Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Boligmangel. Studerende flyttede sidste år ind foran Frank Jensens borgmesterkontor for at demonstrere mod manglen på studieboliger. København kæmper stadig med at finde plads til de studerende.
Foto: JENS DRESLING

Boligmangel. Studerende flyttede sidste år ind foran Frank Jensens borgmesterkontor for at demonstrere mod manglen på studieboliger. København kæmper stadig med at finde plads til de studerende.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kollegiekontor: Unge boligsøgende er desperate

I sine 25 år hos Kollegiernes Kontor i København har Birgitte Peitersen aldrig før oplevet de boligsøgende så desperate

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Du er nødt til at skifte til akutlisten, hvis du skal have noget håb om at få en bolig«.

Birgitte Peitersen taler til en ung, fortabt kvinde i den anden ende af telefonforbindelsen.

»Jeg kan ikke love dig at få et tilbud, men det er din bedste chance«, fortsætter hun.

Birgitte Peitersen er administrator hos Kollegiernes Kontor i København (KKIK), hvor de fordeler og administrerer 6.500 studieboliger. Op til studiestart fordeles boligerne efter Københavns akutventeliste, der har eksisteret siden 2005. Den skal sikre, at de mange nye studerende, der skal finde et nyt hjem tæt på studiet, kommer forrest i køen til en bolig. Men det er ikke nemt at finde en bolig til de unge.

»Jeg har arbejdet her i 25 år, og jeg har aldrig oplevet en situation så desperat som i år«, fortæller Birgitte Peitersen om boligræset, der blandt andet viser sig i form af en fyldt mailboks og en telefon, der knapt er lagt på, før den ringer igen.

Birgitte Peitersen tager en halspastil fra den lilla pakke på bordet foran hende, inden hun samler telefonrøret op.

Flere studerende øger presset

Centralindstillingsudvalget (CIU) er den anden store formidler af ungdomsboliger i København og er også omfattet af akutventelisten. Her har man også travlt i august:

»Vi oplever hvert år et stort pres, og det er ikke vores indtryk, at det er blevet mindre med årene,« siger Rasmus Okholm-Hansen, afdelingsleder hos CIU København

Nye studerende, der har adresse uden for København, kan skrive sig op til akutventelisten i august. Akutventelisten går foran den normale venteliste og varer indtil 30. november. De studerende skal dog ikke regne med, at de automatisk får tilbudt en bolig, fordi de står på akutventelisten hos KKIK:

»Vi får ikke tømt listen. Det gjorde vi heller ikke sidste år. Der var der cirka 1.000 på listen, og vi fandt bolig til 600«, forklarer Birgitte Peitersen, inden telefonen ringer igen.

»Kvintuskollegiet?« spørger Birgitte Peitersen. Hun klikker sig lynhurtigt i gennem computerens systemer. Hun sukker kort, inden hun leverer den dårlige nyhed:

»Nej, der sker ikke noget på Kvintuskollgiet. Jeg har ikke haft noget ledigt i, jeg ved ikke hvor lang tid«.

LÆS MERE

Birgitte Peitersen er ikke i tvivl om, hvad der skaber den desperate situation:

»Jeg har ingen boliger at tilbyde. Jeg kan ikke huske, at det er sket før. Universiteterne optager flere studerende, så vi får flere ansøgninger, men der er overhovedet ikke nok boliger. Folk forlader ikke deres værelser, og der kommer næsten ikke nogen nye boliger til studerende«, forklarer hun.

De studerende er ikke kræsne

De studerende placeres på akutventelisten ud fra et pointsystem, der ud over ansøgerens tid på listen blandt andet vurderes ud fra sociale, økonomiske og geografiske forhold. Det skal sikre, at dem der har mest brug for en bolig får den, men det skaber også frustrationer hos en del af de unge, der hele tiden rykker op og ned på listen. Man kan højst sige nej til en bolig én gang. Anden gang, man gør det, slettes man fra listen.

KOMMUNE TIL STUDERENDE:

De studerende, der rykker til København, er tidligere blevet kritiseret for at være kræsne i deres boligvalg, men der er intet der tyder på, at det er tilfældet i år:

»Der er ingen steder, hvor der er ledige boliger, der er venteliste til alle. Der er selvfølgelig nogen steder, der er mere populære, fordi de studerende gerne vil bo bedre,« siger Rasmus Okholm-Hansen, afdelingsleder hos CIU København

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Take me out

»Alle er ude i tovene«, svarer Birgitte Peitersen ind i telefonrøret.

Hun har en mor i gennem, der ringer på vegne af sin søn, for at høre, hvor han ligger på akutlisten. Ud af radioen i kontoret flyder tonerne af bandet Franz Ferdinands hit 'Take me out'.

STUDERENDE:

»Nej, vi kan ikke sige noget,« må Birgitte Peitersen afvise kvinden.

Hun lægger på. Ifølge Birgitte Peitersen er det et »typisk opkald«. Familien har ingen bekendte i nærheden af København, og knægtens studie starter snart.

August er årets mest travle måned for Birgitte Peitersen, men det er ikke hende selv, hun har mest medlidenhed med:

»Det er mest synd for de studerende«, konstaterer hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden