Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rasmus Baaner (arkiv)
Foto: Rasmus Baaner (arkiv)

spareøvelse. Hver fjerde andelsbolig bliver nu solgt som selvsalg, viser en ny optælling fra Boliga, der står bag et koncept, hvor man kan sælge sin bolig uden om en mægler og dermed spare salæret.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andelsboliger i brandvarme bydele er solgt, før der er sagt »til salg«

Selvsalg stormer frem på andelsboligmarkedet.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere og flere danskere sælger selv boligen. Især andelsboliger bliver i stor stil sat til salg uden om ejendomsmæglerne, viser en ny analyse fra boligportalen Boliga, der lancerede sit eget selvsalgskoncept i april sidste år.

Her bliver næsten hver fjerde andelsbolig nu udbudt som et selvsalg, og dermed er Boligas andel af selvsælgere steget fra 15 til 25 procent på bare et år, viser analysen.

»Alene på Frederiksberg er 37 procent af alle udbudte andelsboliger selvsalg. Det er en massiv bølge, og det viser noget om interessen, måske især blandt de unge boligejere, der ikke er bange for at bruge internettet, når de skal købe eller sælge en bil eller en sofa, og som gerne vil spare salæret til ejendomsmægleren«, siger Boligas direktør og partner Ricco Zuschlag, der anslår, at firmaet daglig får omkring 20 nye selvsalgskunder.

»Det mål, vi satte os, da vi begyndte, var, at selvsælgerne skulle udgøre 20 procent af markedet; med den stigning, vi ser og oplever, er den målsætning på ingen måde urealistisk. Vi har kun været i gang med de her selvsalg i et år, og vi kan mærke, at det går fremad, i takt med at flere og flere danskere kan fortælle venner og bekendte, at de selv klarede salget, og at det faktisk var en succeshistorie«, siger Boliga-direktøren.

Andelsboliger revet væk

Den store stigning i antallet af selvsælgere kan aflæses i ejendomsmæglernes udvalg af andelsboliger.

Som tidligere omtalt i Politiken er mæglernes udbud af andelsboliger faldet med ikke mindre end 65 procent i København, viser tal fra Realkredit Damark, der netop peger på et stigende antal selvsælgere som en af forklaringerne.

Samtidig er priserne på andelsboliger steget kraftigt i København.

»Det betyder i mange tilfælde, at køberne er villige til at give mere for boligerne, end de må sælges for, og så har sælgerne ikke brug for en ejendomsmægler til at sælge boligen«, sagde Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, til Politiken i sidste uge.

Ifølge analysefirmaet Andelsbasen.dk er der områder i København, der er så »brandvarme«, at lejlighederne bliver solgt på rekordtid:

»På indre Østerbro skal man for eksempel dårligt nævne, at man vil sælge en andelsbolig, før man har solgt. De andele kommer aldrig til salg via en mægler, kun via mund til mund«, sagde Tejs Volfsberg Carstensen fra Andelsbasen.dk.

På det brede boligmarked er selvsælger-stigningen mere afdæmpet. Ifølge Boligas analyse er selvsælgernes andel af det samlede boligsalg i Danmark steget fra knap 4 til godt 5 procent i det forløbne år. Til gengæld er hver femte udbudte boligsalg i København et selvsalg.

Mæglere på ulovlig kundejagt

Det var ikke uden dramatik, at Boliga i april sidste år lancerede sit selvsalgskoncept. Her viste det sig nemlig, at Boligas selvsalgskunder blev kontaktet af ejendomsmæglere, der i strid med loven forsøgte at overtale dem til at droppe selvsalget og overlade opgaven til mægleren. Men den trafik er nu stoppet, efter at Dansk Ejendomsmæglerforening har taget affære.

Selvsælgere, der bliver kontaktet ulovligt af en ejendomsmægler, kan nu indberette mæglerens navn til Boliga, som så prompte sender navnet videre til Dansk Ejendomsmæglerforening.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden