Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Janus Engel
Foto: Janus Engel

boligjagt. For Esben og Sabina Korsaa, som var ude og kigge på bolig i går eftermiddag, er det vigtigste, at deres nye lejlighed ligger i Københavns centrum: »Udgifterne regner vi sammen med banken på«.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligkøb: Ny lov vil slette husleje

Usædvanlig alliance vil hindre et forbud mod, at ejendomsmæglere oplyser brutto- og nettoudgift på boliger til salg.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal i Folketinget er i færd med at fratage danskerne orienteringsevnen på boligmarkedet.

Sådan lyder nødråbet fra en usædvanlig alliance af Forbrugerrådet Tænk og Dansk Ejendomsmæglerforening, der opfordrer partierne til at tænke sig om en ekstra gang, før de forbyder oplysninger om brutto- og nettoomkostninger i de salgsopstillinger, der bruges i dag.

Opstillingerne gør det nemlig muligt for forbrugerne at sammenligne prisen på de boliger, som bliver sat til salg via landets ejendomsmæglere, lyder det fra de to organisationer.

Men disse oplysninger i salgsopstillingen skal fjernes i et nyt lovforlag fra regeringen, som ser ud til at samle politisk flertal. Og det er et stort tilbageskridt for forbrugerne, mener Tina Dhanda Kalsi, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk:

»Vi forstår simpelthen ikke, hvorfor man vil fjerne brutto- og nettooplysningerne. Hvordan i al verden skal forbrugeren så kunne sammenligne boligerne og finde ud af, hvad det kommer til at koste dem at sidde i den enkelte ejendom? Så er forbrugerne nødt til at rende ned i banken og få lavet en ny beregning, hver gang de spotter en interessant bolig«.

Lovforslaget har været førstebehandlet i Folketinget, hvor erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) argumenterede for, at det ville gøre det administrativt lettere for mæglerne, når de ikke skal foretage en beregning af brutto-netto-ydelser.

Men det er ejendomsmæglerne slet ikke interesseret i.

»Det er bare et klik. Vi har oplysningerne i forvejen«, siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Torben Strøm:

»Det er meget vigtigt at have brutto-netto-ydelsen med i salgsopstillingen. Hvis ejendomsmæglerne ikke må lave dem, så skal kunderne selv lave dem på deres computer, og der er stor risiko for, at de laver fejl alene af den grund, at de ikke har rutine i at fortage beregninger«.

Boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet er også skeptisk over for forbuddet:

»Det er lidt som at gå op mod tidevandet«, siger han og forudser ligefrem, at ordningen bliver lavet om efter et par år, hvis lovforslaget vedtages:

»Det bliver lidt for besværligt for køberne, og forslaget er i det hele taget for idealistisk og viser for lidt praktisk indsigt«.

I sidste øjeblik før det afgørende møde i Folketingets Erhvervsudvalg i denne uge forsøger forbrugere og ejendomsmæglere i en fælles henvendelse at få bremset forbuddet. De henviser blandt andet til, at 62 procent af køberne ifølge den statslige Erhvervsstyrelses undersøgelse bruger oplysningerne om brutto-netto-ydelse i stor stil.

Og dem havde Niels Schou da også set på, før han i går kiggede på lejlighed til sin søn i Dr. Tværgade i København:

»Det var da en ejendommelig idé ligefrem at forbyde den slags oplysninger«, sagde Niels Schou.

Henrik Sass Larsen afviser at kommentere sagen. Da han forelagde forslaget i Folketinget, fremhævede han, at »det vil give forbrugeren et mere retvisende billede af, hvad en ejendom reelt koster, når oplysningerne om brutto- og nettoudgifterne erstattes af oplysninger om ejendommens kontantpris og ejerudgifter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden