Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dyrt. Fra første oktober skal Havremarkens Skole på Nørrebro huse studerende, og allerede nu ligger boligannoncerne klar på nettet. Men prisen for en 1-værelses er 6.200 kroner, og det rejser debat lejen for ungdomsboliger.
Foto: JENS DRESLING

Dyrt. Fra første oktober skal Havremarkens Skole på Nørrebro huse studerende, og allerede nu ligger boligannoncerne klar på nettet. Men prisen for en 1-værelses er 6.200 kroner, og det rejser debat lejen for ungdomsboliger.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S: Urealistisk med studieboliger til under 4.000 kroner

Folketingspolitikere vil se på lovændring, men tror ikke det vil give billige studieboliger til alle.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Planloven skal ændres, for at kommunerne kan tilbyde studieboliger, som er til at betale, lyder det fra de studerende samt S og SF i Københavns Borgerrepræsentation.

Som den ser ud i dag, kan kommunerne nemlig ikke kræve, at et byggeri skal være alment boligbyggeri med et lejeloft. Det eneste krav, der kan stilles til huslejen er, at den skal holde sig inden for lejelovens rammer.

Men det er en kompliceret sag at lave om på, mener Mette Reissmann, der er medlem af Folketinget for Socialdemokraterne og formand for by- og boligudvalget. Alligevel vil hun tage tale med ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, om det.

»Vi er nødt til først at se på, om det kan lade sig gøre rent juridisk, så det vil jeg tage op med ministeren«, siger Mette Reissmann.

I mellemtiden må man se på alternativer til, hvordan man kan give de mange nye studerende et sted at puste ud mellem rusarrangementer og forelæsninger.

»Vi kommer aldrig til at dække hele behovet, og det har heller aldrig været meningen. Det vigtigste er, at de, der kommer til byen for første gang, kommer ind på boligmarkedet«, siger hun.

V vil ikke ændre på planloven

Mette Reissmann foreslår, at man lader sig inspirere af Aarhus Kommune, der sidste år tilbød nye studerende en plads i en midlertidig by af skurvogne. For at finde flere studievenlige boliger, er man nemlig nødt til at tænke lidt ud af den sædvanlige boligboks, mener hun.

»København og Aarhus er lidt anderledes end Aalborg og Odense. Man kan ikke bare begynde at bygge løs inde i bykernen. Man må se på, om der for eksempel er nedlagte kontorbygninger, som kan ombygges til studieboliger«, siger hun.

Louise Schack Elholm, som er boligordfører for Venstre, er ikke vild med idéen om at ændre planloven.

»Det er en form for ugennemsigtig støtte, og det er vi ikke så meget for«, siger hun.

Til gengæld vil hun gerne være med til at se på alternative løsninger.

»Jeg vil gerne have, at vi får undersøgt, om det har en effekt, at universiteterne har fået lov til at opføre boliger til deres studerende, hvad der er af barrierer. Og måske skulle de mellemlange uddannelsesinstitutioner have samme mulighed«, siger hun.

SF: Kommuner skal kunne sælge grunde billigt

I SF er boligordfører Eigil Andersen klar til at ændre lovgivningen, så det bliver lettere for kommunerne at styre, hvad der bliver bygget, og hvor meget boligerne skal koste at leje.

Derfor stillede han i april et forslag i Folketinget om, at det skal være lovligt for kommuner at sælge byggegrunde til almene boliger og studieboliger for en pris, som er lavere end markedsværdien.

»Det er en urimelig situation, at en kommune ikke kan sælge en grund billigt, hvis de har råd til det. Især når formålet er, at unge mennesker kan få et sted at bo, når de studerer«, siger Eigil Andersen.

Han understreger, at det ikke skal være et krav, at kommunerne gør det, men et tilbud til dem, der har råd.

»Københavns Kommune har jo efterlyst det længe. Og det må jo være fordi, de mener, at tabet ved at sælge nogle grunde billigt er mindre end fordelene ved flere studieboliger«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor vil Eigil Andersen fremsætte en udvidet version af sit forslag, som også kommer til at indeholde et forslag ændringer i planloven.

De studerende må arbejde

For Mette Reissmann handler det ikke kun om at skaffe flere og billige boliger. Det handler også om de studerendes forventninger til studielivet.

»Det er urealistisk, at vi får boliger til under 4.000 kroner om måneden, for det handler om udbud og efterspørgsel, og det skal også løbe rundt for dem, der bygger og lejer ud«, siger hun.

Derfor er de studerende nødt til at være lidt mindre kritiske i forhold til, hvor og hvor stort de kan komme til at bo, når de flytter til København for at studere, mener den socialdemokratiske boligordfører.

»Jeg vil aldrig nogen sinde påstå, at du kan klare dig igennem et studie kun på SU. Du er nødt til også at have arbejde og måske et SU-lån. Vi har alle sammen måttet stå tidligt op og gøre rent på Gentofte Hospital eller sælge annoncer for Politiken«, siger Mette Reissmann.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden