AFSTAND. Der er langt mellem billige ungdomsboligerne i København, og det kan frustrere de unge at jagte et fast tag over hovedet. De kan risikere at tage konsekvensen og leve en pendlerkultur.
Foto: KATINKA HUSTAD (arkiv)

AFSTAND. Der er langt mellem billige ungdomsboligerne i København, og det kan frustrere de unge at jagte et fast tag over hovedet. De kan risikere at tage konsekvensen og leve en pendlerkultur.

Bolig

Alvorlig boligmangel fratager Københavns unge kollegiepladser

I 2023 vil København huse yderligere 100.000 beboere.

Bolig

»Boligmarkedet for de unge er ikke særlig godt«.

»De unge, som ikke får en kollegieplads på grund af Københavns nye regler fra januar, risikerer at blive skuffede. Planerne om at flytte hjemmefra må de lægge på hylden, fordi alternativerne er få«, siger Ulrikke Ekelund, som er cheføkonom ved BRF Kredit.

Det gør hun på baggrund af København Kommunes omtalte regler for kollegier, der giver kommunen lov til alene at vælge, hvem der flytter ind på Københavns kollegier fra årsskiftet, og som skaber debat om kollegiefællesskaber, der forvitrer, og de såkaldte 'døde køkkener'.

LÆS OGSÅ

»Der er de pladser, der er. Og de bliver tildelt dem, der har længst afstand til København. Dem, der bor tættere på, må vænne sig til et liv som pendler indtil den dag, der viser sig en mulighed«, siger hun og peger på den mangel, der er på små, billige boliger til unge såvel som gamle i København.

Boligmangel i København
Ifølge tal fra Danmarks Statistik vil der i 2023 - allerede om 10 år - bo godt 100.000 flere personer i København.

»Det vil betyde, at der vil være et behov for godt 45.000 flere boliger, medmindre mønsteret i familien ændrer sig. Derfor skal der enten gang i boligbyggeriet, eller også bliver konsekvensen væsentligt højere boligpriser de kommende år i Københavnsområdet«, siger Ulrikke Ekelund.

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at der i gennemsnit er blevet bygget 1.850 boliger om året i København i løbet af de sidste ti år.

Der skal der enten gang i boligbyggeriet, eller også bliver konsekvensen væsentligt højere boligpriser de kommende år i Københavnsområdet

Det svarer ifølge BRFs beregninger til, at man skal bygge cirka 4.100 boliger om året i Københavns Kommune, før de 45.000 boliger, Ulrikke Ekelund venter bliver nødvendige, står til rådighed i 2023:

»Det giver et hul på omkring 2.250 boliger om året, der skal bygges for at imødekommende den stigende befolkning. Og det er mange boliger«, siger hun.

Snævert boligmarked for unge
Ifølge cheføkonomen giver forhøjede boligpriserne i hovedstaden de unge en stor udfordring:

»Hvis vi kigger over et livsforløb er økonomien hos de unge jo ikke allerstørst. Lejelejligheder er en fleksibel boform, som er populært blandt unge, men der er også andre om buddet, og det presser priserne yderligere opad«, siger Ulrikke Ekelund.

Hun peger på, at presset på ungdomsboliger blandt andet også skyldes rekordstore optag på de videregående uddannelser inden for de seneste år, hvilket betyder, at flere unge vil bo i en ungdomsbolig i byen.

Samtidig fortæller hun, at mange af dem, der over de næste 10 år vil rukke til København er folk i den »arbejdsdygtige alder«, som er typisk mellem 30 og 40 år, og som har en større købekraft end de unge, og som derfor naturligt optager flere boliger i byen.

Konsekvens: Yderområderne

Presset på boligmarkedet betyder ifølge cheføkonomen, at der er nogle - unge, såvel som gamle - som vil flytte en tand væk fra København. Det var ifølge cheføkonomen også tilfældet i 2004-2007, da boligpriserne steg.

LÆS OGSÅ

»Priserne bredte sig som ringe i vandet til kommunerne rundt omkring. Når man ikke kan få fat i en bolig i byen, så rykker man længere ud, og det påvirker også de studerendes muligheder«, siger Ulrikke Ekelund.

Hun gør opmærksom på, at de unge må tage konsekvensen af de høje boligpriser og flytte længere væk fra storbymidten.

»Folk, der læser på Københavns Universitet har muligheden for at bo for eksempel i Glostrup. Det er fire stop med S-toget, så det går jo nok. Selvfølgelig ville det være fantastisk at kunne bo i gåafstand fra sit studie og de bedste caféer. Men vi må være realistiske«, siger Ulrikke Ekelund og peger på, at København i tætpakket af boliger, og der derfor ikke er mange ledige grunde at bygge på:

»København er en storby. Det er en dyr storby. Og boligmarkedet er ikke til, at man bare lige kan få den fede lejlighed tæt på Kongens Nytorv«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden