Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bor man tæt på jobbet i storbyen, koster boligen ofte mere. Bor man længere væk fra storbyjobbet, koster det mere i benzin eller togbilletter at komme på arbejde. Politikens Per Thiemann giver her en lynguide til, hvor meget der er at hente ved at bo tæt på jobbet eller pendle i en række af landets største byer. Hør blandt andet, hvilket stykke vand der markerer grænsen for, hvornår det ikke længere betaler sig at pendle til København. Kilde: politiken.tv / Per Thiemann, Peter Vintergaard.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sjællændere og vestjyder er Danmarks mest forskellige pendlere

13 af de 20 kommuner i landet, som folk pendler længst fra, ligger i Region Sjælland. Her kører mange over 30 kilometer til og fra jobbet. Pendling betaler sig ekstra godt for dem.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leder man efter landets mest rutinerede bilister og togpassagerer, er et godt bud at kigge i Faxe, Sorø og Vordingborg.

Fælles for de tre kommuner er, at de ligger i Region Sjælland, og at de lokale pendlere i snit har over 30 kilometer til arbejde. Det er markant mere end landsgennemsnittet på 20 kilometer, viser tal fra Danmarks Statistik.

I det hele taget er det sydlige og vestlige Sjælland hjemsted for flest af landets langdistancependlere. 13 af de 20 kommuner i landet, hvorfra pendlerne har længst til jobbet, ligger i Region Sjælland.

I Jylland er der længere mellem deciderede pendlerbyer end i Syd- og Vestsjælland, påpeger ph.d. Jesper Bo Jensen, der med analysefirmaet Fremforsk har analyseret danskernes valg af bosted:

»Jyder er generelt mindre pendlerglade end sjællændere. Særligt i Vestjylland er der langt mellem pendlerne. Vestjyder kører gerne langt for at komme i Boxen i Herning, men ikke så gerne langt for at komme på arbejde«, siger Jesper Bo Jensen, der selv bor og arbejder i Aarhus.

I København og omegn har pendlerne kortest til arbejde med et gennemsnit på 12-13 kilometer.

Pendling betaler sig på Sjælland

Når særligt folk i de sjællandske kommuner kører langt til og fra arbejde, kan det meget vel skyldes, at det i særlig grad betaler sig at bo i Region Sjælland, hvis man arbejder i København. Nye tal fra Dansk Ejendomsmæglerforening viser, at en familie, hvor den ene voksne arbejder i hovedstaden, kan spare op til 16.000 kroner om måneden ved at bo i sjællandske kommuner uden for hovedstaden frem for at bo tæt på jobbet.

For en tilsvarende familie, hvor den ene voksne arbejder i en anden af landets store byer, er der en markant lavere besparelse ved at bo på afstand af byen, som det ses på Danmarkskortene nederst i artiklen.

Er arbejdsstedet Aarhus, er der højst 4.300 kroner at spare ved at bo uden for byen – ellers begynder den højere transportudgift at overgå fordelen ved lavere huspriser.

I Odense er der højst 2.200 kroner at hente, og i Aalborg er det 1.600 kroner.

København skaber i særlig grad arbejdspladser

Den store forskel på København og de andre byer er, at huspriserne i hovedstaden er markant højere end i kommunerne i pendlerafstand.

Københavns exceptionelt høje priser skyldes, at byen i særlig grad skaber arbejdspladser, forklarer Morten Skak, der har forsket i netop dette:

»Der er en egendynamik i en metropol som København, som forstærker væksten i byen. Man kan få et job, hvor man udnytter sine evner bedre end andre steder, fordi der er flere forskellige jobs at få i området«, siger Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet.

Virksomheder kan også vælge mellem flere medarbejdere

For virksomheder er det også en fordel, at der er mange forskellige personer at ansætte, så man kan få den helt rigtige medarbejder til det specifikke job:

»Samtidig kan virksomheder, som ligger tæt på hinanden, lære af hinanden og outsource til hinanden. På disse måder stiger produktiviteten for både personer og virksomheder«, siger Morten Skak.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trafikpropper forhøjer huspriserne tæt ved centrum

Umiddelbart kan det virke ulogisk, at boligpriserne falder brat, så snart man kommer i en vis afstand af hovedstadsområdet.

Men det har også en forklaring – proppede togkupeer og indfaldsveje.

»København har større trafikproblemer end de andre byer. Når der ofte er trafikpropper på vejen ind til byen, forhøjer det værdien af boliger tæt på centrum. I andre byer har man slet ikke samme trafikproblemer, og der kan det være mere attraktivt at bo lidt uden for byen«, siger Morten Skak.

Trafikproblemerne til trods er det alligevel bemærkelsesværdigt, at tilflytningen til flere af de sjællandske kommuner er relativt lav, når man ser på, hvor meget folk med job i København kan spare ved at bo der og pendle til arbejde, påpeger Dansk Ejendomsmæglerforening:

»Har man kig på et sted nær København, må man holde sig for øje, at der er meget at hente ved at flytte fokus en smule«, siger cheføkonom Troels Theill Eriksen fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

Frygt for faldende huspriser afholder folk fra at flytte

Der er dog flere ting, som afholder københavnere fra at flytte, mener forskerne.

»Når man ser disse tal, vil nogle sikkert spørge: Hvorfor pokker flytter folk ikke ud af København til de mere landlige sjællandske kommuner, når de kan spare så mange penge? Men der skal man huske, at der også er en risiko forbundet med at købe bolig i et område, hvor priserne er lave og måske ventes at falde«, siger Morten Skak og uddyber:

»Hvis huset er faldet i pris, når man en dag skal sælge det, så har det været dyrt at bo der. Omvendt kan det blive billigt at bo, hvor priserne ventes at stige – for eksempel i København. Selv om priserne er høje, er der sandsynlighed for, at man får overskud ved senere salg«.

Forskel på den gode familiebolig

Desuden har københavnere ofte et andet forhold til, hvad en god familiebolig er, forklarer Jesper Bo Jensen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er langtfra alle københavnere, der ser det som en mulighed at score en masse penge ved at flytte ud. For mange af dem er nærhed vigtigere end boligtype og -størrelse. I København opfatter mange en 120 kvadratmeters lejlighed tæt på de sociale kontakter som en bedre familiebolig end et større parcelhus med have ude i provinsen. Den opfattelse finder man ikke mange andre steder i landet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden