Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS HANSEN
Foto: LARS HANSEN
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indgreb på vej mod afdragsfrie lån

Politisk løsning skal skære toppen af de populære lån.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere danskere skal afdrage på gælden i deres bolig, i stedet for at skubbe den foran sig med økonomisk sårbarhed til følge.

Det er regeringens mål, og efter et tilsyneladende mislykket forsøg på at lade Finanstilsynet regulere adgangen til afdragsfrie lån, bliver det nu op til erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) at finde en politisk løsning.

Det skriver Berlingske.

Branchen skulle selv gøre noget

Ministeren vil dog ikke helt afskaffe afdragsfrihed, som især kan blive et problem for den enkelte boligejer - men også for samfundsøkonomien som sådan - ved store prisfald på boliger.

»Jeg vil gerne slå fast, at boligejerne fortsat skal have adgang til afdragsfrie realkreditlån. Men som jeg tidligere har sagt, er der behov for at se på brugen af de afdragsfrie lån. Det arbejder vi på i øjeblikket«, skriver ministeren til Berlingske.

I første omgang var det ellers meningen, at realkreditsektoren selv skulle stoppe udviklingen i antallet af afdragsfrie lån.

Og den skulle hjælpes på vej med nye regler fra Finanstilsynet, der satte en grænse for, hvor stor en andel af et instituts udlån, der kunne bevilges uden afdrag.

Nu kommer der lovforslag

Men ifølge Berlingske har denne model givet risiko for, at realkreditinstitutterne ville løse opgaven ved at nægte afdragsfrihed til boligejere i udkantsområder, hvor risikoen for prisfald er størst.

Det ville dog være politisk uspiseligt

Derfor skal der nu lovgives, men det er uvist, hvor hurtigt det kommer til at gå.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, slår over for avisen fast, at politikerne 'skal tænke sig grundigt om', også fordi afdragsfrihed kan være fornuftigt for boligejere i en række tilfælde:

Mest unge og ældre

»Vi tænker også på, om boligmarkedet kan tåle et indgreb«, siger han.

En dugfrisk opgørelse fra Realkredit Danmark viser, at det primært er de yngste og ældste boligejere, der benytter sig af afdragsfrihed.

LÆS ARTIKEL

De unge for typisk at bruge de sparede afdrag til at nedbringere dyrere bankgæld, mens ældre, der allerede har høj friværdi, bruger besparelsen til at leve for.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden