Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HUSUMGADE. På Nørrebro ligger Havremarkens skole. En gammel bygning, der lige nu sminkes færdig, så der pr. første oktober kan flytte studerende ind - hvis de altså kan betale.
Foto: JENS DRESLING

HUSUMGADE. På Nørrebro ligger Havremarkens skole. En gammel bygning, der lige nu sminkes færdig, så der pr. første oktober kan flytte studerende ind - hvis de altså kan betale.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende: »Det giver ikke mening at tale om ungdomsboliger mere«

Nye ungdomsboliger på Nørrebro koster 1.000 kroner mere end SU om måneden.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu er det stadig rå beton og håndværkere, der er mest af på Havremarkens Skole på Nørrebro.

Men fra 1. oktober skal de nøgne vægge være nye omgivelser for unge studerende, der mangler tag over hovedet.

Allerede nu ligger annoncer på lejemålene klar på boligsider som Lejebolig og Den Blå Avis, hvor det tydeligt fremgår, at der er tale om ungdomsboliger, hvor »minimum en beboer per bolig er under uddannelse«.

Men boligernes priser er langt over en SU indkomst på 5.800 kroner før skat, og det synes formanden for de Studerendes Fællesråd, Jakob L. Ruggard, ikke er i orden.

»Det er der ingen unge studerende, der kan betale, og det er ikke rimeligt at bede nogle unge studerende om at betale det, når huslejen ligger så meget over den økonomiske formåen, man har, når man er på SU« siger han.

Lovrammer er for dårlige

Priserne for de nye ungdomsboliger på Nørrebro kommer da også til at overstige SU-ydelsen i en sådan grad, at alle andre udgifter end husleje ville skulle betales gennem lån eller arbejde, så længe man bor alene.

denne annonce ( eksternt linkt til dba.dk), kan man læse, at en 1-værelses lejlighed på 38 m2 koster 6.200 kroner om måneden.

Mens det af denne annonce(eksternt link til Lejebolig.dk) kan ses, at en 2-værelses lejlighed på 66 m2 koster 10.400 kroner om måneden - eksklusiv forbrug.

LÆS MERE

»Det er et kardinaleksempel på, at de lovrammer, man har for at bygge ungdomsboliger, de simpelthen er alt for dårlige«, siger Jakob L. Ruggard.

Han mener knasten skal findes i planloven, der lige nu gør det umuligt for kommunen at øremærke bygninger til at være almene byggerier, når de sælger dem til private.

Dermed kan kommunen heller ikke kræve andet af køberne end, at huslejen overholder lejeloven.

Boligerne skulle koste mindre end det halve

Studenterformanden møder støtte på Københavns Rådhus:

»Der er noget paradoksalt i, at vi med planloven i hånden kan bestemme, hvilken slags mursten der skal være på en bygning, men vi kan ikke skelne, om det skal være almene boliger eller ejerboliger eller andelsboliger. Så det er simpelthen for at få det ekstra værktøj i skuffen, at vi gerne vil have ændret den lov«, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Lars Weiss

LÆS MERE

Skulle boligerne have en fair pris for de studerende, mener Jakob L. Ruggard, at studieboligerne skal helt ned og koste 2.500 kroner om måneden.

Han betragter det dog som et ideelt scenarie og ser bare helst, at boligmarkedet bliver mindre »brutalt« for de studerende, der presses til at tage uholdbare økonomiske valg.

Foto: DRESLING JENS

Men kunne de unge ikke også bare arbejde ved siden af deres studie og tjene til de ekstra udgifter?

»Det er slet ikke til at få studiejob i det omfang, og plus igen, hvis man bare lige tænker over det udsagn: Der er ikke nogen andre indtægtsgrupper, der lægger 100 procent af deres lønindkomst i husleje«.

»Du ville ikke sige det der til en advokat vel? At de bare kan tage deres fuldtidsindkomst på 45.000 kroner og lægge dem i husleje«.

LÆS MERE

Heller ikke argumentet om, at de unge stille for høje krav eller er kræsne og kun at ville bo i centrum, kan han følge:

»Selvfølgelig vil studerende gerne bo centralt, og det synes jeg ikke, man kan synes, er underligt, men man tager det man kan få, når der ikke er noget alternativ. Der findes ikke noget alternativ til ikke at have et sted og bo« siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skole blev overtaget af demonstranter

Havremarkens Skole har før været centrum for debat i spørgsmålet om boligmangel, da den sidste år blev besat af en lille flok unge, der havde organiseret sig under navner ’Hjemløse Studerende’.

De forsøgte at omdanne skolen til et kollektiv, men blev hurtigt fjernet af politiet.

LÆS MERE

Dengang fortalte en af demonstranterne til Politikens journalist, at han havde tag over hovedet, men ledte efter noget nyt, fordi hans nuværende bolig var for dyr.

Derfor valgte han og de andre unge at forsøge at overtage skolen, der sidste år stod tom på grund af skolesammenlægninger.

I dag er skolen så på vej til at huse de studerende, som demonstranterne sidste år ønskede. Men en husleje på 6.200 kroner går næppe under det, som de vil betegne for ’billige boliger’.

Jakob L. Ruggard er i hvert fald ikke i tvivl:

»Når vi ryger op i 6.200 kroner, så må vi bare konstatere, at så giver det ikke mening, at tale om ungdomsboliger mere«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden