Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilfreds. Sammen med sin kæreste rykkede René Hungerbühler hurtigt og købte et eftertragtet hus i Roskilde på kun fire dage.
Foto: Marie Hald

Tilfreds. Sammen med sin kæreste rykkede René Hungerbühler hurtigt og købte et eftertragtet hus i Roskilde på kun fire dage.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligejernes fest stopper 19 minutters kørsel fra Roskilde

Krigen mod kronen udløser billige lån, der får folk i større byer til at købe bolig, men på landet sker der ikke noget.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De to tårne med de karakteristiske spir på Roskilde Domkirke dukker frem af disen. Kun godt en kilometer fra det røde murstenshus i hjertet af Roskilde. Et flot syn.

René Hungerbühler er da også en glad mand. Med et stort smil og et fast håndtryk siger han goddag. Endnu er han og kæresten ikke flyttet ind.

De sorte lædermøbler, lysekronen og håndtegningerne af sejlskibe tilhører den ældre kvinde, som har solgt huset, så de kan flytte ind 1. maj.

Men han har knap sat sig ned ved træbordet i stuen, før han med en tilfreds mine slår ud med armene:

»Vi var første gang ude at kigge på huset tirsdag, og vi skrev under fredag«.

Det var nemlig et kapløb med tiden om at komme først. Mange andre var også interesserede i at købe de 100 kvadratmeter bolig. I slutningen af januar blev huset sat til salg en mandag, og ejendomsmægleren havde annonceret med åbent hus seks dage senere om søndagen.

Men så var det, at René Hungerbühler »snød« de andre, som han udtrykker det. Han bad om at se huset tirsdag.

»Vi kiggede på huset, og jeg sagde til min kæreste: »Det køber vi«. Men hun er typen, der lige skal sove lidt på det, så jeg sagde: »Det er fint, gør det««.

Næste morgen var kæresten med på købet på én betingelse: De skulle lige se huset en ekstra gang.

Pres på sælgeren

Da de havde rundet huset på Lindevej endnu en gang, slog de til – og erklærede, at de ville købe det røde murstenshus til den udbudte pris på 2.695.000 kroner. Men på én betingelse: Sælgeren skulle skrive under på købsaftalen fredag. Ellers var der ingen handel.

»Jeg ville lægge presset over på sælgeren«, fortæller René Hungerbühler.

Det virkede. Hun skrev under. René Hungerbühler og kæresten undgik dermed en priskrig om huset.

»Hvis vi havde ventet til det åbne hus, tror jeg, at der var kommet en budkrig. Derfor var det vigtigt for os at få en underskrift«, siger han.

Altså var huset solgt på bare fire dage.

Valutakrig fører til travlhed

Mads Jetsmar fra ejendomsmæglerfirmaet Ege formidlede salget, og han fortæller, at der netop har været en lignende situation med et hus i Himmelev, der er en forstad til Roskilde. Men her endte det med en budkrig.

»Der var mange ude til åbent hus, og det førte til, at folk afgav bud over prisen«, fortæller ejendomsmægleren.

Ovenstående kunne have været en historie fra det danske boligmarked fra 2007. Fra lige før finanskrisen. Men den er anno 2015.

Mads Jetsmar oplever, at der igen er kommet mange købere på markedet i Roskilde. Det har været på vej det seneste år, men især den seneste måneds mange rentesænkninger som følge af valutakrigen har ført til travlhed. De billige lån får folk til at se på lejligheder og huse, selv om det stadig er vinter:

»I gennemsnit sælger vi hos os i øjeblikket en lejlighed på 43 dage med et afslag på kun 1 procent. Villaer bliver hos os solgt på 113 dage i gennemsnit. Så er de væk. Det er helt vanvittigt i forhold til for et år siden, hvor det tog langt længere tid og ofte med afslag på prisen«.

Kilde: Politiken TV / Sune Worm Mortensen. Producer: Peter Vintergaard

For René Hungerbühler har valutakrigen og de billige lån en stor indflydelse på købet af huset på Lindevej.

»Det er lige nu og her, at folk skal slå til. De næste par år vil husene kun stige. Det vil udligne fordelen ved de billige lån, så lige nu har vi en dobbelt fordel: lave priser og billige lån«, siger han, der vil tage et 20-årigt lån med en rente på 1,5 procent samt afdrag.

Tomme huse

Men udviklingen når ikke ud på landet. I det såkaldte Udkantsdanmark. Det oplever ejendomsmæglerfirmaet Ege også, da firmaet har to andre afdelinger uden for Roskilde.

Kun 19 minutters kørsel fra det populære røde murstenshus på Lindevej i Roskilde ligger en stråtækt idyl. Selv om det ligger kun knap 21 kilometer væk, er virkeligheden meget anderledes.

Det hvidkalkede bindingsværkshus med et dannebrogsflag i flagstangen står tomt. Bortset fra en sort læderstol i hjørnet, gardiner og en lakeret træreol.

Huset i Holstensminde har stået til salg i næsten et år. Først til 2,5 millioner kroner, men siden er prisen sat ned et par gange, så den nu er 1.750.000 kroner.

Men 87-årige Ellen Marie Bahn-Larsen er allerede flyttet til Jylland. Over i nærheden af sine børn, børnebørn og oldebørn. Hun har lejet sig ind i en lejlighed i Vildbjerg nord for Herning. Midt mellem sin søn og datter.

»En times kørsel regner vi ikke for noget. Det er nu langt nemmere at besøge min mor, end da hun boede på Sjælland«, siger Arne Bahn-Larsen i telefonen fra Glyngøre ved Limfjorden.

»Min mor har stadigvæk udgifterne til huset på Sjælland, så det er med at komme af med det«, siger han.

Pris på smertegrænsen

Ellen Marie Bahn-Larsen blev sidste år enke, og derfor satte hun huset til salg for at komme nærmere sin familie. Men allerede før finanskrisen begyndte at sætte ind i 2008, havde sønnen spurgt sin mor og far, om de ikke ville flytte til Jylland.

»Men vi kunne ikke få dem til at flytte. De holdt meget af huset og elskede at være i haven«, siger Arne Bahn-Larsen, som ikke kan undgå at ærgre sig over, at forældrene ikke flyttede dengang.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dengang var vurderingen af huset sat til 3 millioner kroner, og det fik de faktisk også tilbudt af en køber. Så det er meget ærgerligt«, siger han og tilføjer efter en kort pause:

»Men penge er selvfølgelig ikke alt«.

For Arne Bahn-Larsen er den nuværende pris nede på smertegrænsen:

»Det kan jeg lige så godt være ærlig og sige«.

Men lige nu er der ikke købere, fortæller ejendomsmægler Mads Ege Christiansen, der leder mæglerfirmaets afdeling i Bramsnæs.

»Nu har jeg stået med det her hus i næsten et år, og det er i øjeblikket ikke på vej til at blive solgt, selv om det er billigt, og køberen får idyl for alle pengene«, siger han.

Vi har jævnligt en bolig, hvor folk med en fornuftig økonomi vil købe, men får nej i banken til at låne pengene

Han kan ikke undgå at skæve til sin kollega inde i Roskilde, som har langt lettere ved at afsætte boligerne.

»Jeg har kolleger inde fra byerne, og det er helt vildt, hvad de sælger. Det kan vi slet ikke genkende herude«, understreger Mads Ege Christiansen.

Han har dog oplevet, at 2014 var »noget bedre« end 2013. I hans afdeling er der i øjeblikket 35 ejendomme til salg mod 55 i 2013. Men valutakrigen og de mange rentesænkninger slår ikke igennem ude hos ham. Han mener, at det skyldes, at banker og realkreditinstitutter stiller store krav for at yde lån til boliger.

»Vi har jævnligt en bolig, hvor folk med en fornuftig økonomi vil købe, men får nej i banken til at låne pengene«, fremhæver Mads Ege Christiansen.

Danmark skævvrides

Dermed cementerer de billige lån i øjeblikket skævvridningen mellem land og by. For de giver øget travlhed på boligmarkedet i byer som Roskilde, men slår ikke igennem i et yderområde som Holtensminde. Heller ikke selv om kilometerafstanden er kort mellem de to steder.

Holtensminde er endda attraktivt, fordi det er nemt at komme på arbejde i Roskilde og København.

»Næsten halvdelen af køberne til de huse, som jeg sælger, er fra Roskilde eller byerne længere inde mod København«, fortæller Mads Ege Christiansen.

Men sekretariatschef Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter mener, at det er en forsimplet forklaring, at banker og realkreditinstitutter ikke låner nok ud i Udkantsdanmark.

»Det er måske en del af forklaringen, men så enkelt er det ikke. Det afgørende er, at Danmarks økonomi ikke er inde i et opsving. Landet har stadigvæk en lav økonomisk vækst, så det meste af boligmarkedet ligger rimelig fladt. Vandringen ind til de større byer har givet dem medvind i nogle år, men uden for byerne slår den generelt trætte stemning stadig fuldt igennem«, vurderer han.

Risiko for en boligboble

Curt Liliegreen fremhæver, at der generelt har været en nedadgående rente i flere år, så valutakrigen er blot med til at sætte endnu mere fart i den tendens.

»Valutakrigen er med til at accelerere rentenedgangen i en periode, og det giver en risiko for en boligboble, hvor der i forvejen er sælgers marked. Det er især i København og de nærmeste omegnskommuner samt i Aarhus«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I yderområderne vil rentefaldet ikke slå igennem, fordi der er for mange huse til salg, mener Curt Liliegreen:

»De ligger til salg længe, og mange boliger er ikke beboet, selv om de ikke er sat til salg. I Syd- og Vestsjælland er det helt oppe på 10 procent af alle helårsboliger, der ikke har en tilmeldt husstand. Her betyder renteudsving hverken fra eller til, fordi der er for mange huse i forhold til antal mennesker, som vil bo der«.

Curt Liliegreen er enig i nationalbankdirektør Lars Rohdes advarsel om, at billige lån kan føre til en boligboble, fordi øget efterspørgsel skaber stigende priser.

»Husstandsindkomsten stiger ikke i øjeblikket. Så hvis du begynder at låne mere ud til folk, fordi renten bliver lavere, øger du gælden i forhold til folks indkomst, og det er meget farligt. Huspriserne kan jo falde igen på et tidspunkt«, siger Curt Liliegreen og tilføjer:

»Vi bliver ikke rigere af, at renten er faldet. Slet ikke når det skyldes valutaspekulation mod Danmark, og den spekulation kan forsvinde igen. Hvis priserne stiger, fordi der er valutaspekulation mod kronen, er det meget usunde prisstigninger. De er ikke forårsaget af, at Danmark er blevet rigere. De skyldes udelukkende en kunstig lav rente«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden