Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DANIEL HJORTH
Foto: DANIEL HJORTH

Andelsbolig. Som sidste del af en »tretrinsraket«, der strammer op på andelsboligmarkedet, vil boligminister Carsten Hansen nu kræve, at 60 procent af en ejendom siger ja, før en forening kan stiftes

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister vil gøre det sværere at danne andelsboligforeninger

Boligministeren vil stramme op på andelsboligmarkedet med nyt lovforslag, der stiller nye krav til foreningerne.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et »ja« fra 60 procent af beboerne i ejendommen og et regnskab, der holder de næste 10 år.

Hvis det står til boligminister Carsten Hansen, er det kravene, hvis man i fremtiden vil danne en andelsboligforening.

»Det vil gavne den almindelige andelsboligtager på den måde, at man ved, at der er et solidt grundlag, at der er opbakning til at stifte foreningen, man kender økonomien, og der er lagt solide budgetter«, siger ministeren til dr.dk om lovforslaget, han fremsætter.

Skal holde spekulanter fra døren

Hidtil har det i nogle tilfælde kun været en tredjedel af beboerne, der skulle sige ja, for at en andelsboligforening kunne stiftes.

Stramningen skal blandt andet sikre mod, at folk spekulerer på andelsboligmarkedet, og at der dannes foreninger, der ikke vil overleve i det lange løb. Derfor er fremtidsbugettet påkrævet, og det skal tage højde for udgifter til vedligeholdelse af ejendommen.

Tidligere har boligministeren skærpet kravene til gennemsigtighed ved salg af andelsboliger, så sælger skal udlevere nøgleoplysninger om forening og bolig før handlen. I samme håndelag indførtes en karensperiode på 2 år, der skal sikre mod spekulation, ved at for eksempel offentlige ejendomsvurderinger ikke kan bruges til at fastsætte foreningens værdi.

Carsten Hansen kalder det nye forslag for sidste del af en »tretrinsraket«, der skal sikre sunde økonomier i andelsboligforeningerne.

V: Det er for stramt

Hos Venstre mener man, at de nye stramninger er lige stramme nok. De synes flertallet skal bestemme:

»Hvis 54 procent er for en andelsboligforening, og 46 procent er imod, hvorfor skal mindretallet så bestemme?«, siger boligordfører Louise Schack Elholm til dr.dk.

Anderledes »positiv« er Louise Schack Elholm over for ideen om holdbare fremtidsbudgetter, fordi de kan skabe mere »økonomisk stabilitet«.

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation bakker op om Carsten Hansens 60 procent, da man mener, det kræver et overvejende flertal for, at stiftelsen af en andlesboligforening er fornuftig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden