Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

afslag. Direktøren i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft, erkender, at der er danskere, som får afslag på lån i deres bolig, selv om deres økonomi er god.
Foto: Torben Stroyer (arkiv)

afslag. Direktøren i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft, erkender, at der er danskere, som får afslag på lån i deres bolig, selv om deres økonomi er god.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Realkreditboss' tilståelse udløser politisk vrede

Det er uholdbart, at folk med sund økonomi får nej til lån i yderområder, mener Venstre, som kalder erhvervsministeren i samråd.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen må ikke acceptere, at realkreditbranchen i nogle tilfælde afslår boliglån, uanset hvor god ansøgerens økonomi er. Sådan lyder reaktionen fra flere, efter at brancheorganisationen Realkreditforeningen i gårsdagens Politiken forklarede, at man i nogle tilfælde giver afslag på boliglån, selv om ansøgeren har høj løn og stor formue.

»Der her er jo en tilståelsessag«, siger Hans Christian Schmidt (V), der er formand for Folketingets Udvalg for øer og landdistrikter.

Han mener, at erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) nu skylder en forklaring:

»Vi har haft, jeg ved ikke hvor mange samråd om det her, og ministeren har hver gang sagt, at der ikke er noget problem. Men med Politikens artikel behøver man ikke at diskutere det mere – nu siger Realkreditforeningen selv, at der er tilfælde, hvor folk simpelthen ikke kan få lån, uanset hvilken økonomi de har«, siger Hans Christian Schmidt.

Realkreditboss: Loven forpligter os til at sige nej

Realkreditforeningens direktør, Karsten Beltoft, forklarede i gårsdagens Politiken, at afslag til folk med sund økonomi i yderområder kan skyldes, at realkreditinstituttet vurderer, at det vil tage lang tid at sælge boligen igen. Lang salgstid trækker værdien af ejendommen ned, og så kan realkreditinstituttet ifølge loven være forpligtet til at afslå at give lån, forklarede Beltoft.

Det er nye toner, mener Hans Christian Schmidt:

»De siger jo ligeud, at nogle afslag på lån handler om, hvor huset ligger«.

Politiken skrev i går, at en ny portal, Udenombanken.dk, formidler boliglån til folk, der har fået afslag hos banker og realkreditinstitutter.

LÆS ARTIKLEN

På blot 2 måneder har portalen fået 531 låneforespørgsler og indhentet lånetilbud for næsten 100 millioner kroner.

Ansøgningerne kommer primært fra steder uden for de større byer. Långiverne er velhavere og institutionelle investorer, som tager 7-9 procent i fast rente for at låne deres penge ud.

Sidstnævnte viser, at det ikke er umuligt at låne ud til folk i yderområder, mener Hans Christian Schmidt:

»Vi hører hele tiden, at realkreditsektoren ikke kan låne ud i de her tilfælde, fordi de ikke må sætte andres penge på spil. Men nu ser vi, at andre gerne vil låne ud til formålet og endda af deres egne penge, så det kan altså godt lade sig gøre«, siger han.

Hans Christian Schmidt vil nu kalde Henrik Sass Larsen i samråd om sagen.

DF vil have nedsat et ekspertudvalg

Dansk Folkepartis medlem af Udvalget for øer og landdistrikter, Mette Hjermind Dencker, mener, at Henrik Sass Larsen alt for længe har gjort for lidt for at løse problemerne:

»Han kan ikke længere bare sige, at han regner med, at realkreditten nok gør deres bedste. Når de siger ligeud, at de ikke kan give lån til folk med valid økonomi, bliver det et samfundsproblem, og så må de ansvarlige politikere se på, hvad der kan gøres for at hjælpe. Hvis vi ikke kan blande os i kreditvurderingen, må vi finde en anden måde at hjælpe de mennesker«, siger Mette Hjermind Dencker.

Hun opfordrer til, at der nedsættes et ekspertudvalg til at finde løsninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sass: Slækkede regler vil skade

Politiken ville gerne have interviewet Henrik Sass Larsen om sagen, men det var ikke muligt i går. Ministeren har svaret via email til Politiken:

»Jeg har forstået på realkredit- og banksektoren, at der lånes ud i alle egne af landet og ikke diskrimineres efter postnummer. Men jeg anerkender også, at det er sværere at låne ud til en bolig i områder, hvor der er større usikkerhed om pantets værdi«.

Henrik Sass Larsen understreger, at det er afgørende at stabilisere den finansielle sektor:

»Derfor er løsningen ikke at slække på reglerne for sikkerheden bag udlån i udvalgte områder. Det kan føre til usikkerhed om den finansielle sektor i Danmark og dermed også komme de danske boligejere til skade«, skriver Henrik Sass Larsen.

Derimod er løsningen at føre en fornuftig erhvervspolitik, der kan bidrage til at øge beskæftigelsen, mener ministeren:

»Det er blandt andet derfor, at vi i sommer har lavet en vækstpakke, der skal bidrage til at løfte beskæftigelsen i den private sektor med 150.000 personer frem mod 2020. Men jeg hører meget gerne, hvilke konkrete ideer DF måtte have. Lad os få dem på bordet, så vi kan drøfte det«, skriver Henrik Sass Larsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden