Bolig

Skov, havudsigt, vindmøller og motorveje vil afgøre din ejendomsvurdering

Udvalg vil sløjfe subjektive ejendomsvurderinger, lyder det fra Engberg-udvalg.

Bolig

Et hus med grønne skjolder, faldefærdige døre og en uplejet have skal vurderes til det samme som nabogrunden, der står med hvidpudsede vægge og velplejet rosenbed.

Det såkaldte Engberg-udvalg har netop fremlagt sit syn på, hvordan en fremtidig vurderingsmetode skal forhindre uensartede og uigennemsigtige ejendomsvurderinger.

Udvalget, som regeringen nedsatte for et år siden, har arbejdet på forskellige metoder og er kommet frem til, at den mest afbalancerede vurderingsmetode er at fastslå vurderingerne udfra objektive kriterier.

Ingen skatterabat til dårligt holdte huse

Udvalget har i arbejdet med prototypen undersøgt næsten 100 forskellige typer af data og har udvalgt de data, der har størst betydning.

OVERBLIK

De objektive parametre kan eksempelvis være, hvor tæt en ejendom ligger på en skov, om der er havudsigt, om der løber en jernbane i baghaven eller er en motorvej tæt på.

»Man skal ikke kunne opnå skatterabat, fordi man ikke har holdt sit hus«, siger Peter Engberg Jensen på et pressemøde for kort tid siden.

Det skal ifølge udvalget desuden trække ned, hvis en ejendom, uanset stand, er mere end 100 år gammel.

Fysisk besigtigelse er ikke reelt alternativ

Udvalget mener ikke, at fysisk besigtigelse og anvendelse af vurderingsfaglige og skønsmæssige betragtninger er et reelt alternativ til vurderingen af den store masse af ejendomme, hedder det i rapporten fra udvalget.

Men eksempelvis vandudsigt er ikke en ting, der giver en fast værdi til en ejendom. Det mener Curt Lilliegreen, der er sekretariatschef ved Boligøkonmisk Videnscenter. Han har ikke haft lejlighed til at se Engberg-udvalgets rapport, men mener, at vurderinger baseret på geo-data kan indeholde mangler:

»Vandudsigtens værdi varierer efter, hvor i landet det er. På Nordsjælland giver det en hel masse værdi, mens det på Lolland-Falster og på de små øer ikke giver lige så meget til ejendommens værdi, fordi man dér generelt ikke mangler havudsigt«, siger han.

Usikkerhed er umuligt at fjerne

Engberg-kommissionen mener, at vejen til at »maksimere præcisionen i de offentlige ejendomsvurderinger går via en øget anvendelse af objektive data med henblik på at kunne modelberegne forslag til vurderinger maskinelt«.

Udvalget peger på, at Skat, som systemet ser ud i dag, anvender objektive data til vurderingen af ejerboliger, men ifølge udvalget »indgår et betydeligt skønselement i den vurderingsfaglige overstyring, som foretages undervejs i processen«.

Udvalget har i sine anbefalinger til vurderingsmodeller for de enkelte ejendomstyper lagt vægt på, at ejendomme fremover så vidt muligt bør værdiansættes ud fra en objektiv tilgang, men understreger, at det ikke er muligt helt at fjerne usikkerhedselementer.

»Der vil være usikkerheder i alle systemer, men dem må man beregne og forholde sig til[...] Den objektive tilgang giver den største grad af gennemsigtighed«, lyder det fra Peter Engberg Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden