0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dyre boliglån i Udkantsdanmark hitter

Kunder står i kø til dyre pantebrevslån, når banker og realkredit smækker kassen i.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PETER KLINT
Foto: PETER KLINT

Udkantslån. Søren Scheibye (th) og Carsten Schellenbauer har succes med at formidle lån til de udkantsdanskere, der ikke kan låne i banken eller i realkreditselskabet.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nej, sagde både banken og realkreditinstituttet, da Benjamin Bindner og hans kæreste Simone forhørte sig om mulighederne for at købe et hus i nærheden af Ringsted på Sydsjælland.

I tjener for lidt, lød begrundelsen, selv om både Benjamin og Simone har fast arbejde som social- og sundhedsassistenter, og selv om deres drømmehus kostede beskedne 645.000 kroner.

»Vi havde sådan set opgivet drømmen, eller i hvert fald udskudt den på ubestemt tid«, fortæller Benjamin Bindner.

Dyrt lån men billigere end at leje

Faktisk var det lidt af en tilfældighed, at parret faldt over firmaet UdenomBanken.dk på nettet. En helt ny låneportal, der netop har gjort det til et speciale at formidle lån til de udkantsdanskere, der ikke kan lov at låne i banker og realkreditinstitutter.

En ny chance for Benjamin, Simone og deres to børn. »Vi slog til, blev kreditvurderet og godkendt og flyttede ind i januar i vores nye hus i landsbyen Ørslev lidt uden for Ringsted. Og vores husleje er den samme, som den vi betalte, da vi boede til leje, faktisk har vi sparet en hundredkroneseddel om måneden, for det kostede os alt i alt 9.200 kroner om måneden at bo til leje; nu sidder vi for 9.100 kroner alt inklusive«.

3.000 forespørgsler om udkantslån

Og den historie er ikke enestående. Mindre end et år efter opstarten har firmaet UdenonBanken.dk modtaget godt 3.000 låneforespørgsler og formildet lånetilbud for næsten en halv milliard kroner både til boligkøb og boligrenoveringer. Og det selvom renten svinger mellem skyhøje 7 og 8 procent – mod et realkreditlån på et par procent.

Men når realkreditten og bankerne smækker pengekassen i og siger nej, søger lånerne nye veje.

»Der er rigtig mange danskere, der ikke kan få det lån, de gerne vil have til en hel ny bolig eller til at renovere den, de har i forvejen«, siger direktør Søren Scheibye:

»Vi kan formidle kontakten til en kreds af professionelle og seriøse investorer, der er interesserede i at låne ud til kunder i de her yderområder mod, at de får pant i den ejendom, de belåner. Vores opgave er så i hver enkelt sag at finde den bedst mulige rente, og det afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvor vi er henne i landet. Men for de borgere, som ikke kan få lån ad de traditionelle kanaler, kan et pantebrevslån faktisk være et fornuftigt alternativ, selvom renten er høj, og det skyldes, at prisen på de ejendomme, vi belåner, typisk er meget lave«, siger han.

Lille forskel på dyrt og blligt lån

Et eksempel kan være en ejendom til 400.000 kroner, finansieret med et 20-årigt, fastforrentet lån.

Med et traditionelt realkredit- eller banklån og en fast rente på 1,5 procent vil den månedlige ydelse være 2.359 kroner før skat, og godt 2.000 kroner efter skat.

Er lånet formildet af UdenomBanken som et pantebrevslån med en rente på 7,75 procent, bliver ydelsen hver måned 3.350 kroner før skat og 2.484 kroner efter. Altså en månedlig prisforskel på 991 kroner før skat, og 470 kroner efter skat.

Ekspert: Pas på pantebrevslån

»Det er jo ikke en uoverkommelig forskel i prisen på de to lån, og forskellen udtrykker jo netop forskellen i den risiko, der er forbundet med et lån i storbyen og et i yderområderne. Men jeg skulle hilse og sige, at de lånere, vi hjælper, de er kisteglade for, at de overhovedet kan få et lån. Og de er altså ret lige glade med, at de skal betale 7,5 procent i rente for det der kæmpe store hus på 180 kvadratmeter ude på landet, der koster 400.000 kroner«, siger Søren Scheibye, der oplyser, at de lån, firmaet formilder, i gennemsnit beløber sig til 430.000 kroner.

Men der er er grund til at være forsigtig med de nye pantebrevslån, advarer boligeksperten, sekretariatschef Curt Liljegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter:

»For det første betaler du jo en noget højere rente for de her pantebrevslån, men samtidig er det uhyre vigtigt, at man holder øje med og forstår de betingelser, der er knyttet til pantebrevene, eller kan man komme galt af sted. Det kunne være eksempelvis være en betingelse for lånet, at hvis man ikke betaler ydelsen, så har man pligt til at indfrie hele lånet på stedet – og så skal man måske betale en brutal overrente ind lånet er indfriet. Det er nogle af de trick, man har set i det her marked. Så jeg ville aldrig selv indgå en sådan låneaftale uden at konsultere en boligadvokat eller en jurist«, siger Curt Liljegreen:

»Man skal i øvrigt, efter min mening, passe på med disse anekdotiske beretninger om boligejere i Udkantsdanmark, som får nej hele tiden i de traditionelle låneinstitutter, for der kan være gode grunde til, at de bliver afvist, måske fordi de har andre gældsposter eller fordi det hus, de gerne vil købe, er i en elendig forfatning«.

Søren Scheibye erkender, at pantebrevslånene ikke har det bedst ry og rygte:

»Vi er helt enige i, at man skal se sig for på det her marked, derfor prøver vi også at forbedre lånevilkårene, sikre nogle fornuftige renter og få de skjulte omkostninger frem i lyset på et pantebrevsmarked, som jo ikke har det bedste ry«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere