Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Her er tre ulemper og tre fordele, du skal overveje i forbindelse med forældrekøb. Kilde: Peter Vintergaard

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre køber 4 ud af 10 smålejligheder

Flere og flere køber en bolig, de lejer ud til deres børn. De pengestærke forældre spekulerer priserne op, advarer flere økonomer.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet langt mere normalt at kalde sin udlejer for mor eller far. Siden 2001 er andelen af forældrekøbte ejerlejligheder i København steget fra 9 til 14 procent. I Aarhus er andelen af forældrekøbte lejligheder steget fra 14 til 17 procent. Det viser en analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Boligøkonomer kalder tallene for højst interessante:

»Vi har ventet på tal for, hvor meget forældrekøb reelt betyder for markedet. Det er overraskende for os, at det fylder så meget, som vi ser her. Tallene sætter en tyk streg under, at forældrekøb har vundet frem«, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

Forældrekøbenes indflydelse på boligmarkedet er særligt stor ved små lejligheder. I København har 22 procent af de privatejede ejerlejligheder under 65 kvadratmeter status af forældrekøb.

Den andel er stigende. Ser man alene på nyerhvervede ejerlejligheder på under 65 kvadratmeter i København sidste år, var hele 40 procent af dem forældrekøb.

Presser priserne på ejerlejligheder

I årene op til krisens udbrud i 2008 skete ellers et fald i forældrekøbenes andel, viser de nye tal.

»Det skal ses, i lyset af at ejerlejlighedernes priser var særdeles høje på toppen af boligboblen, samtidig med at renterne steg, så det blev dyrere at låne til et forældrekøb«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

De seneste år har forældrekøbene så vundet større udbredelse igen.

»De mange forældrekøb er helt sikkert en af forklaringerne på de store prisstigninger på københavnske ejerlejligheder«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Gode vilkår for forældrekøb nu

Fremgangen i forældrekøbene kommer i en tid med historisk lave renter, og hvor priserne på ejerlejligheder fortsat er lavere, end da de toppede i 2006.

Det har betyder, at den månedlige udgift forældrekøb i både Aarhus og København er blevet reduceret med cirka 60 procent siden sommeren 2006, viser beregninger fra Realkredit Danmark.

Flere forhold gør forældrekøb attraktivt for folk med formue, påpeger Curt Liliegreen, der er chef for Boligøkonomisk Videncenter under Realdania. Forældrene kan trække underskuddet ved udlejningen fra i skat, og barnet kan få boligsikring til at betale huslejen.

»Forældrenes udgift bliver reelt på helt ned til et par hundrede kroner om måneden. Dermed kan de betale lidt mere end andre, og så bliver prisen højere end normalt for de små ejerlejligheder i universitetsbyerne. Det presser priserne op, og dermed presser det folk ud af byerne, som ikke har forældre, der kan købe en lejlighed til dem«, siger Curt Liliegreen.

Spekulerer i boligmarkedet

Han advarer om, at der i øjeblikket er tegn på, at nogle forældre spekulerer i at købe lejlighederne for at kunne sælge igen, når priserne er steget. I Finanshuset i Fredensborg oplever privatøkonom Kim Valentin denne tendens, når han rådgiver om forældrekøb:

»Der er kommet noget spekulativt i det igen nu. Ejendomspriserne har været nede længe, og nu stiger priserne, og så ser folk igen chancen for at tjene på det«, siger Kim Valentin, der også er borgmester for Venstre i Gribskov Kommune.

Svært for unge fra mellemindkomstfamilier

Forældrekøb begrænser sig langtfra til storbyernes smålejligheder. For lejligheder på helt op til 100 kvadratmeter stiger andelen af forældrekøbte lejligheder.

Analysen viser, at der særligt er kommet flere forældrekøb af lejligheder i størrelsen fra 65-79 kvadratmeter gennem de senere år. I København er andelen nu 17 procent.

Boligøkonom Curt Liliegreen vurderer, at forældrekøb gør det sværere for unge fra lav- og mellemindkomstfamilier at få en bolig i de store byer.

»Når forældrekøb er fremme i medierne, hører vi altid en boligadvokat, der rådgiver folk om, at det er en rigtig god idé, og det er det helt sikkert også for nogle. Men man hører aldrig om de problemer, det skaber for andre i boligmarkedet«, siger Curt Liliegreen, chef for Boligøkonomisk Videncenter.

Studerende tager plads fra par

For lejligheder på 80 til 99 kvadratmeter er andelen 10 procent, og selv ved lejligheder på over 100 kvadratmeter er 4 procent forældrekøb. Dermed optager studerende langt flere kvadratmeter, og det skaber problemer i byer som Aarhus og København, hvor der er mangel på boliger, påpeger Curt Liliegreen:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En studerende får et større boligforbrug, end de ellers ville have råd til, og da der ikke er andre boliger lige nu, bliver andre stillet dårligere, fordi det presser prisen op«.

Folk med lave eller middelindkomster får dermed sværere ved at få en bolig i byen.

»Unge par, som arbejder i byen, bliver presset ind i en etværelseslejlighed eller ud i forstæderne, fordi de ikke har råd til andet, mens enlige studerende sidder i store lejligheder i centrum, fordi deres forældre har en stor friværdi, de kan belåne meget billigt«, siger Curt Liliegreen:

»Det skævvrider boligmarkedet, når folk med lave indkomster bliver presset ud af byen. Det går stik imod et ideal, som de fleste har om, at byerne er bredt sammensat«.

Højere priser er en konsekvens

Curt Liliegreen understreger, at han intet bebrejder de forældre, som køber en bolig, de lejer ud til deres barn.

»Jeg vil ikke moralisere over det – det er fint, at forældre kan hjælpe deres børn til at få en bolig. Men man må være klar over, at det sætter sig i markedet i form af højere priser, og det handler også om, at der kan komme et spekulativt element for nogle forældre, hvor man satser på at tjene penge ved salg af lejligheden, nu hvor priserne på netop ejerlejligheder stiger hastigt«, siger Curt Liliegreen.

Det sidste oplever privatøkonom Kim Valentin allerede i sin rådgivning i Finanshuset i Fredensborg.

Far vil tjene på forældrekøbet

»Ofte er det sådan, at forældrene både vil lave et forældrekøb for at hjælpe deres barn og for at spekulere i at tjene på en prisstigning. Ofte er det faderen, som har en motivation om at ville tjene på det«, siger Kim Valentin.

Han anbefaler udelukkende folk med risikovilje og luft i økonomien at lave et forældrekøb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Forældrekøb er ikke en god idé for alle, det er vigtigt at slå fast. Hvis man ser det som en investering, er det en meget spekulativ en af slagsen«, siger Kim Valentin:

»Der var en del, der lavede forældrekøb, da priserne toppede i 2005 til 2007. De sidder i dag med ejendomme, som de vil få tab på at sælge, og som de må leje ud til andre, fordi børnene for længst er flyttet fra dem«.

»I 2004 til 2006 omtalte folk forældrekøbene som en slags pensionsopsparing, fordi de regnede med at tjene en masse penge på det. Jeg kan godt have en frygt for, at flere nu tænker i de baner igen, i stedet for kun at købe lejligheden for at deres barn kan have nytte af den«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden