Selv-salg er blevet populært blandt boligsælgere.
Foto: KIM NIELSEN (arkiv)

Selv-salg er blevet populært blandt boligsælgere.

Bolig

Flere sælger boligen uden mægler

Op mod hver femte boligsælger sparer titusindevis af kroner i salær.

Bolig

Næsten 1.000 danskere har selv solgt deres bolig og sparet salæret til ejendomsmægleren med det nye selv-salgs-koncept, der blev lanceret sidste år af landets største boligportal Boliga.

Og yderligere 1.000 boliger er lige nu slået op som selv-salg på internetportalen, der promoverer boligen overfor 800.000 brugere og potentielle købere.

Dermed har selv-salgs-konceptet fået langt bedre fat i danskerne, end Boliga selv havde turdet håbe på, lyder meldingen fra direktør Ricco Zuschlag:

»Vi kan se, at de selv-salg-boliger, der er blevet sat til salg siden april sidste år faktisk udgør omkring fem procent af det samlede boligsalg i hele landet, og op mod 20 procent af boligsalget i København, når vi tæller Robinhus og andre selv-salg-koncepter med«, siger han.

LÆS OGSÅ

Boligas egne selv-sælgere har indtil nu solgt boliger for 525 millioner kroner og har til sammen sparet 45 millioner kroner i ejendomsmægler-salærer, viser Boligas nye opgørelse. Den viser også, at det i snit har taget 48 dage selv at sælge ejerlejligheden, huset eller andelsboligen.

»Det viser tydeligt, at danskerne ikke længere er bange for det digitale univers; vi kan altså godt selv sælge en brugt sofa eller en bil på nettet. Så selvfølgelig kan mange da også selv sælge boligen uden at skulle bruge 50.000-100.000 kroner på en ejendomsmægler«, siger Zuschlag.

Robinhus har trods den nye konkurrence fra Boliga også godt gang i deres selv-salgs-koncept, der ligger på cirka 600 siden april 2013, oplyser direktør Frederik Bruhn-Petersen og uddyber:

»Det handler også om, at der er kommet mere gang i salget af lejligheder i den periode, og her er der nok flere sælgere, der har mod på selv at stå for salget«.

Måske er succesen forklaringen på, at en række ejendomsmæglere nu forsøger at få selv-sælgeren til at opgive selvstændigheden. Ifølge Boliga bliver selv-sælgerne i stor stil kontaktet af ejendomsmæglere, der forsøger at overtage salget.

Kimet og mailet ned af mæglere

Det kan Tania Leiton bekræfte. I oktober sidste år satte hun sin ejerlejlighed til salg. Det tog hende tre en halv måned selv at få den solgt, men undervejs forsøgte mellem 10 og 15 mæglere via mail og telefon at overtale Tania Leiton til at lade dem sælge lejligheden. Upassende og irriterende, mener Tania Leiton: »Men et eller andet sted kan jeg jo godt forstå ejendomsmæglerne. Det er deres levebrød, der er truet«. Ifølge forbrugerombudsmandens kontor er det efter alt at dømme strid med både markedsføringsloven og de såkaldte dørsalgs-regler, når mæglere forsøger at kapre kunder via mail eller telefon.LÆS OGSÅ »Jeg kan ikke kommentere den konkrete sag, men det står klart i markedsføringsloven, at man ikke må sende uanmodede mails til folk med henblik på at afsætte et produkt eller en tjenesteydelse. Gør man det alligevel risikerer man en bøde på 10.000 kroner for de første 100 ulovlige mails, man sender«, siger chefkonsulent Andreas Weidemann. Dansk Ejendomsmæglerforening lover, at der vil blive taget affære, hvis nogle ejendomsmæglere har handlet i strid med gældende regler. Men formand Torben Strøm vil først se dokumentation for, at det er tilfældet: »Vi har ikke modtaget en eneste henvendelse eller klage af den type. Derfor vil jeg opfordre Boliga til at kontakte vores sekretariat og fremlægge den dokumentation, de siger, de har«.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce