Singeliv. Et stigende antal danskere vælger at bosætte sig alene, og problemet er  specielt stort i storbyerne.
Foto: Peter Hove Olesen(Arkiv)

Singeliv. Et stigende antal danskere vælger at bosætte sig alene, og problemet er specielt stort i storbyerne.

Bolig

Singleboom ændrer boligmarkedet

Andelen af danskere, som bor hver for sig, stiger så meget, at der bliver mangel på singleboliger, advarer forskere. Det får nu København til at ændre boligpolitik.

Bolig

For få årtier siden flyttede danskerne i stor stil ind i provinsens parcelhuse. Nu vil de i stedet strømme til storbyernes singlelejligheder.

Det viser fremskrivninger, som Dream-gruppen har lavet for Boligøkonomisk Videncenter.

»Vi taler meget om, at boliger i Udkantsdanmark står tomme, men fortsætter man med at bygge nye parcelhuse i de større provinsbyer, vil man også komme til at se tomme parcelhuse der. Efterspørgslen vil stige langt mere på lejligheder i midten af storbyerne«, siger Curt Liliegreen, chef for Boligøkonomisk Videncenter under Realdania.

Det kan skabe et voldsomt pres på markedet for lejligheder, der egner sig til singlebolig, advarer flere forskere. Fremskrivningerne viser nemlig, at der i fremtiden bliver mest rift om lejligheder på 60 til 100 kvadratmeter i centrum af København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Sociale singler

Udviklingen skyldes, at danskerne i stigende grad bor hver for sig. I 2010 var 53 procent af alle danske husstande beboet af en enlig mand eller enlig kvinde med eller uden børn. Det vil vokse til 57 procent i 2040, viser Dreams tal.

Årsagen er blandt andet, at andelen af ældre i samfundet stiger. Det giver flere enker og enkemænd. Men årsagen er også, at kærestepar flytter senere sammen, går oftere fra hinanden eller simpelthen vælger at leve i hver sin bolig.

Tendensen ses tydeligt i tallene for København. I 2010 boede en enlig mand eller kvinde med eller uden børn i hele 63 procent af husstandene. Og allerede i 2020 vil den andel være steget til 68 procent, viser tal for kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør.

I de 10 år vil behovet for boliger i området stige med 40.000 – heraf vil 23.000 af dem være boliger til enlige, viser tallene.

»De mange nye singler vil gerne bo i de store byer i nærheden af butikker, cafeer og venner, som er deres sociale liv«, siger Curt Liliegreen.

Problemet er stort i København

Det kræver, at de store byer ændrer deres boligpolitik markant, mener han:

»Særligt i København har man de senere år skabt flere store boliger for at tiltrække børnefamilier. Det er sket, fordi kommunen har været bange for singlerne, for før i tiden var det ofte folk med lav indkomst, som der ikke var skatteindtægter i« siger Curt Liliegreen og fortsætter:

»Men fremtidens mange singler vil efterspørge flere og mindre lejligheder end dem, der bygges nu. Det kræver, at Københavns Kommune øger udbuddet af byggegrunde. Ellers kommer ejerlejlighedspriserne til at stige meget kraftigt«.

Samme advarsel kommer fra seniorforsker Kirsten Gram-Hanssen fra Statens Byggeforskningsinstitut, der har forsket i husstande med kun en enkelt beboer:

»Vi ser i dag en masse gamle enlige kvinder, som bor alene i store parcelhuse. Det er meget lidt bæredygtigt«.

Kommunerne må planlægge efter, at folk nu efterspørger andre typer boliger, vurderer Kirsten Gram-Hanssen:

»Vi har i dag voldsomt mange familieboliger til to voksne og to børn, fordi kommunerne gerne vil tiltrække dem som skatteborgere, men der mangler boliger til en person«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskerne har ret, erkender Københavns overborgmester, Frank Jensen (S): »Analysen er rigtig – det har været vigtigt i København at holde på familier i byen. Men nu må vi sikre, at boligudbuddet ikke skævvrides, så vi presser singlerne ud«.

København ændrer boligpolitik

Han løfter sløret for, at kommunen er på vej med en ny boligpolitik i lyset af denne udvikling:

»Der er behov for mindre boliger, og det vil vi lægge op til i en kommende boligstrategi. Der skal være boliger, som har en størrelse og en pris, så man kan klare huslejen med én indkomst«.

Detaljerne i den nye boligpolitik er ikke klar til offentliggørelse endnu, men overborgmesteren forklarer, at det både vil dreje sig om private og almene boliger. Han er ikke bekymret for, at flere singler vil give færre penge i kommunekassen:

»København er i dag i stand til at tiltrække familier med pæne indkomster. Vi skal bare ikke basere boligudviklingen alene på dem i fremtiden«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden