solgt. Tania Leiton blev kontaktet af 10-15 ejendomsmæglere, i de tre en halv måned det tog hende selv at sælge lejligheden på islands Brygge.
Foto: Tobias Selnæs Markussen (arkiv)

solgt. Tania Leiton blev kontaktet af 10-15 ejendomsmæglere, i de tre en halv måned det tog hende selv at sælge lejligheden på islands Brygge.

Bolig

186 selvsælgere kontaktet ulovligt af lokale mæglere

Boliga fremlægger massiv dokumentation for lovbrud blandt landets ejendomsmæglere.

Bolig

Ja, jeg er også blevet kontaktet af 3-4 forskellige ejendomsmæglere, men har egentlig afvist dem alle«.

»Ja, jeg er blevet kontaktet af flere forskellige ejendomsmæglere både på sms, på mail og med reklamer i min postkasse og i min opgang og ved telefonopkald«.

»Ja, flere gange og alle de store ejendomsmæglere har ringet – nogle flere gange«.

Det er direkte ulovligt; alligevel kontakter ejendomsmæglere i stor stil de danskere, der har valgt selv at sælge deres ejerbolig for at spare ejendomsmæglerens salær.

Det står klart, efter at boligportalen Boliga tirsdag kunne præsentere ejendomsmæglerforeningens formand, Torben Strøm, for i alt 186 henvendelser fra selv-sælgere, der efter alt at dømme er blevet kontaktet ulovligt af ejendomsmæglere både en, to og mange gange.

Mæglere forlanger dokumentation

61 af de selvsælgere, der har henvendt sig til Boliga, kan også sætte konkrete navne på de ejendomsmæglere, der har forsøgt at få dem til at opgive selvsalget og i stedet overlade opgaven mod behørig betaling til den pågældende mægler.

»Torben Strøm har bedt om dokumentation for vores påstand om, at selvsælgerne bliver kontaktet ulovligt; det har han fået, vores forventning er nu, at det her stopper, og at Torben Strøm tager fat i de mæglere, der overtræder lovreglerne og chikanerer vores kunder«, siger Boligas administrerende direktør, Tim Jensen.Som tidligere omtalt i Politiken vælger stadig flere danskere selv at sælge boligen. Op mod hver femte boligsælger i hovedstaden står nu selv for salget, viser en ny opgørelse fra Boliga, der blandt andet forklarer udviklingen med en voksende fortrolighed med det digitale univers, hvor de fleste danskere efterhånden selv har prøvet at sælge en sofa eller en bil på nettet.

»Så selvfølgelig kan mange da også selv sælge boligen uden at skulle bruge 50.000-100.000 på en ejendomsmægler«, lød Boligas forklaring i Politiken sidste måned, hvor boligportalen også – på baggrund af en håndfuld eksempler – anklagede ejendomsmæglerne for at kontakte selvsælgerne i forsøget på at vinde dem tilbage.

LÆS ARTIKLEN

Klart ulovligt fastslog både Forbrugerombudsmandens kontor og Forbrugerrådet over for Politiken, men Dansk Ejendomsmæglerforening tøvede:

»Jeg vil rigtig gerne se noget dokumentation for Boligas påstand, før vi tager affære«, sagde Torben Strøm.Dokumentationen fik han så i tirsdags på Boligas kontor i Hellerup, hvor de i alt 186 sager blev fremlagt.

»Jeg må indrømme, at jeg er overrasket over, hvor mange ejendomsmæglere der tilsyneladende overtræder reglerne«, siger Torben Strøm efter at have set dokumentationen igennem.

Mæglernavne udleveres

Han har nu aftalt med Boliga, at ejendomsmæglerforeningen får udleveret de sager, der indeholder konkrete navne på ejendomsmæglere, hvis selvsælgeren giver tilladelse til det.

»Og så bliver disse mæglere kontaktet af vores juridiske afdeling. For det er en alvorlig sag det her, vi kan ikke leve med, at reglerne bliver overtrådt. Er der mæglere, der har handlet i strid med reglerne, bliver de indbragt for vores etiske råd, hvor de risikerer en advarsel eller en bod«, siger Torben Strøm.

Selvsælgere, der i fremtiden oplever at blive kontaktet ulovligt af en ejendomsmægler, kan indberette mæglerens navn til Boliga, som så prompte sender navnet videre til Dansk Ejendomsmæglerforening.

Politiken har også gennemgået sagsbunken, der også rummer dette svar:

»Ja, vi er blevet kontaktet telefonisk af mindst 6 forskellige ejendomsmæglere og mere end ti gange, mens vi har haft annonce på Boligas selvsalg. Nogle gange har det været bureauer, der har ringet op på vegne af ejendomsmæglere og tilbudt, at de kunne komme og sælge lejligheden, når vi så har spurgt dem, hvem de er (ejendomsmæglerne, red.), vil de ikke svare, kun hvis vi siger ja til lave en aftale med dem«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce