STUDIERO. Når barnet sidder til leje hos forældrene, kan de bedre koncentrere sig om studierne. Sådan ser mange forældre på det, når de investerer i en forældrekøbslejlighed.
Foto: MARTIN LEHMANN

STUDIERO. Når barnet sidder til leje hos forældrene, kan de bedre koncentrere sig om studierne. Sådan ser mange forældre på det, når de investerer i en forældrekøbslejlighed.

Bolig

Forældre står bag hvert fjerde lejlighedskøb i København og Aarhus

Trods prisstigninger har mange forældre stadig råd til at købe studiebolig til børnene.

Bolig

En gennemsnitlig lejlighed i København eller på Frederiksberg er blevet 8 procent dyrere på kun et år.

Alligevel vælger et stort antal forældre fortsat at investere i en bolig til deres studerende børn - og højsæsonen er begyndt, selv om studenterne kun lige er udklækket.

Mæglerkæden Nybolig vurderer, at hver fjerde solgte lejlighed i hovedstaden og i Aarhus nu er såkaldte forældrekøb, hvor barnet sidder til leje hos far og mor.

Ro til uddannelse

De mest udbredte begrundelser er, at forældrene ved at købe en lejlighed synes, at de giver barnet det bedste udgangspunkt for at tage en uddannelse. Samtidig kan de tilbyde barnet en husleje, der er lavere end i en lejebolig.

Det viser en undersøgelse, som Nybolig netop har gennemført blandt denne type boligsøgende forældre og børn.

Fortjeneste lokker kun lidt

»Det er ikke profitmotivet - at man kan tjene penge på lejligheden, når den senere skal sælges - der driver forældrene. Det er simpelthen et ønske om at give børnene nogle gode og faste rammer, så de kan koncentrere sig om studierne«, siger Kim Pauli, pressechef i Nybolig.

Kun 13 procent af de 700 adspurgte i undersøgelsen angav, at de ser forældrekøb som 'en god forretning'.

På grund af de lave renter er det stadig økonomisk overskueligt at hjælpe sine børn gennem boligkøb, fastslår cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

Det hænger sammen

Selv om priserne på ejerlejligheder i studiebyerne er steget de seneste to år, kan det lade sig gøre at købe en lejlighed på 50 kvadratmeter i Aarhus eller København og leje den ud til barnet med et likviditetsunderskud på kun cirka 700-800 kroner månedligt for forældrene.

LÆS ARTIKEL

Sådan ser regnestykket ud med et afdragsfrit, fastforrentet lån og en husleje til barnet på 3.500 kroner efter boligsikring. Vælger man flekslån, kan modellen ligefrem give overskud.

Overvej tilskud i stedet

Cheføkonomen understreger dog, at det kræver robust økonomi hos forældrene at hjælpe sit barn på denne måde, og at der ingen sikkerhed er for, at lejligheden efterfølgende kan sælges med gevinst.

For nogle kan det være en bedre idé at støtte børnene med kontante tilskud til husleje og bøger i stedet, siger han.

Nyboligs undersøgelse viser ikke overraskende, at der blandt forældrekøberne er flest fra den øverste ende af indkomstskalaen, der samtidig har friværdi i deres egen bolig, som kan belånes.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce