0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sommerhusmarkedet er stadig meget langt fra topniveauet i 2007

Priserne på sommerhuse slæber sig af sted. I de populære områder nord for København er priserne næsten halveret siden 2007, mens prisfaldene på den jyske vestkyst har været mindre voldsomme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mathias Christensen(Arkiv)
Foto: Mathias Christensen(Arkiv)

Skævt. Selvom sommerhusmarkedet over hele Danmark stadigvæk ligger under niveauet før krisen, er der store forskelle landsdele imellem.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er så dejligt ude på landet, og faktisk er det i dag muligt at erhverve sig et sommerhus til relativt små penge.

Alligevel er den positive stemning, der de seneste år har præget markedet for ejerboliger, endnu ikke slået igennem på markedet for sommerhuse.

I flere populære sommerhusområder som Hornbæk, Dronningmølle og Frederiksværk er priserne næsten halveret, siden de toppede i 2007, og mange til salg-skilte har oplevet årstidernes skiften op til flere gange.

»Sommerhusmarkedet har haft det rigtig hårdt, og det er det segment på boligmarkedet, der har oplevet de kraftigste prisfald. Vi begynder nu at se tegn på, at markedet er ved at stabilisere sig, men priserne er stadig markant lavere end før krisen«, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

På landsplan ligger priserne cirka 25 procent lavere, end de gjorde i 2007, men tallene dækker over store regionale forskelle.

Mens priserne ved den jyske vestkyst stille og roligt nærmer sig det tidligere topniveau, ser det noget anderledes ud i de populære sommerhusbyer nord for København.

»Man kan sige, at her var festen virkelig vild i første halvdel af 00’erne, og derfor har tømmermændene også været ekstra voldsomme. Der er ingen tvivl om, at der var tale om et oppustet marked, og derfor er det ikke overraskende, at priserne her næsten er halveret«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Hornbæk stadig dyrest

Hos ejendomsmæglerkæden Home i Hornbæk er ejendomsmægler Mikkel Friis ikke overrasket over at høre, at de sommerhuse, han langer over disken i dag, sælges med en rabat på 50 procent i gennemsnit i forhold til topniveauet.

»I årene efter 2007, hvor markedet toppede, blev der vendt op og ned på alt, og pludselig var der et enormt fokus på priserne. Tidligere var der nærmest ingen grænser for, hvad ejendomme kunne sælges for, og pludselig skulle der forhandles i hver eneste handel. Især dyre ejendomme var hårdt ramt«.

Han oplever dog, at køberne er ved at komme tilbage – og at pengene sidder lidt løsere end for et par år siden.

Sommerhusejerne ved den jyske vestkyst kan især sende en venlig tanke til tyskerne

Men selv om prisen på et sommerhus i Hornbæk næsten er halveret de seneste otte år, er husene ikke ligefrem billige. Med en gennemsnitspris på knap 2 millioner kroner for et sommerhus på 85 kvadratmeter er Hornbæk trods prisfaldet stadig Danmarks dyreste sommerhuskommune.