Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Katinka Hustad (arkiv)
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsrevisorer fastholder kritik af Skat efter møde

Striden om de fejlagtige ejendomsvurderinger fortsætter.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketingets statsrevisorer fastholder kritikken af, at Skats ejendomsvurderinger har været så ringe, at de »ikke har sikret en lige og fair behandling af borgere og virksomheder«.

Skatteministerens forsøg på med kammeradvokatens hjælp at frikende Skat for at have arbejdet uden for vurderingslovens rammer har hverken fået Rigsrevisionen eller statsrevisorerne til at ændre syn på sagen.

LÆS OGSÅ

»Kammeradvokatens udtalelse om, at SKAT's vurderinger af ejerboliger ikke har været upræcise i en sådan grad, at SKAT's forvaltning falder uden for lovens rammer, ændrer ikke ved Statsrevisorernes bemærkning. Statsrevisorerne vurderer fortsat, at Skatteministeriets forvaltning af den offentlige ejendomsvurdering ikke har sikret en lige og fair behandling af borgere og virksomheder, der ejer ejendomme«, skriver statsrevisorerne i en udtalelse efter deres møde torsdag.

»Kammeradvokatens udtalelse og SKAT's validering af datagrundlaget viser bl.a., at 72 % af parcelhusene – og ikke 75 % som anført i beretningen – var over- eller undervurderede i 2011. Det forrykker ikke Statsrevisorernes konklusion om, at træfsikkerheden af SKAT's ejendomsvurderinger er forringet siden 2001«.

Granskning af materiale
Rigsrevisionen konkluderede i sin beretning fra august sidste år, at Skat med 2011-vurderingen ramte ved siden af med tre ud af fire vurderinger. 41 procent af vurderingerne var for høje, hvilket betyder, at boligejere, lejere og virksomheder kommer til at betale for meget i ejendomsskat.

Rigsrevisionen havde fået tallene fra Skat selv, men Skatteministeriet gennemgik derefter tallene igen og sorterede en række ejendomshandler fra, som Skat ikke mente var frie salg. Det nye materiale blev så givet til Kammeradvokaten, der konkluderede, at det kun var 30 procent og ikke 41 procent af vurderingerne, der var for høje. Og dermed var der ikke tale om ulovlig forvaltning af loven, mente kammeradvokaten.

Statsrevisorerne bemærker, at »skatteministeren har fundet det nødvendigt at hyre Kammeradvokaten«, og gør »opmærksom på, at alle myndigheder er forpligtede til at give Rigsrevisionen fyldestgørende og retvisende oplysninger af betydning for revisionen«.

Problemer i ni kommuner
Striden handler oprindeligt om, at Skat i ni kommuner har sat vurderingen af husejeres ejendomme for højt, og det betyder, at husejerne nu skal betale ekstra i skat gennem den såkaldte grundskyld.

Der er tale om husejere i områderne omkring Frederiksberg og København, og problemerne går tilbage til 2011. Skat havde i gennemsnit opskrevet værdien af deres boliger med 46 procent, også selvom huspriserne ikke var steget siden 2009.

Opskrivningen kan betyde, at boligejerne i gennemsnit kommer til at betale 15.000 kroner mere i skat hvert år.

Slagsmål mellem rigsrevisionen og ministeriet.

Nu har sagen altså udviklet sig et et ordklammmeri mellem Skatteministeriet og Rigsrevisionen.

Den anden januar kom Rigsrevisionen med en rapport, som kritiserede Skat for deres praksis omkring ejendomsvurderingern. Ikke længe efter var daværende skatteminister Jonas Dahl (SF) ude med et modsvar i form af en kritik af Rigsrevisionen.

»Skatteministeren tager overordnet Rigsrevisionens og Statsrevisorernes kritik til efterretning. Det fremgår af skatteministerens svar, at der dog er konklusioner og vurderinger i Rigsrevisionens beretning og i Statsrevisorernes bemærkninger, som Rigsrevisionens analysegrundlag ikke i tilstrækkelig grad giver belæg for,« lød det fra ministeriet i en pressemeddelelse.

Det er i praksis den kritik, som Statsrevisorerne nu imødegår.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden