Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard (arkiv)
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

PARCELHUS. Prisen for et parcelhus faldt fra 2. kvartel til 3. kvartal.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterårsstemning får huspriserne til at falde

Priskurven knækkede i tredje kvartal, men set over et år er huspriserne steget.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske huspriser er faldet en smule fra andet til tredje kvartal.

Mere præcist 0,2 procent for enfamiliehuse, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men boligpriserne er ikke faldet i hele landet.

I Region Hovedstaden steg huspriserne - som den eneste region i landet - med hele 1,3 procent i gennemsnit. Værre så det ud i Region Syddanmark, hvor priserne oplevede det største fald med 2,1 procent.

LÆS MERE

Men, beroliger Nordea Kredits chefanalytiker og boligøkonom, Lise Bergmann, prisfaldet får ikke de store konsekvenser.

»Tredje kvartal er altid kendetegnet ved, at boligprisen falder. Og når vi kigger på året som helhed, ser det anderledes ud«, siger hun og forklarer, at der på landsplan har været pæne prisstigninger - 3,9 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Omregnet i kroner og ører betyder det, at et hus, som kostede 1 million kroner for et år siden, i dag ville kunne sælges for 1.039.000 kroner.

Ser man på udviklingen fra tredje kvartal sidste år til tredje kvartal i år, har der været fremgang i alle regioner. Størst i Region Hovedstaden med en stigning på 6,3 procent og en stigning på 5,7 procent i Region Nordjylland.

I Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland er priserne henholdsvis 1 procent, 1,2 procent og 1,9 procent højere i tredje kvartal i år sammenlignet med tredje kvartal sidste år.

Færre købere = billigere drømmehus

På trods af prisstigningerne i København mener Lise Bergmann, chefanalytiker i Nordea, at hovedstaden ikke befinder sig en boligboble som i 2006, fordi »priserne på boligmarkedet lige nu er ved at stabilisere sig efter krisen, hvor København var en af de byer, der var hårdest ramt«.

Hun beskriver prisstigningerne som en form for rekyleffekt.

Lise Bergmann er derfor »ganske optimistisk« for den overordnede prisudvikling. Og hun forventer, at huspriserne på denne tid næste år vil være steget med 2-3 procent.

Baggrunden for faldet i tredje kvartal skal ifølge analytiker i Danske Bank Mikael Milhøj ses i sammenhæng med, at der er lidt sæson i købsmønstret på boligmarkedet, hvor der er mere gang i boligsalget om foråret end om efteråret.

Det er derfor ikke atypisk, at man ser faldende priser i tredje kvartal, hvor der er færre købere, og husprisen derfor er lavere. Og lavere boligpriser betyder et billigere drømmehus.

En analyse fra boligportalen Boliga viste, at der er en gevinst ved at købe bolig i vintermånederne i stedet for om sommeren. Ifølge deres regnestykke kan du købe drømmehuset nu for 2,9 millioner kroner, eller du kan vente til sommer og betale 3 millioner kroner.

Musik og levende lys sælger huset

Ejendomsmægler Jesper Nielsen, kendt fra tv-programmet ’I hus til halsen’, medgiver, at årstiden spiller en væsentlig rolle.

»Foråret gør noget ved os mennesker. Solen kommer, endorfinerne sætter ind, og vi bliver forelsket og vil bygge rede«.

Omvendt får vintermånedernes regn og sjap folk til at »skutte sig sammen i boligen gennem vinteren, hvor de er varme og tætte«, siger han. Og så i februar, marts og april mærker ejendomsmægleren igen købernes fornyede efterspørgsel.

LÆS GUIDE

»Men fra midt i juni, juli og til midt i august, hvor folk er på ferie eller i sommerhus, bliver der generelt ikke købt så meget«, siger han og gætter på, at det fald, som Danmarks Statistik nu kan registrere i boligprisen, er efterskælvet fra de rolige sommermåneder.

Hans opskrift på at sælge boliger om vinteren er eksklusiv kaffe og kage, lidt god musik og levende lys til åbent hus.

»For hvis man hygger sig, kan man bedre mærke efter, om man kan lide huset. Det giver en bedre mavefornemmelse, og vi køber jo med maven«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden