Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Altan. Der er de seneste år blevet opsat flere tusinde altaner i København. Alene i år sætter landets største producent omkring 1.500 altaner op i byen.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere vil gøre det nemmere at sætte altaner op i København

Bureaukratisk bøvl skal ikke længere stoppe københavnernes altandrømme.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerne gider ikke pakke tasken og traske ned i gården eller sætte kursen mod den nærmeste park for at kunne nyde den friske luft. De vil have deres egent private uderum. Derfor står en altan højt på ønskesedlen hos mange af de københavnere, der bor i lejlighed.

Men selv om antallet af nye altaner i København er blevet mangedoblet de seneste år, er det ofte en langstrakt proces at få tilladelse til at opsætte en altan.

»Vi hører desværre alt for ofte fra borgere, at processen omkring opsætning af altaner er både uklar og bureaukratisk. Det er svært at gennemskue retningslinjerne, og nogle gange kan afgørelserne synes vilkårlige. Derfor ser vi meget gerne, at endnu flere københavnere få mulighed for at få opsat altan«, siger det socialdemokratiske medlem af Teknik- og Miljøudvalget Niels E. Bjerrum.

Han arbejder derfor sammen med sin gruppe i Borgerrepræsentationen for at forsimple processen omkring godkendelse af opsætning af altaner og tagterrasser, og på et møde i Teknik- og Miljøforvaltningen i går var der bred opbakning til, at flere københavnere fremadrettet skal få mulighed for at opsætte altan.

Uklare regler skaber frustration

Det er især de uklare retningslinjer på områder, der har frustreret københavnere med altandrømme.

Det er som udgangspunkt byggeloven, der gælder, hvis ikke der foreligger en lokalplan for området. Og i begge tilfælde skal der tages hensyn til 'æstetiske og arkitektoniske' hensyn i vurderingen, og her har der ifølge Niels E. Bjerrum været en tendens til, at disse hensyn har vejet for tungt.

»Vi har set eksempler på, at de arkitektoniske hensyn har vejet tungere end hensynet til borgerne. Og det, mener vi, er forkert«, siger han.

Han understreger, at det vil øge livskvaliteten for mange københavnere at få mulighed for at komme ud i den friske luft – både unge og ældre.

»Hvad enten man er en børnefamilie, der får lidt mere plads, når vejret er godt, eller ældre, der får lidt mere frisk luft og kan følge med i livet på gaden eller i gården, uden at skulle ned fra 4. sal«, siger han.

Det var på mødet i Teknik- og Miljøudvalget bred enighed om, at reglerne fra og med i dag skal fortolkes mindre restriktivt, og at der i løbet af 2015 skal nedfældes nye guidelines for, hvordan reglerne skal fortolkes.

»Det er helt afgørende, at reglerne er til at forstå for borgerne, og at afgørelserne ikke forekommer vilkårlige«, siger Niels E. Bjerrum.

Eksplosion i antallet af altaner

Der er de seneste år blevet opsat flere tusinde altaner i København, og interessen er stigende – det mærker man både på Københavns Rådhus og hos altanproducenterne.

Alene i år vil landets største altanproducent, Altan.dk. opsætte omkring 1.500 nye altaner i København, og her kan marketingdirektør i Altan.dk Ulrik Knudsen bekræfte, at godkendelsesprocessen ofte kan forekomme bureaukratisk og vilkårlig.

»Vi har set eksempler på, at vi har opsat en altan på en ejendom, og at naboen derefter gerne vil have opsat en mage til, men at kommunen denne gang siger nej. Det giver ikke rigtigt mening, og det skaber frustration både hos os og hos dem, der gerne vil have opsat en altan«, siger han.

Ulrik Knudsen er derfor glad for, at der nu er opbakning til, at reglerne fremadrettet fortolkes mindre restriktivt, og at der udarbejdes mere detaljerede guidelines for fortolkningen.

»Det er helt sikkert denne usikkerhed om fortolkning af reglerne, der har været den største hæmsko«, siger han.

Altan øger lejlighedens værdi

Det er ikke billigt at få opført en altan – Prisen på en altan på 1,5 meter gange 3 meter koster fra 100.000 kr., men disse penge er ofte godt givet ud, den dag man ønsker at sælge lejligheden. Ofte vil en altan nemlig øge lejlighedens værdi mere, end det koster at opsætte den.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden