Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann (arkiv)
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Boligjagt. Sidste år var Snorre Guldbrandsen på boligjagt i København med sine forældre, men Snorre valgte at studere i landets dyreste by Aarhus, hvor han nu er flyttet ind hos sin kæreste.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er landets dyreste studieby, nej det er ikke København

Mange penge at spare på boligfronten for studerende, der er ligeglade med bynavnet.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er rent ud sagt privatøkonomisk galimatias.

Alligevel klumper studerende sammen i storbyerne København og Aarhus, vel vidende, at en studiebolig netop her koster kassen.

Kunne de unge i stedet affinde sig med en adresse og en bolig i en af landets mindre studiebyer Odense, Aalborg eller Esbjerg kunne de i bedste fald halvere udgifterne på en ejerbolig, viser nye tal fra Boligsiden.dk, der samtidig udpeger Aarhus som landets dyreste studieby, målt på udgifterne til en studieegnet ejerbolig.

»Som studerende vil man måske helst bo i København eller Aarhus, men boligmarkedet er benhårdt netop nu, og prisniveauet tårnhøjt. Skal man overleve på SU, og hører man ikke til de heldige, der kan få en billig andelsbolig eller et kollegieværelse, har man langt større muligheder for at få økonomien til at hænge sammen, hvis man køber lejlighed i Esbjerg, Odense eller Aalborg«, siger Boligsiden.dk’s kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Billigste kvadratmeter i Esbjerg

Ifølge Boligsiden.dk koster en lejlighed på mindre end 75 kvadratmeter godt 27.000 kroner per kvadratmeter i Aarhus, mens prisen er godt 26.000 per kvadratmeter i København.

Til sammenligning har Esbjerg den laveste salgspris, når der skal handles små lejligheder. I februar 2015 kostede en kvadratmeter 12.300 kroner i Esbjerg for en lejlighed på under 75 kvadratmeter, og det er under det halve af prisen i både København og Aarhus. Det svarer til, at en lejlighed på 50 kvadratmeter bliver solgt for 614.000 kroner i Esbjerg, mens samme lejlighed ville koste knap 1,4 millioner kroner i Aarhus.

»Aarhus har i en årrække været dyrere end København, når man udelukkende så på salgspriserne på de små lejligheder. Men hvor prisniveauet begyndte at falde lidt i Aarhus i slutningen af 2014, holdt København det høje niveau, og det har fået de to storbyer til at ligge næsten side om side på prisen«, siger Birgit Daetz.

Hjælp fra mor og far

At de studerende i stor stil slår sig ned i Aarhus og København, selv om boligpriserne går amok, kan meget vel hænge sammen med, at de får en økonomisk håndsrækning af far og mor. I hvert fald melder flere store ejendomsmæglerkæder om et betydeligt antal ’forældrekøb’ netop i landets to største byer. Det er også meldingen fra en af landets største ejendomsmæglerkæder Nybolig.

»Der er findes ikke tal for omfanget af forældrekøb, men på baggrund af de meldinger, vi får fra vore ejendomsmæglere, er det vore skøn, at omkring 25 procent af de boliger, vi sælger i Aarhus og København er forældrekøb. Altså, hvor mor og far køber boligen og lejer den ud til deres børn. Og i modsætning til tidligere oplever vi nu forældrekøb hele året og ikke kun i sommermånederne«, siger pressechef i Nybolig, Kim Pauli.

Også EDC oplever en voldsom interesse for forældrekøb:

»Hvis vi sorterer de største og nybyggede lejligheder fra og holder os til de mindre studieegnede, så er det altså op mod hver anden bolig, der bliver solgt på denne måde i København og Aarhus. Man kan godt sige at det er i stigning i øjeblikket, men forældrekøbene har faktisk været der hele tiden, også under krisen», siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann og tilføjer:

Flyt ud i forstaden og spar penge

»Forældrekøb er jo forældrenes måde at hjælpe børnene videre på, og er man heldig kan det også være en rigtig god investering. Og så er det da rigtigt, at situationen er helt anderledes i de mindre populære studiebyer, men de unge kunne jo også bare flytte lidt uden for storbyerne, ud i forstanden, hvor priserne er mere rimelige, og hvor de samtidig kan leve studieliv i storbyen. Men der er ingen tvivl om, at de lave renter er med til at gøre forældrekøb populære, og der er heller ingen tvivl om, at de unge vil gør alt, hvad de kan, for at få en adresse København og Aarhus, uanset de økonomiske realiteter«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden