SPELT-BYDELEN. I et enkelt postnummer udbyder sælgere af lejligheder nu deres vare til en pris, der i gennemsnit er 21 procent højere end for et år siden. (arkivfoto)
Foto: MARTIN LEHMANN

SPELT-BYDELEN. I et enkelt postnummer udbyder sælgere af lejligheder nu deres vare til en pris, der i gennemsnit er 21 procent højere end for et år siden. (arkivfoto)

Bolig

Her er bydelen, hvor lejligheds-sælgerne presser citronen hårdest

Udbudsprisen på lejligheder stiger i alle Københavns bydele. Men ikke lige meget alle steder.

Bolig

Sælgerne myldrer frem overalt i hovedstaden, så udvalget af lejligheder til salg nu er mere end fordoblet siden 2012.

Men samtidig sætter ejerne prisen betydeligt højere, end de gjorde for et år siden.

I de fleste bydele blev lejlighederne i dette forår udbudt til cirka 10 procent mere end i foråret 2013 - i 2100 København Ø. er priserne dog skruet op med hele 21 procent.

Mætningspunktet ikke nået

»De højere udbudspriser ses i hele byen, men Østerbro stikker af«, konstaterer Ane Arnth Jensen, der er direktør i Realkreditrådet.

STOR GRAFIK

Det kan virke mærkeligt, at priserne bliver ved med at stige, når der kommer langt flere lejligheder på markedet. Aktuelt er der omkring 2.700 lejligheder til salg i Københavns kommune.

Forklaringen er, at mætningspunktet ikke er nået endnu, siger chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Stadig dyrt på broerne

»Da udbuddet af lejligheder i København var lavest med 1.200 i begyndelsen af 2012, var man tæt på at kunne se hylderne blive tømt hos ejendomsmæglerne i en overskuelig fremtid«, siger hun.

»Nu er der flere til salg, men vi er ikke på nuværende tidspunkt dér, hvor det skifter og bliver købers marked«.

Tværtimod er udbudsprisen på et år steget med f.eks. 11 procent på Vesterbro og 12 procent på Nørrebro.

Superoptimister

Men der er en grænse for, hvor længe sælgerne i de mest centrale dele af byen kan blive ved at sætte priserne op, understreger Lise Nytoft Bergmann.

»Så begynder køberne at overveje, om ikke cykelturen ude fra Søborg er mere plads og en lavere månedlige ydelse værd«.

LÆS ARTIKEL

Når udbudsprisen på 2100 Ø-lejligheder er vokset så voldsomt på bare ét år, kan noget af forklaringen være, at der i øjeblikket er en del dyre projekt-lejligheder til salg i den nye liebhaver-bydel Nordhavn, der hører med til Østerbro.

Men også sælgerne af lejligheder i den ældre boligmasse på Østerbro er superoptimister hvad angår salgsprisen.

Stadig nedslag i prisen

Høj udbudspris betyder dog ikke nødvendigvis, at sælgerne rent faktisk får 21 procent mere for boligen, end de ville have opnået ved et salg for et år siden.

»Nej, det tror jeg ikke. Vi ser ikke prisstigninger i den størrelsesorden i vores prognose. Og der er stadig forskel på udbudsprisen og salgsprisen«, siger chefanalytikeren.

TEST DIN INDKOMST

Hendes beregning for de seneste fire kvartaler viser, at der stadig gives nedslag på 3 til 9 procent på lejlighederne i København. På Østerbro er forskellen mellem første udbudspris og den endelige salgspris omkring 5 procent.

Fra lejlighed til hus

Når østerbro-lejligheder alligevel udbydes så højt, skyldes det snarere, at ejendomsmæglerne i området kappes om at få noget på hylderne, mener Lise Nytoft Bergmann.

»Så kan nogle ende med at give en for optimistisk vurdering, når de er ude ved sælgerne«, siger hun uden at ville kalde indehaverne af de attraktive boliger grådige.

»Det er helt naturligt, at man gerne vil have den højest mulige pris for sin lejlighed, fordi det kan betyde forskellen på to eller tre børneværelser eller en lidt bedre beliggenhed på det hus, man skal købe i stedet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan komme videre

På et år er der kommet 30 procent flere lejligheder til salg i København Ø, men den absolutte højdespringer er Sydhavnen, hvor antallet af lejligheder med til-salg skilt er steget 128 procent.

Her drejer det sig især om relativt nybyggede boliger ved havnefronten - hvor mange af ejerne købte på toppen, hvorefter de måtte se værdien styrtdykke under finanskrisen. Men nu er priserne stigende, tabet ved at sælge bliver mindre, og dermed kommer der også mere til salg.

»Nu kan ejerne ane muligheden for at komme videre«, siger Lise Nytoft Bergmann.

Sælges stadig hurtigt

Endnu er der ikke tegn på, at køberne afskrækkes af de høje udbudspriser.

I snit har de lejligheder, der i øjeblikket er til salg i København, kun hængt i vinduet hos mægleren i tre til fire måneder.

»Den høje efterspørgsel efter lejligheder i hovedstaden betyder, at lejlighederne bliver solgt hurtigt«, siger Ane Arnth Jensen fra Realkreditrådet.

Tal fra første kvartal af 2014 viser, at den gennemsnitlige salgstid svinger mellem 71 dage på Nørrebro til 117 dage i København K.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce