0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boligejer: Sådan tjente jeg 27.000 kr. på 10 minutter

En ny vurdering af huset sikrede Søren Holse en bidragsrabat, der hvert år sparer ham flere tusinde kroner. Men det var ikke realkreditinstituttet, der hjalp ham på vej.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

sparemanøvre. Søren Holse fra Ballerup fik vurderet sit hus til at være en halv million mere værd, og dermed faldt hans bidragssats betydeligt.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solcellerne på taget af villaen i Ballerup er kun en af de mange forbedringer, Søren Holse har lavet, siden han og familien flyttede ind for snart 30 år siden.

Selv om vi gik fra et lån med en højere risiko til et lån med en lavere risiko, var bidragssatsen alligevel høj. Det så mærkeligt ud

I takt med at ungerne er blevet større, og familien har fået brug for mere plads, er boligarealet blevet udvidet i flere omgange. Disse forbedringer og den generelle udvikling på boligmarkedet var dog ikke noget, der afspejlede sig i realkreditinstituttets vurdering af huset, da familien tidligere på året ville omlægge deres F5-lån til et 20-årigt lån med fast rente.

»Selv om vi gik fra et lån med en højere risiko til et lån med en lavere risiko, var bidragssatsen alligevel høj. Det så mærkeligt ud«, siger Søren Holse.

Vurderingen af en bolig er en af de faktorer, der er afgørende for, hvordan bidragssatsen på et boliglån fastsættes, og efter at en uafhængig økonomisk rådgiver havde gennemgået familiens lånetilbud stod det klart, at realkreditinstituttets vurdering af huset var for lav. På grund af den lave vurdering blev belåningsgraden høj, og det var det, der slog igennem på bidragssatsen. Familien bad derfor realkreditinstituttet om at få foretaget en ny vurdering af huset.

»Det tog 10 minutter«, fortæller Søren Holse. »Huset blev vurderet til at være en halv million kroner mere værd. Det har betydet, at vi sparer godt 27.000 kroner i bidrag til realkreditinstituttet over lånets løbetid«.

Bed selv om en vurdering

Det seneste år har mere end 100.000 danskere omlagt og konverteret boliglån, og mange af dem har stået i en situation, hvor de har kunnet opnå en markant besparelse i bidragssatsen ved at få foretaget en ny vurdering af deres bolig. Men det er der kun få, der har fået gjort, lyder det fra Martin Riedel, Realkreditkonsulenten, der tilbyder uafhængig rådgivning om realkredit.

»Når boligen bliver mere værd, stiger sandsynligheden også for, at den kan sælges uden tab. Det nedbringer realkreditinstitutternes risiko, hvilket giver mulighed for en lavere bidragssats. Men det er sjældent, at realkreditinstitutterne gør kunderne opmærksomme på det«, siger han. Han har anbefalet mange kunder at få foretaget en ny vurdering i forbindelse med omlægning eller konvertering af boliglån, og ofte har det givet en besparelse på flere tusinde kroner om året.