Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Demonstration. Tilbage i august var beboerne fra andelsboligforeningen Grøndalsvænge samlet foran Købehavns Rådhus. Dengang demonstrerede de for, at politikerne skulle sige ja til at sløjfe den omstridte servitut fra 1915, der betyder, at beboernes grunde med et var en million mindre værd i gennemsnit. Det blev dengang vedtaget, at servitutten skulle gælde og lige siden har beboerne kæmpet med politikerne på Københavns rådhus om en løsning.
Foto: JANUS ENGEL

Demonstration. Tilbage i august var beboerne fra andelsboligforeningen Grøndalsvænge samlet foran Købehavns Rådhus. Dengang demonstrerede de for, at politikerne skulle sige ja til at sløjfe den omstridte servitut fra 1915, der betyder, at beboernes grunde med et var en million mindre værd i gennemsnit. Det blev dengang vedtaget, at servitutten skulle gælde og lige siden har beboerne kæmpet med politikerne på Københavns rådhus om en løsning.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grøndalsvænge siger rungende nej til Københavns Kommune

Meningsmåling i andelsboligforening viser massiv modstand mod kommunen.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af den seneste uge har andelsforeningen Grøndalsvænge bedt beboerne tage foreløbig stilling til et forlig fra kommunen, som blev fremlagt i slutningen af august.

Ved meningsmålingen blandt beboerne stemte et overvældende flertal nej til kommunens forlig. Hele 189 af de 232, der havde svaret på spørgeskemaet, takkede nej til kommunens forslag.

»Resultatet blev det, vi forventede efter de sidste par møder med beboerne. Det bekræfter den antagelse, vi har haft omkring det forlig kommunen har tilbudt os. Det er ikke spiseligt for beboerne og langt fra den redningsplanke, som politikerne ellers giver udtryk for«, siger Kim Erdmann, der er formand for foreningens økonomiudvalg.

Håber kommunen vil genoverveje forlig Afstemningen er uforpligtende og altså ikke bindende i forhold til forligtet, som beboerne skal tage endelig stilling til inden årets udløb.

Alligevel håber Kim Erdmann, at det foreløbige resultat vil give politikerne i Københavns Kommune anledning til at overveje, om de virkelige ønsker, at striden skal ende i retten, hvilket kan blive resultatet, hvis beboerne fastholder at stemme nej til forliget.

Fejden mellem andelsboligforeningen og Københavns Kommune brød ud tidligere i år, da en gammel servitut fra 1915 dukkede op ved en tilfældighed.

Servitutten betyder, at beboerne, der ejer de 389 huse i Grøndalsvænge ikke må tjene på deres andele. Det fik den konsekvens, at grundene med et slag blev nedskrevet med en million kroner i gennemsnit per familie.

Servituts gyldighed stadfæstet ad to omgange
Den 7. marts i år besluttede kommunen, at de ville håndhæve servitutten. Kommunens beslutning betød samtidig, at de huse, der var blevet solgt siden 2004, hvor foreningen købte sig fri af hjemfaldspligten, var blevet solgt til overpris. Det åbnede for en række retssager mellem købere og sælgere, som i flere af de omkring 100 handler var foregået mellem venner og familie.

For at undgå de mange pludselige problemer, som en håndhævelse af servitutten ville medføre, stillede de konservatives borgerrepræsentationsmedlem Jakob Næsager af to omgange forslag om at sløjfe servitutten. Begge gange blev det dog nedstemt af den røde blok med teknik- og miljøborgmester Morten Kabell i spidsen. Han og de øvrige politikere fra de røde partier stemte imod forslaget om at stryge servitutten, fordi de vil sikre sig, at der også i fremtiden er billige boliger i København.

I stedet forsøgte kommunen at nå andelsboligforeningen med et kompromis, der skulle forhindre, at de tidligere og nuværende andelsejere i Grøndalsvænge skulle sagsøge hinanden indbyrdes (kompromis kan læses i faktaboksen til højre).

Flertal vil gå rettens vej
Men hvis dagens meningsmåling er retvisende, er forliget altså ikke tilfredsstillende for beboerne. I meningsmålingen, som bliver fremlagt for beboerne her til aften, svarer et flertal på 62 procent ligeledes, at de mener, at foreningen skal gå rettens vej, hvis de ender med at stemme nej til forliget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grøndalsvænges tidligere advokat Birgitte Grubbe, som overså den gamle servitut tilbage i 2004, har i et 38 sider langt notat redegjort for, hvorfor foreningen ville stå stærkt i eventuel retssag.

Andelsboligforeningen har tidligere argumenteret med, at de tilbage i 2004 købte sig fri af den såkaldte hjemfaldspligt for 80 millioner kroner, mod at kommunen opgav sin ret til at kunne købe foreningens jord tilbage for en slik.

Og derefter mente andelshaverne, at de frit kunne sælge den grund, deres hus ligger på, med fortjeneste.

Borgmester: Beboerne vil tabe en retssag

Men i det nye notat fra advokat Birgitte Grubbe mener hun at kunne påvise, at kommunen allerede tilbage i 1965 anerkendte, at når alle lån, tilskud og tilbagekøbsret var betalt af beboerne, kunne kommunen ikke længere opretholde forbuddet mod fortjeneste.

Grøndalsvænge har allerede fremlagt Birgittes Grubbes notat for forvaltningen, som er dem foreningen forhandler med, men de afviser, at notatet skulle ændre ved noget som helst.

»Det undrer mig, at kommunen ikke ændrer holdning, særlig når notatet fra Grubbe er så grundigt, som det er. Det svar, vi får fra kommunen, er så tyndt og indholdsløst. Det giver en mærkværdig oplevelse af, at de er revnende ligeglade med den juridiske del, men for alt i verden vil have levendegjort deres vision om billige boliger på vores bekostning«, siger Kim Erdmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På rådhuset har forvaltningen og kommunens advokater vurderet, at der ikke er noget nyt i notatet fra Birgitte Grubbe, og Morten Kabell (Ø) står dermed fast på det forlig, som kommunen har fremlagt for beboerne. Meningsmålingen giver heller teknik- og miljøborgmesteren anledning til at ændre ståsted.

»Der er stadig lang tid til, at beboerne skal tage endelig stilling. Jeg håber, de vil tage imod det forlig, vi har fremlagt. Det lever op til de ønsker, som bestyrelsen har fremsat for os. Hvis det kommer til en retssag, må man gå ud fra, at de vil tabe, og så frafalder muligheden for at indgå forlig«, siger Morten Kabell.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden