Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Låneproblemer. Selv om husene i nogle landdistrikter er sat ned i pris, kan det være svært at få dem solgt, fordi realkreditinstitutterne i nogle tilfælde afslår lån. Her er det 190 kvadratmeters villa på Stevns til 550.000 kroner, som har stået til salg i et år.
Foto: Peter Klint (arkiv)

Låneproblemer. Selv om husene i nogle landdistrikter er sat ned i pris, kan det være svært at få dem solgt, fordi realkreditinstitutterne i nogle tilfælde afslår lån. Her er det 190 kvadratmeters villa på Stevns til 550.000 kroner, som har stået til salg i et år.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landsbyer: Opgiv at sælge huset, banken siger nej uanset hvad

Det suverænt største problem for danske landsbyer er, at beboerne får sværere og sværere ved at låne penge, advarer landsbyforening.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan godt opgive nogensinde at få solgt dit hus. Selv om der er købere, giver banken dem nemlig ikke lov at låne, uanset hvor sund deres økonomi er.

Så desperat er situationen for mange af beboerne i landets yderområder, advarer foreningen Landsbyerne i Danmark.

»Tidens suverænt største problem for landområderne er, at man ikke kan låne penge«, siger formand Carsten Abild fra Landsbyerne i Danmark.

Håndværk og småindustri kan heller ikke låne

Politiken har de seneste dage skrevet om, at realkreditbranchen i nogle tilfælde afslår lån til boligkøb i yderområderne, uanset om køberen har stor indkomst og formue.

Det mærkes meget klart i landsbyerne.

»Vi oplever nu, at det samme også sker for håndværk og småindustri i landdistrikterne – mange af dem kan heller ikke låne længere. Det betyder, at folk hverken kan flytte eller drive virksomhed«, siger Carsten Abild, der sidder i regionsrådet i Syddanmark for Venstre.

Loven kan tvinge realkreditten til at sige nej

Afslag på boliglån i yderområder til folk med sund økonomi kan skyldes, at realkreditinstituttet vurderer, at det vil tage lang tid at sælge boligen igen. Det trækker nemlig værdien ned, og så kan realkreditinstituttet ifølge loven være forpligtet til at afslå at give lån, forklarede Realkreditforeningen i Politiken tirsdag.

Dette er imidlertid med til at forstærke en ond spiral i mange landsbyer, som allerede lider under affolkning, fordi mange flytter til de større byer, hvor flere arbejdspladser skabes, påpeger Carsten Abild.

»Når realkreditinstituttet ikke giver lån i områder, hvor salgstiderne er lange, betyder det, at ingen kan købe husene, og så bliver salgstiderne endnu længere«.

Carsten Abild lægger ikke skjul på konsekvenserne for landsbyerne: »Når et samfund ikke kan låne, så dør det«.

Låneproblemer er fast klagepunkt fra borgere

Carsten Abilds vurdering af låneproblemernes omfang bakkes op af Hans Christian Schmidt (V), der er formand for Udvalg for Landdistrikter og Øer i Folketinget.

»Udvalgets medlemmer er mindst tre gange om året ude i landet og møde folk, og sidst på eftermiddagen har vi nogle timer, hvor folk kan komme og fortælle os, hvad de har af problemer. Stort set hver eneste gang er låneproblemer det største tema«, siger Hans Christian Schmidt.

Han har kaldt erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i samråd om sagen.

Velhavere og investorer vil gerne låne penge ud

Et nyt lånealternativ for yderområderne er opstået i form af portalen UdenomBanken.dk, som formidler boliglån til folk, der ikke kan få et realkreditlån. Politiken beskrev tirsdag, hvordan portalen har kontakt til en kreds af velhavere og institutionelle investorer, der låner pengene ud via pantebreve.

Renten på disse lån er på 7-9 procent, hvilket er dyrere end realkreditlån, men portalen har på blot to måneder fået så mange forespørgsler, at der allerede er indhentet lånetilbud til ansøgerne for 100 millioner kroner. Ansøgerne er primært uden for de større byer.

LÆS ARTIKLEN

Den store efterspørgsel hos UdenomBanken.dk bekræfter netop landdistrikternes trængsler med at få realkreditlån, vurderer Carsten Abild.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er meget positiv over for de nye muligheder, den her portal giver i landområderne. Men det understreger samtidig alvoren i sagen, at folk er villige til at betale højere renter, fordi de ikke kan få et realkreditlån«, siger Carsten Abild.

Landsbyerne ønsker statsgaranterede lån

Allerhelst så Landsbyerne i Danmark, at politikerne hjalp landdistrikterne ved at stille statsgaranterede lån til rådighed til 20 procent af en boligs værdi. Dermed kunne et realkreditinstitut nøjes med at yde lån på op til 60 procent af boligens værdi, og boligkøberen skulle så selv stå for de sidste 20 procent af købsprisen.

»Det er vel trods alt bedre, at staten bruger penge på den måde i stedet for at skulle bruge penge på at rive husene ned, når de mister deres værdi«, siger Carsten Abild og henviser til den pulje til nedrivning, som staten stiller til rådighed.

»En femtedel af den danske befolkning bor jo på landet, og alle erkender, at Udkantsdanmark er i problemer, så det kunne da være oplagt, at et eller andet parti eller regeringen ville gå ind i det her«.

Ministeren frygter usikkerhed om den finasielle sektor

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen anerkender, at det er sværere at låne ud til en bolig i områder, hvor der er større usikkerhed om pantets værdi, sagde han til Politiken onsdag. Han understregede dog, at slækkede regler for udlån kan føre til usikkerhed om den finansielle sektor.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden