Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Prisstigninger. Da den tidligere boligboble var på sit højeste i 2006, blev det for dyrt for mange mennesker at købe i København.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nul tegn på boligboble - medmindre renten stiger

Trods stigende priser i København æder et boligkøb ikke mere af lønnen end ved årtusindskiftet, viser ny analyse. Men stiger renten, kan det pludselig blive lige så dyrt som under boligboblen.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige nu er København milevidt fra en boligboble som den før finanskrisen i 2008.

Selv om priserne vokser i en grad, så mange økonomer på det seneste ellers har advaret om en snarlig boble, koster det i dag ikke mere af indkomsten at købe en bolig i København, end det gjorde ved årtusindskiftet.

Det viser en analyse af udviklingen i den såkaldte boligbyrde, som Nykredit har lavet for Politiken.

»Selv om priserne er steget en del i København, er det faktisk stadig relativt billigt at bosætte sig der«, siger boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit.

Lav rente

Da den tidligere boligboble var på sit højeste i 2006, blev det for dyrt for mange mennesker at købe i København.

Dengang kostede det næsten 46 procent af en gennemsnitlig købers månedlige indkomst at købe en ejerlejlighed i storbyen via et 1-årigt flekslån med afdrag.

I dag koster det blot 30 procent af en købers indkomst at købe en tilsvarende lejlighed i København – selv om priserne er steget igen.

Det svarer til niveauet helt tilbage fra før år 2000. Dermed adskiller situationen sig fra boligboblen i 00’erne, forklarer Joachim Borg Kristensen:

»Dengang begyndte folk at købe bolig uden for København, fordi de stigende priser i storbyen gjorde det for dyrt for dem. I dag er prisforskellene mellem København og provinsen endnu større end dengang, men folk har alligevel råd til at købe i København, fordi renten er så lav«.

Ekstremt lav rente

Netop den lave rente er en af forudsætningerne for det københavnske boligmarkeds optur. Hvis renten på flekslån stiger, bliver situationen en ganske anden, viser analysen.

Hvis renten stiger til 5 procent, som den var i 2008, vil boligudgifterne pludselig æde hele 42 procent af indkomsten for en gennemsnitskøber – tæt på de 46 procent, som niveauet var, lige før markedet brasede sammen.

»Med en rente som i 2008 kommer boligbyrden i København tæt på det niveau, vi så i 2006 og 2007, hvor mange boligejere blev nødt til at flytte ud af byen, fordi de ikke længere havde råd til at bo der«, siger Joachim Borg Kristensen.

Det vidner om, hvor meget af prisernes optur i København der bygger på den ekstremt lave rente, påpeger en af landets førende boligforskere:

»Boligejerne i hovedstadsområdet har købt boliger, som er meget dyrere end i resten af landet, men fordi de har taget flekslån med afdragsfrihed, koster det ikke ret meget nu og her. Det vil det komme til, når renten stiger«, siger Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

Skal afdragsfriheden begrænses?

Københavns prisstigninger behøver ikke være en usund udvikling, vurderer økonomisk vismand Claus Thulstrup Kreiner. Han peger på, at stigningerne skal ses i lyset af, at priserne også faldt mest i København, da seneste boligboble bristede.

»Samtidig stiger befolkningstallet i København, fordi mange bliver boende i stedet for som før at flytte ud af byen. Det driver helt naturligt priserne op, for der er ikke mange ledige grunde at bygge på«, siger Claus Thustrup Kreiner, økonomiprofessor ved Københavns Universitet:

»Men vi kan ikke sige det med sikkerhed og sætte to streger under. Nogle mennesker vil altid gøre uforsvarlige ting, som vi så det før krisen. Spørgsmålet er bare, hvor stor en andel der forsøger at ride med på en bølge og køber, fordi naboen køber«.

Den usikkerhed bør dækkes ind, før det er for sent, mener Morten Skak:

»Vi har ikke en boligboble her og nu, men fortsætter prisstigningerne i København, kører vi op i en boble igen«.

Skak opfordrer til, at Nationalbanken får mulighed for at begrænse afdragsfrihed på lån, så de bliver mindre følsomme over for fremtidige rentestigninger:

»Ellers kan folk blive ved at købe trods højere priser, indtil renten en dag stiger, og mange kommer i problemer«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden