Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PER FOLKVER  (arkiv)
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Boligmarked.Fra Christiansborg (th) har partiernes ligestillingsordførere udsigt til et privat lejemarked, hvor unge nu fortæller om diskrimination på grund af etnisk baggrund

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partier: Diskrimination på boligmarkedet skal stoppes

Handlingsplan eller holdningsændring? Christiansborg er uenig.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er ikke i orden, hvis private udlejere bevidst frasorterer lejere med arabiske efternavne.

Sådan lyder budskabet i næsten perfekt samklang fra flere af Folketingets ligestillingsordførere.

Det sker som reaktion på, at flere unge fortæller til Politiken, hvordan udlejere fravælger dem på grund af deres etniske oprindelse. Derfor bruger flere af dem danske navne i stedet, for så bliver svarene straks mere positive, fortæller de.

LÆS OGSÅ

»Viser det sig, at vi har fat i en større tendens, er det fuldkommen uacceptabelt. Det eneste rigtige, vi kan gøre, er derfor at undersøge området nærmere«, siger ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Ordføreren bakker dermed op om ligestillingsminister Manu Sareen (R), der vil have sin nye såkaldte antidiskriminationsenhed til at skabe overblik over problemets omfang.

Men når det kommer til valget af værktøjer, hører samklangen op på Christiansborg.

SF kræver handlingsplan
Historierne fra det private boligmarked overrasker ikke SF's ligestillingsordfører, Özlem Cekic, der også peger på uddannelse, arbejdsmarked, natteliv og sundhedsvæsen som områder med diskriminationsproblemer.

»Hvis vi virkelig vil diskriminationen til livs, må vi fra politisk hånd lave en handlingsplan på tværs af ministerierne. Den skal inddrage arbejdsmarkedets parter og alle øvrige interessenter«, siger Özlem Cekic.

Hos Socialdemokraterne vil Rasmus Horn Langhoff også se handling, hvis det viser sig, at etnisk diskrimination på det private boligmarked er et udbredt fænomen.

»Så må vi overveje mulighederne for at gribe ind med lovgivning, samtidig med at vi må opfordre flere til at klage til Ligebehandlingsnævnet«, siger han.

Ligebehandlingsnævnet afgør klager fra borgere, der oplever diskrimination på grund af blandt andet køn, seksualitet og etnicitet.

V og K: Der skal holdningsændring til
Oppositionen støtter ligestillingsministerens nye enhed. Men snarere end handlingsplaner og undersøgelser peger Venstre og konservatives ordførere på en holdningsændring som vejen til et opgør med etnisk diskrimination.

Der er nemlig forskel på indvandrere, mener Venstres ligestillingsordfører:

»Vi skal holde op med at forveksle hårdtarbejdende unge indvandrere med de unge kriminelle fra parallelsamfundene. Det er den største udfordring, vi står over for i dag«, siger Fatma Øktem.

Hun opfordrer lokalpolitikere til at tage medansvar i sagen ved at sørge for flere ungdomsboliger på lejeboligmarkedet, der i forvejen er hårdt presset for alle unge.

De konservatives Charlotte Dyremose mener ikke, at flere undersøgelser om diskrimination er vejen frem.

»Vi skal tænke mere på individer og mindre på køn og race, som undersøgelser deler befolkningen op i. Det kræver oplysningsarbejde og offentlig debat at ophæve misforståelsen om, at en lejer med et ikke-dansk navn er typen, der slår huller i væggene på ens bolig«, siger hun.

DF har forståelse for udlejere

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsteen, understreger, at det ikke er rimeligt, hvis unge med minoritetsbaggrund forskelsbehandles af udlejere på grund af deres arabiske navne.

Men ordføreren udtrykker samtidig stor forståelse for, at nogle udlejere kan være bekymrede, når det kommer til valg af lejere.

»Jeg kan godt forstå, at man har forbehold over for visse lejere, hvis man ejer en hel ejendom og frygter, at den forvandles til en lille ghetto. Den bekymring hos udlejerne kan jeg sagtens sætte mig ind i«, siger Pia Adelsteen.

Hun vil afvente konkrete forslag til forbedringer af situationen på det private lejeboligmarked, når ligestillingsminister Manu Sareens bebudede kortlægning foreligger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden