Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Andelsboliger sælges nu rekordhurtigt. Politikens Per Thiemann giver her en lynguide til, hvad man skal være opmærksom på som køber. Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde andel sælges på 10 dage

Andelsboliger sælges nu så hurtigt, at de mest eftertragtede boliger sætter rekord for kortest målte salgstid.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lidt over en uge, og så er boligen solgt.

Hver fjerde andelsbolig sælges på 10 dage, og sådan har det i gennemsnit været hele vejen fra januar til august 2014.

Det er den hurtigste salgstid for perioden i de næsten seks år, portalen Boligsiden.dk har opgjort handlen.

»Mange andelsboliger når dårligt at blive sat til salg, før de er solgt og taget af markedet igen«, siger kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

Opgørelsen er lavet ved at dele andelsbolighandlerne op i fire lige store dele, sorteret efter salgstid. Tallene viser, at den hurtigste sælgende fjerdedel har haft støt faldende salgstider siden 2009.

Men også for den næsthurtigste sælgende fjerdedel går det stærkt. Her tager det i snit omtrent en måned, før boligen er solgt. For den tredjehurtigst sælgende del går der i snit cirka tre måneder.

At der er kamp om de mest eftertragtede andelsboliger, mærker man tydeligt hos Arbejdernes Landsbank, der har en stor del af sit udlån til andelsboliger.

»Det går rigtig, rigtig stærkt«, siger bankens cheføkonom, Lone Kjærgaard.

»Det gælder især for københavnske andelsboliger, som ligger omkring søerne eller i de indre brokvarterer. Der er et decideret ræs i gang i øjeblikket«.

Mange boliger sælger sig selv

Faktisk går det endnu hurtigere, end tallene her giver indtryk af, påpeger bankøkonomen. Boligsidens tal viser nemlig kun de handler, som sker via ejendomsmæglere, og en stor del af de mest attraktive boliger sælges nu uden mægler.

»Der er mange andelsboliger, der simpelthen sælger sig selv nu. Havde man kunnet tælle de boliger med, var den gennemsnitlige salgstid kommet endnu længere ned«, siger Lone Kjærgaard.

Årsagen til, at en del andelsboliger nu handles så hurtigt, er, at andelsboliger ikke kan stige frit i pris, påpeger økonomen. Modsat ejerboliger er andelsboliger bundet af en såkaldt maksimalpris.

Oftest er maksimalprisen fastsat via en offentlig vurdering, som ikke er justeret siden 2012. Dermed afspejler prisen ikke nødvendigvis den optur, som især de københavnske priser har haft i de seneste år.

Mens prisen på især ejerlejligheder stiger kraftigt, rammer mange andelsboliger nu deres maksimalpriser og kan ikke sælges dyrere, uanset hvor stor efterspørgslen er. I takt med at ejerlejligheder stiger i pris, bliver lignende andelsboliger dermed mere og mere attraktive, fordi de bliver liggende på maksimalprisen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ser man på salgstiderne for ejerlejligheder, er der da også stor forskel. Den hurtigst sælgende fjerdedel af ejerlejlighederne sælges i snit på 19 dage. Dobbelt så lang tid som den hurtigst sælgende fjerdedel af andelsboligerne, viser Boligsidens tal fra januar til august i år.

Der er dog også en del af andelsboligmarkedet, som halter langt bag efter resten. Den langsomst sælgende fjerdedel tager i snit over ni måneder at sælge. Modsat resten af markedet er salgstiden for den del svagt stigende.

»Den del af boligerne ser vi flere og flere af på vores hylder, fordi de er så svære at sælge«, siger Martin Østengaard, direktør for mæglerkæden Andelsbutikken, der er specialiseret i andelsboliger.

»Der er oftest tale om boligforeninger, som er stiftet fra 2007 og fremefter. Boligerne er købt dyrt, og ofte er der swaplån og rentetrappe i foreningens lån. På nogle af dem er der måske konkurs i sigte«, siger Martin Østengaard.

Købere med rådgivere vælges fra

For det meste af andelsboligmarkedet går det dog hurtigere og hurtigere. Mere end halvdelen af alle andelsboliger sælges nu til maksimalprisen, viser Realkredit Danmarks seneste tal fra maj. Hvis ikke maksimalprisen havde været der, ville boligen ofte kunne sælges for mere.

»Når boliger bliver solgt på under 14 dage, er det simpelthen, fordi de er for billige. Når en bolig sælges til maksimalprisen, vurderer vi, at køberne i snit ville have været villige til at betale 150.000 kroner mere«, siger Martin Østengaard.

Det fører til flere og flere eksempler på, at købere giver penge under bordet for at sikre sig en bolig, som flere vil købe, fortæller mæglerdirektøren.

Arbejdernes Landsbanks rådgivere oplever, at de ekstremt korte salgstider skaber kamp mellem køberne om de mest attraktive andelsboliger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi hører rigtig mange fortælle, at der var kø til at købe andelsboligen. Folk har utrolig stort fokus på at få skrevet under først. Vores frygt er, at folk begynder at gå på kompromis med at få tjekket økonomien i købet. Det kan altså blive fatalt«, siger Lone Kjærgaard.

Det genkender Martin Østengaard.

»En stor del af markedet er så hysterisk nu, at nogle købere simpelthen ikke tør få professionel rådgivning til et køb. Ofte har sælgeren flere potentielle købere at vælge imellem, og så sorterer han dem fra, der beder om forbehold for, at deres bank eller advokat kan godkende købet«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden