0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

TERMOGRAF. Her fotograferer en bygningsingeniør et hjem med et varmekamera.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dårligt energimærke presser din boligs pris ned

Energimærker er populære, og boligkøberne vil have nedslag i prisen, hvis energimærket er dårligt.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efter en sløv start er energimærket nu blevet en afgørende faktor for boligkøberne.

Et dårligt energimærke er lig med en dårlig pris. Det har et stigende antal boligejere erfaret de seneste år.

Den lovpligtige energimærkning af boliger, der har eksisteret siden 2010, er blevet afgørende for, hvor meget boligkøbere er villige til at betale for drømmehuset – og i nogle tilfælde om de overhovedet vil have det.

LÆS MERE

En opgørelse fra boligsiden.dk over prisudviklingen på huse inddelt efter energimærke fra 2010 og frem til i dag viser således, at boliger med energimærket A, B eller C enten har holdt prisen eller er steget i pris i perioden fra 2010 til 2014, mens boliger med energimærket E, F eller G er faldet markant i pris.

»Vores mæglerne oplever, at energimærket er blevet meget vigtigere for boligkøberne. Nogle boligkøbere vælger boliger fra på forhånd, hvis energimærket er for ringe, og også under boligfremvisningerne er det noget, der spiller en stor rolle hos køberne«, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Interessen »markant øget«

96 procent af mæglerne i Home-kædens mæglerpanel mener, at boligkøberne har fået øget fokus på boligens energiforbrug, og 6 ud af 10 af mæglerne vurderer, at boligkøbernes fokus på energimærker er ’markant øget’.

En af de boligkøbere, der har studeret energimærkningsrapporten grundigt, inden han underskrev skødet på familiens nye hus på Amager, er Kenneth Sommer.

»Det var vigtigt for os, at vi ikke kom til at sidde for dyrt i det hus, vi købte. Og der spiller husets energimærkning en stor rolle, fordi varmeudgiften kan være så højt et årligt beløb, at vi ikke ville have råd til at betale«, siger han.

Flere faktorer trækker prisen op

Morten Skak, boligøkonom på Syddansk Universitet, er ikke overrasket over, at energimærket er blevet en afgørende faktor for boligkøberne. »Det tager altid tid, før sådan noget slår igennem. Men nu ser det ud til, at energimærket er blevet noget, der vejer tungere hos boligejerne.

Det kan både være, fordi de ser det som en investering – altså at de på sigt kan spare penge, hvis huset er energivenligt – eller af idealistiske årsager«, siger han.

Han mener derfor, at det er naturligt, at boligejerne er villige til at betale en merpris for et hus med et godt energimærke.

Jeg vil gerne efterlade en bedre og renere verden til mine to sønner. Så de energivenlige investeringer, jeg betaler ekstra for, er en investering i deres fremtid

»Det er klart, at et godt energimærke trækker prisen op. Men når det så er sagt, tror jeg, at de højere salgspriser for boliger med gode energimærker ikke kun handler om energimærket«, siger Morten Skak.

Han peger på, at boliger med gode energimærker ofte også er attraktive på en række andre parametre, for eksempel beliggenhed og generel stand, og at det også er med til at trække prisen op. Mens boliger med et dårligt energimærke ofte er i dårlig stand i det hele taget, hvilket trækker prisen ned.

Kenneth skal investere i huset

For Kenneth Sommer betyder både de lave udgifter til energi og det ideologiske om at forbruge mindre noget.:

»Jeg vil gerne efterlade en bedre og renere verden til mine to sønner. Så de energivenlige investeringer, jeg betaler ekstra for, er en investering i deres fremtid«.

»Og hvis jeg samtidig kan spare hvert år på en lavere varme- og elregning ved eksempelvis at skrue ned for varmen og have spare- og led-pærer, gør jeg selvfølgelig det. Idealisme og økonomi går hånd i hånd, som jeg ser det«.

LÆS MERE

Næsten halvdelen af alle danske huse har energimærket D, mens der kun er meget få boliger, der opnår topkarakteren, A. Kenneth Sommers hus har energimærke C, men han har allerede planer om, hvordan han give karakteren et nøk.

»Jeg skal have gjort en masse ting. Men det første bliver at købe sådan en indendørs klimastation med fem termometre, så jeg kan overvåge temperaturen i alle husets rum«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix