en lejlighed, der er langtidsholdbar - igen vigtigt i forhold til omkostningerne ved køb og salg.

Det kan være i forhold til størrelsen: Er lejligheden disponeret på en måde, så en evt. kæreste eller kammerat kan flytte ind, og vil man blive boende, når man er færdig med at læse og stiller større krav?

Tænk også over, om eventuelle søskende kan overtage lejligheden, eller om I selv som forældre kunne flytte ind som ældre?

--

4.

Tjek, at en potentiel boligs ejerforening tillader udlejning. Det er som regel tilfældet, men der kan være begrænsninger og uklarheder.

--

5.

Sæt jer grundigt ind i skatteordningerne, der betyder noget for forældrekøbet. Det gælder især rådgivning om virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen - spørg en professionel, hvad der bedst betaler sig for jer.

--

6.

Få styr på, hvad markedslejen er i det område, hvor lejligheden ligger. Spørg evt. mægleren, der sælger boligen.

Lejen må ikke sættes for lavt af skattemæssige årsager.

Lav en rigtig lejekontrakt med barnet. Det er altid en god idé, og et krav for at modtage boligsikring.

--

7.

Gør jer klart, hvad den finansiering, I vælger af forældrekøbet, betyder for jeres samlede økonomi. Har I f.eks. flekslån i egen bolig, og vælger I også flekslån i forældrekøbet, er I dobbelt udsatte ved rentestigninger.

--

8.

Overvej, om I kan hjælpe jeres barn godt på vej i studietilværelsen uden nødvendigvis at købe en lejlighed. Det er langt mindre økonomisk risikabelt.

Man må give sit barn et skattefrit kontantbeløb hvert år, i år op til 57.800 kr. per forælder. Hvis man har mulighed for at støtte barnet på denne måde, er der bedre råd til bøger og husleje.

--

9.

Vær opmærksom på, at der er såkaldt asymmetri i beskatningen ved salg af lejligheden. Man bliver beskattet af en eventuel gevinst, når man ikke selv har boet i lejligheden, men får ikke fradrag ved formuetab.

Det er en mulighed at sælge lejligheden videre til sit barn til 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering. Barnet, der bor i lejligheden, kan så senere sælge lejligheden uden at blive beskattet af en eventuel gevinst.

--

10.

Køb kun bolig til barnet, fordi I ser en nytteværdi i det - ikke for at tjene penge.

Hvis man ønsker at investere sine penge, er der mere fordelagtige måder at gøre det på.

Kilde: Realkredit Danmark

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce